Fotografie
Hetty van Veen
Fotografie
11/14/2009
2 min
54

Hoe maak je druppelfoto's?

11/14/2009
2 min
54
Naar aanleiding van een artikel op deze site werd ik weer enthousiast over het maken van druppelfoto’s. Ik heb Peter beloofd een gastblogpost te schrijven en daarin te proberen uit te leggen hoe ik mijn druppelfoto’s maak. Overzichtsfoto van de opstelling voor druppelfotografie Mijn camera is een Olympus E3 en de druppelfoto’s maak ik met de Zuiko 50mm. Natuurlijk staat de camera op een statief! Die zet ik voor de kraan in de keuken en laat dan de kraan hééééél langzaam druppelen. Ik heb gemerkt dat hoe langzamer de kraan druppelt hoe 'mooier' de druppels vallen! Vorig jaar maakte ik de druppels met de flitser van de camera, later met een kleine opzetflitser. Inmiddels heb ik een grotere opzetflitser die ik op het aanrecht zet en kan laten afgaan met de (draadloze) infrarood trigger. Dan ga ik handmatig scherpstellen, dat is natuurlijk best moeilijk bij vallende druppels. Handig is dan ook om hiervoor bijvoorbeeld een breinaald of een ander puntig voorwerp (moet te vinden zijn in de keuken) daar te houden waar de druppels vallen. Dan kan je daarop scherp stellen!!
Met sluitertijd en diafragma speel ik een beetje; in ieder geval zet ik de sluitertijd zo snel mogelijk, voor zover de flitser het toelaat. Bij mijn voorbeeldfoto’s (die ik vorige week heb gemaakt) staan exif gegevens erbij. Dan is daar dan eindelijk het moment dat je foto’s kan gaan maken. Dit is een kwestie van aanvoelen wanneer je op de ontspanknop moet drukken. Ik probeer een beetje mee te gaan in de maat van druppels en maak zo rustig 50 of meer foto’s achter elkaar. Natuurlijk kijk ik wel af en toe op het schermpje of de druppels scherp zijn. O ja, al die verschillende kleuren van mijn druppels ontstaan omdat ik de druppels laat neerkomen in …..ronde tupperwarebakjes, die hebben een witte rand, wat mooi weerspiegelt in de druppel. Die bakken heb ik in verschillende kleuren. Je kan ook gekleurd papier tegen de muur achter de druppels neerzetten, hierdoor kan je eindeloos combineren in gekleurde druppels. Ik heb wat vellen gekleurd papier gelamineerd, zodat nat worden geen probleem is. Als dit dan allemaal lukt en de druppels zijn mooi scherp, dan is het ook nog een uitdaging om achter de druppels bijvoorbeeld een bloem neer te leggen, zodat die bloem in de druppel spiegelt. Of een leuk plaatje, zoals ik een valentijnskaart maakte, enz. enz. Tenslotte nog een foto van de opstelling in mijn keuken. Deze foto is met de iPhone gemaakt dus niet van superkwaliteit, maar geeft misschien wel een indruk. Resultaat uitleg druppelfotografie Resultaat uitleg druppelfotografie Resultaat uitleg druppelfotografie Resultaat uitleg druppelfotografie Resultaat uitleg druppelfotografie Resultaat uitleg druppelfotografie
Reacties
Categorieën