Druppelfotografie fase 2
13 augustus 2013 
2 min. leestijd

Druppelfotografie fase 2

Achter de schermen ben ik al een hele tijd in de weer om verder te komen met druppelfotografie. Fase 1 is het druppelen met telkens één druppel, zoals dat gebeurt op de workshop Strobist 1 en tijdens de druppelavonden. Druppelfotografie fase 2 is het werken met meerdere druppels. Maar daarvoor is een elektronisch apparaat nodig die een klep bedient waardoor de druppels vallen en ook nog eens de tijden tussen de druppels instelbaar maakt. Oh ja, en natuurlijk moet ook de dikte van de druppel door mij te bepalen zijn. Dit soort apparaten zijn al enige tijd op de markt, zoals de Cognisys StopShot en de Time Machine Drip Kit. Dit zijn echter vrij prijzige apparaten, reken al gauw op een uitgave tussen de 400 en 500 euro. Dat is serieus geld.... Druppelfotografie Fase 2 FreezeboxTijdens deze zoektocht liep ik tijdens een lezing Strobistfotografie tegen Erik aan. Hij liet mij een apparaatje zien waarmee het mogelijk was om bovenstaande te realiseren. Een heel gesprek over de mogelijkheden ontstond en we besloten de koppen eens bij elkaar te steken om dit apparaat in serie te bouwen. En: tegen een veel lagere prijs dan de hierboven genoemde sets. Inmiddels heb ik een pre-productiemodel van Erik gekregen en ben er mee aan de slag gegaan. Nu lijkt het allemaal erg simpel. De boel aansluiten, parameters invoeren en hop, de ene na de andere druppelfoto rolt er uit. De werkelijkheid is anders. Het vergt nog aardig wat gereken voordat je de ultieme druppelfoto te pakken hebt. Ik ben er in elk geval al achter (na een avond testen en 750 opnames verder) dat de combinatie getriggerde flitser samen met een slave flitser niet werkt vanwege de tijdsvertraging. Hoewel er slechts een fractie van een seconde vertraging in zit, die voor ons oog niet eens zichtbaar is, is dit helaas wel zichtbaar in de eindfoto. Een oplossing hiervoor zal een splitter zijn. Op die manier kan de Freezebox meerdere flitsers aansturen en is dit probleem uit de wereld. Daarbij is ook scherpte nog een lastig ding. Ik ben daar nog niet helemaal uit. Vooralsnog heb ik me geconcentreerd op het vinden van wat werkbare instellingen. De rest komt later wel. Hieronder een drietal resultaten. Verre van perfect, maar ik wilde dit toch even met je delen. Druppelfotografie Fase 2 Freezebox Druppelfotografie Fase 2 Freezebox Druppelfotografie Fase 2 Freezebox
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 14 Aug 2013

Hoi Peter, Met interesse heb ik je druppelfotografie fase 2 gelezen. Ja, het is mij wel duidelijk dat dit niet voor mij weggelegd is. Ik blijf wel bij 1 druppelfotografie. Dit gaat voor mij niet meer zozeer over fotografie als wel over de apparatuur waarmee je de druppels moet gaan bedienen. Ik vind het knap dat je je hier in verdiept en ik blijf je natuurlijk volgen! Ga vooral door, want ik geniet van de foto's Groetjes Anne-Marie

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 14 Aug 2013

Dat geeft helemaal niks Anne-Marie. Ieder heeft zo z'n ding. Ik kan me goed voorstellen dat dit veel te technisch wordt voor veel mensen. Maar zelf vind ik het enorm leuk en ga me daar met plezier verder in verdiepen. :-)

Tim Titsing
Door

Tim Titsing

op 15 Aug 2013

Hallo Peter, Zoals je weet is dit ook een leuke bezigheid waar ik vaak mee bezig ben, maar vergis je niet ook bij de Cognisys daar is het instellen ook een behoorlijke werk om dat goed te krijgen, maar als jouw ding de helft zou gaan kosten is wat extra arbeid mbt de instellingen geen probleem, het moet ook niet allemaal vanzelf gaan.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Aug 2013

Tim, ik weet het uit eigen ervaring, ik ben wel eens een dagje met de Cognisys bezig geweest. Het instellen van alle variabelen blijft bij elk apparaat uitzoekwerk. Maar dat geeft uiteindelijk ook wel de eigen touch aan de foto. Hou het in de gaten, er komen er binnenkort 2 beschikbaar via Moor Fotografie.

