Macrofotografie Lenzen en Overig Materiaal
Fotografie

Macrofotografie, lenzen en overig materiaal


Er zijn verschillende manieren om een begin te maken met macrofotografie. Variërend van weinig tot erg veel geld kostend.

Wat moet je nu kiezen? En dat zijn soms best lastige beslissingen om te maken, zeker als het niet is om je boterham mee te verdienen.

Wanneer je voor jezelf de beslissing genomen hebt om een begin te maken met macrofotografie heb je de keuze uit enkele opties. Ik heb er hier een paar opgesomd, beginnend met wat ik zie als de beste keuze qua materiaal voor dit werk.

Dit betekent niet dat het kopen van een speciale macrolens per definitie beter is dan bijvoorbeeld tussenringen. Maar in het algemeen gesproken is dat wel het geval. Je zult de beste resultaten behalen met een echte macrolens.

Belangrijke zaken om te overwegen  • Macrolenzen

  • Tussenringen

  • Omkeerring

  • Close-up voorzetfilters

  • Zoomlenzen met macrofunctie

Macrolenzen


Een echte macrolens is de ultieme oplossing voor je als je serieus aan de slag wilt met macrofotografie. Het hoeft niet duur te zijn, en ongetwijfeld zijn er ook tweedehands exemplaren verkrijgbaar.
Mijn eigen huidige lens is de Sigma 105mm f/2.8 en dat is eigenlijk de beste investering op het gebied van macrofotografie die ik heb gedaan. Deze kost momenteel € 479 en dat is maar een stukje meer de 50mm. Er zijn nog langere brandpuntsafstanden verkrijgbaar (zoals de 150mm en 180mm), maar daarbij praat je over een investering van € 1000-1400. Uiteraard zijn er nog duurdere en specialere objectieven verkrijgbaar, maar je hebt zo een aardig idee over de prijsrange van een macrolens.

 Waarom zijn er zoveel verschillende lengtes verkrijgbaar? Dat heeft vooral te maken met de focusafstand. Hoe langer de lens, hoe meer afstand je kunt houden en toch de 1:1 macrovergroting kunt behalen. Handig vooral voor de serieuze insectenfotograaf. Het design van de macrolens is erop gericht om een zo kort mogelijke scherpstelafstand te krijgen. Vaak gebeurt het scherpstellen en focussen intern, dus geen uitschuifbare lensdelen, waar dieren van kunnen schrikken.

Macrofotografie Lenzen en Overig Materiaal

Tussenringen


Tussenringen zijn stukjes ‘buis’ die tussen de camera en lens geplaatst worden. Het effect hiervan is dat de scherpstelafstand nog kleiner wordt. En dus een grotere vergroting behaald wordt.

Het mooie hiervan is, dat de tussenringen bij veel lenzen gebruikt kunnen worden. Dus bijvoorbeeld ook op de 50mm die je wellicht al in je tas hebt zitten. Een prijsvriendelijke manier (zo rond de € 100 voor een set) om te kijken om het gebied van macrofotografie wat te verkennen.

Tussenringen worden meestal geleverd in sets van 3 stuks, van verschillende lengtes. Die kun je per stuk gebruiken, maar ook op elkaar stapelen om de kleinste focusafstand te krijgen. Laat je niet verleiden door goedkope tussenringen van enkele tientjes op bijvoorbeeld Ebay, want die geven geen elektronisch signaal door naar de camera, waardoor het diafragma en de lichtmeting niet meer werkt.

Een andere mogelijkheid om tussenringen te gebruiken is op een telelens. Op die manier kun je ook wat eenvoudiger bij insecten komen, zonder daarbij last te hebben van de lange scherpstelafstand die een telelens kenmerkt.

Macrofotografie Lenzen en Overig Materiaal

Close-up filters


Close-up filters zijn ronde filters die je op de lens schroeft of klikt. Ook hiervan is het resultaat dat de scherpstelafstand kleiner wordt. De kwaliteit van deze filters varieert van matig tot acceptabel, afhankelijk van de kwaliteit van de filters.

Dit is waarschijnlijk de goedkoopste manier om te starten met macrofotografie, maar het heeft wel een keerzijde. Waar je goed rekening mee moet houden is de kwaliteit van de gebruikte lens. Een goedkope zoomlens (zoals de kitlens) zal minder goede foto’s afleveren dan een hoge kwaliteit primelens (zoals een lichtsterke 50mm). Maar geen van deze haalt de kwaliteit en de scherpte die een echte macrolens levert. Het grootste voordeel van deze filters is (naast de prijs) dat ze erg licht zijn en weinig ruimte in je fototas innemen.


Macrofotografie Lenzen en Overig Materiaal

Omkeerring


De laatste tijd hoor je iets vaker over de techniek met de omkeerring. Ik heb er zelf recent ook over geschreven en een video van gemaakt. Blijkbaar staat deze techniek weer even in de belangstelling. Dat is lang niet zo geweest, omdat veel fotografen gebruik maken van zoomlenzen en die zijn juist niet geschikt voor deze techniek.

Met een omkeerring kan een objectief omgekeerd (dus achterstevoren) op de camera gezet worden. En als je dan werkt met een kwalitatief goede groothoeklens levert dat verbluffende foto’s op. Je kunt hiermee vergrotingen van 2:1 of meer bereiken. Voor liefhebbers van maximale vergrotingen is dit de manier van fotograferen, zeker wanneer je budget beperkt is.

Macrofotografie Lenzen en Overig Materiaal

Zoomlens met macrofunctie


Misschien heb je er wel eentje in de fototas zitten. Een zoomlens met een macrofunctie erop. Deze term wordt bij zoomlenzen nog wel eens misbruikt. Natuurlijk, de lens kan met deze functie iets dichterbij scherpstellen dan normaal, maar ze halen nooit de 1:1 macrovergroting.

Mijn ervaring hiermee dat het vooral een marketing gimmick is. De lens is qua scherpte gewoon niet gemaakt voor dit soort werk. Als je er eentje hebt kan het handig zijn om het eens te gebruiken omdat je niks beters voorhanden hebt. Maar voor serieuze macrofotografie is één van de bovengenoemde opties altijd beter.

Wat gebruik jij nu voor je macrofotografie? En ben je daar tevreden over? Laat het eens weten!