Voorzetlens B+W Macro Dioptrie 4
04 september 2012 
in Review
1 min. leestijd

Voorzetlens B+W Macro Dioptrie 4

Het mag bekend zijn dat ik erg graag een beetje experimenteer. Nu heb ik wel een macrolens, maar toch wilde ik ook een kennismaken met voorzetlenzen, stukjes vergrootglas die je als een filter op de lens schroeft. Ik heb het over de B+W Macro Dioptrie 4 voorzetlens. Voorzetlens B+W Macro Dioptrie 4Wat is er dan leuker om een vergelijking te maken. Nu kan ik de voorzetlens wel op de macrolens schroeven, maar die heeft niet iedereen en geeft dus niet echt een goed beeld van van iemand met bijvoorbeeld een kitlens nu met zoiets kan. Dus heb ik een spin opgezocht die heerlijk in zijn web zat te zonnen. Helaas waaide het toch een beetje, dus het was best moeilijk om een beetje scherpe foto's te maken. Ik heb dus een foto gemaakt met de Nikon D300 en de kitlens Sigma 18-55mm. Niks bijzonders dus. Zover mogelijk ingezoomd en zo dichtbij mogelijk. Daarna heb ik de B+W Macro voorzetlens erop geschroefd en hetzelfde nogmaals gedaan. Een eigenschap van dit soort lenzen is dat de focusafstand wat kleiner wordt. En je dus nòg dichter op zo'n spin komt te zitten... Hieronder zie je het resultaat, ik heb ze bijgesneden in dezelfde verhouding. Ga met je muis maar over de foto en je ziet het verschil in vergroting. Ik vind het effect nog behoorlijk groot, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Deze voorzetlens is te koop bij FotokoopjesNL voor slechts € 17,50 dus daar kun je je geen buil aan vallen, mocht je het eens willen uitproberen.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Ruud
Door

Ruud

op 04 Sep 2012

Kijk dat zijn nou nog eens leuke hebbedingetjes ;) Maar, nu vraag ik me natuurlijk wel af wat zo'n voorzetlensje kan betekenen voor mens die wel een 'dedicated' macro-lens hebben. Want als je met een macrolens+voorzetlens nog grotere vergroting kan krijgen, dan is de voorzetlens voor deze mensen evengoed interessant lijkt me!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Sep 2012

Tja, dat heb ik nu weer niet getest... Iets voor de volgende keer dus. ga ik nog wel even proberen, want mijn macrolens heeft dezelfde maat.Wordt vervolgd dus!

Ruud
Door

Ruud

op 04 Sep 2012

Top, ik ben benieuwd! Zou natuurlijk wel tof zijn als je met zo'n voorzetlens een grotere dan 1:1 vergroting kan krijgen. Ik zag deze foto bijvoorbeeld: http://www.nederpix.nl/album_page.php?pic_id=102482&sid=5fd34e880f609b82f99da00e2487a320 En die is ook gemaakt met een 100mm macro+voorzetlens. Toch wel erg gaaf!

Reactie plaatsen