Tim Titsing
Door

Tim Titsing

op 15 Aug 2013

ik hou me aanbevolen Gr.Tim

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Aug 2013

Als het zover is, laat ik het je weten.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Jan 2014

Tim, neem eens een kijkje op deze pagina: http://www.erikdevries.org/shop/index.php?cPath=22&osCsid=be9f2d0abf27c63ad55ccbcfa8a59bb0 Daar is de kit te koop die ik momenteel in gebruik heb.

Peter van der Plaat
Door

Peter van der Plaat

op 24 Aug 2013

HalloPeter, Kun je wat meer info geven over dat apparaatje. Ik ben zelf ook erg geinteresseerd in druppel fotografie, maar zoals je al schreef de bestaande produkten loopt aardig in de papieren.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Aug 2013

Het is een zelfbouwproject (niet door mij hoor) wat in beperkte serie gemaakt zal worden. Momenteel is het allemaal nog in pre-productie fase om het zo maar te zeggen. Hopelijk zijn de eerste exemplaren eind september beschikbaar. En daarbij moet je denken aan een prijsniveau van ongeveer € 150.

Huib
Door

Huib

op 18 Sep 2013

Maak zelf gebruik van een Arduino microcontroller +/-€ 20 Heb er een sketch en een Gui voor geschreven zodat ik al mijn variabele via mijn laptop eenvoudig kan instellen. Kan zo 5 kleppen aansturen,3 flits uitgangen elk instelbaar,en de shutterlag. De tijd die een kamera nodig heeft om de spiegel te klappen en daadwerkelijk een foto maakt.Neemt niet weg dat het evengoed een kunst is om dit alles zodanig in te stellen voor de ultieme druppelfoto.Dan blijkt toch dat een ms.essentieel is.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 18 Sep 2013

Je maakt er hele mooi foto's mee, Huib! Maar niet iedereen ie bedreven in het zelf bouwen, aansluiten en vooral het schrijven van de software. Daarin moest ik in elk geval passen...

Paolo
Door

Paolo

op 18 Nov 2013

Hoi Peter, sinds kort ben ik ook bezig met druppelfotografie... Ik had de Time Kit ook al op internet ontdekt maar is inderdaad erg prijzig. Ik heb dus ook interesse in jouw versie van de Time Kit.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 18 Nov 2013

Hoi Paolo, momenteel is het nog in de ontwikkelfase, maar je hoort er meer over zodra die klaar is!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Jan 2014

Paolo, neem eens een kijkje op deze pagina: http://www.erikdevries.org/shop/index.php?cPath=22&osCsid=be9f2d0abf27c63ad55ccbcfa8a59bb0 Daar is de kit te koop die ik momenteel in gebruik heb.

Sandra van der Star
Door

Sandra van der Star

op 03 Jan 2014

Hoi Peter, ik ben eigenlijk ook wel geinteresseerd in jouw versie van de Time kit. Ik weet niet of deze al klaar is? En wat jouw prijs is? Groetjes, Sandra

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Jan 2014

Sandra, neem eens een kijkje op deze pagina: http://www.erikdevries.org/shop/index.php?cPath=22&osCsid=be9f2d0abf27c63ad55ccbcfa8a59bb0 Daar is de kit te koop die ik momenteel in gebruik heb.

Ton
Door

Ton

op 11 Nov 2014

Hoi Peter, Is de set nog steeds te koop? Zo ja welk kabeltje heb ik nodig voor een Canon EOS 50D. Vgr Ton

Ton
Door

Ton

op 11 Nov 2014

En voor de Canon EOS 60D

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 13 Nov 2014

Ton, hierboven wordt een aantal keren de link vermeld. Voor zover ik weet is die nog zeker te koop! De juiste kabel kan daar ook besteld worden. Ik denk dat voor de 50D en 60D dezelfde kabel gebruikt kan worden.

Reactie plaatsen