Review Tussenringen en Voorzetlenzen
07 september 2012 
in Review
1 min. leestijd

Review Tussenringen en Voorzetlenzen

Enige tijd geleden heb ik de beschikking gekregen over een set tussenringen en een aantal voorzetlenzen. Ik heb al langer een macrolens maar was ook wel heel nieuwsgierig naar het effect van deze spullen. Op de macrolens, maar ook op de gewone kitlens, in mijn geval is dat de Sigma 18-55mm f/3.5-5.6. Review Tussenringen Voorzetlenzen Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat je wel eens een macro-achtige, of close up opname wilt maken, maar daarvoor niet speciaal een macrolens wilt aanschaffen. Het is niet ieders ding (macrofotografie) en het is ook nog wel een stevige uitgave. En dan komen de tussenringen en/of voorzetlenzen in beeld. Want die zijn allemaal iets vriendelijker geprijsd, kijk maar eens op de website van FotokoopjesNL. Leuk is ook dat je de tussenringen niet als complete set hoeft te kopen, maar per ring kunt aanschaffen. Om eens een mooi vergelijk te maken tussen de mate van vergroting die elke oplossing biedt heb ik een bloempje op tafel gezet en die telkens vanuit dezelfde positie gefotografeerd. Ik zeg: bekijk onderstaande slideshow maar dan zie je meteen welke vergrotingsfactor elke tussenring en voorzetlens biedt!
Persoonlijk ben ik het meest onder de indruk van de tussenringen. Daarmee is echt de meeste winst te behalen. Maar het geeft wel wat meer gedoe omdat ze tussen de camera en lens geplaatst moeten worden. De voorzetlenzen zijn daarmee geen verliezers, maar wel een goede tweede. Ze zijn gemakkelijker in gebruik en een stukje goedkoper. Nadeel met schroeffilters is altijd wel dat je ze nauwkeurig moet opschroeven. Zitten ze scheef op elkaar, dan heb je een probleem. Aan den lijve ondervonden... Over de omkeerring kan ik kort zijn: dat vind ik echt helemaal niks. Je lens achterstevoren op de camera, met zo'n kwetsbaar deel naar voren toe... griezels. Iets waar je bij al deze oplossingen wel rekening mee moet houden: de scherpstelafstand wordt een stukje korter. Bij enkele opstellingen zat ik met de lens tegen de bloem aan. Daarnaast wordt de scherptediepte een stukje kleiner. Kortom: een macrolens is natuurlijk de beste oplossing, maar wil je kennismaken met close up fotografie, of wil je gewoon niet zoveel geld kwijt aan een macrolens , dan zijn dit leuke oplossingen!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Frank
Door

Frank

op 08 Sep 2012

Mooi overzicht, en handig die voorbeelden! Ik neem aan dat je elke foto zo (ver)groot mogelijk hebt genomen waarbij de foto nog scherp was. Wat me een beetje tegenvalt is het effect van voorzetlenzen; met croppen in een fotobewerkingsprogramma bereik je vrijwel hetzelfde. Ik zal dus niet gauw voorzetlenzen kopen. Het effect van tussenringen is wel groot. Met name de geringe scherptediepte kun je niet bereiken met bewerking achteraf, en je verliest ook daarmee ook (te veel) pixels.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Sep 2012

Klopt als een bus Frank. Ik heb daarin steeds het uiterste punt opgezocht. Zoals ik al schreef ben ik ook met meest enthousiast over de tussenringen. Maar daarvoor met je wel meer 'gedoe' accepteren in de vorm van de lens steeds van je camera afhalen. En dat wil echt niet iedereen. Natuurlijk kom je ook ver door te croppen. Maar met voorzetlenzen en croppen kom je nog verder. Dat is het idee achter de voorzetlenzen. En hier heb ik het getest op de kitlens, maar zet ze eens op een telelens... Dan kun je ineens veel dichterbij scherpstellen.

Jeannet Zwols
Door

Jeannet Zwols

op 27 Jan 2015

Beste Peter, is de kwaliteit van deze lenzen ook goed? Ik ken het merk niet.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 30 Jan 2015

Ik vind de kwaliteit acceptabel hoor, zeker gezien de prijs. Maar er gaat niks boven een macrolens, dat zeg ik er wel bij. Het blijft altijd een alternatief.

Reactie plaatsen