Betere foto's maken

Kokerjuffer, Macrolens en Tussenringen

Wat hebben de larve van een kokerjuffer, een macrolens en een set tussenringen in vredesnaam met elkaar te maken? Nou, in dit geval veel. Ik vond laatst op ons terras een beestje van 3-4mm groot op ons terras (toevallig, ik zit niet met een vergrootglas tussen te tegels ;-) ). Geen idee wat het was, maar het zag er ongelooflijk rommelig uit, op het vieze af. Maar fotografen als we zijn, doken we er allebei op af. Hetty met haar iPhone en macrolens, ik met de DSLR en ook een macrolens. Omdat het zo'n klein diertje was bedacht ik dat dit een mooie gelegenheid was om de set tussenringen te testen die ik van FotokoopjesNL heb binnengekregen. Ik ga voor het grootste, dus meteen alle tussenringen (12-20-36mm) tussen de camera en lens geplaatst. De tussenringen zijn niets anders dan elektronische kokers die tussen de camera en lens geplaatst worden. Omdat deze versie elektronisch is, blijven diafragma en lichtmeting en autofocus gewoon werken. En dat is wel fijn, in tegenstelling tot de tientjes-tussenringen op eBay, die doen dat weer niet. Tussenringen Omdat de tussenringen wel wat licht wegnemen heb je al snel extra licht nodig. Daarbij komt nog dat de scherptediepte steeds kleiner wordt (echt maar enkele millimeters), waardoor ik noodgedwongen op een klein diafragma (f/16) moest werken. Weer een reden om extra licht te zoeken. En dat vond ik in de vorm van een flitser die ik op de tafel had gelegd en met een Cactus trigger aanstuurde. Uiteindelijk viel het nog niet mee. Het diertje liep (relatief) ongelooflijk snel en omdat de scherptediepte zo klein was, zat ik er al vrij snel naast. Het was zelfs zo erg dat wanneer het kopje opzij draaide deze al uit de scherptediepte was! Heel veel foto's maken dus... Ik ben uiterst tevreden over de prestaties van de tussenringen. Hoewel het verder geen bekend merk is, doen ze hun werk goed. Het aardige is dat je deze tussenringen ook los kunt bestellen, mocht je het eens willen proberen en er niet meteen veel geld aan uit willen geven. Dit is uiteindelijk één van de resultaten. Kokerjuffer Larve Macrolens Tussenringen