Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
02/25/2016
2 min
15

Druppelfoto's, hoe worden ze gemaakt?

02/25/2016
2 min
15
Ik krijg heel vaak deze vraag te horen:
Hoe maak jij die mooie druppelfoto's, waarbij de er een soort parapluvorm ontstaat?
Mijn antwoord is altijd kort en bondig: voor deze vorm van druppelfotografie heb je apparatuur nodig. Druppelfotografie met de Freezebox

Druppelfotografie fase 2

Zo noem ik het altijd. Want iedereen begint met 'gewone' druppelfotografie. Dat is het vastleggen van één druppel die in het water (of welke vloeistof dan ook) valt. Dat is in het begin al een hele opgave, maar uiteindelijk is dat met wat oefening (Doen is de sleutel, had ik dat al gezegd) best goed te fotograferen. Maar dan. Dan zie je dat er veel meer vormen van druppels zijn. Parapluvormen en wat al niet meer. In feite komt het hier op neer: de eerste druppel valt in het water en komt weer omhoog in de vorm van een kegel. Op dat moment komt er alweer een tweede druppel aan, die botst met de kegel die omhoog komt. Dan ontstaat de bekende parapluvorm.

Hoe is het mogelijk?

Hoe kun je nu twee druppels kort achter elkaar laten vallen? Daar heb je een apparaat voor nodig die dat kan timen. Zoals (de bekendste hier in NL) de Cognisys Stopshot. Maar... zo'n setje kost een kleine 500 eurie. Dat vormt voor de meesten een behoorlijke barrière. Voor mij ook. Wil ik zoveel geld kwijt aan een apparaat waarmee ik druppelfoto's kan maken? Gelukkig liep ik een tijd geleden Erik de Vries tegen het lijf. Hij had hetzelfde idee als ik. Hij had wel een voorsprong: hij wist veel van elektronica. Ik niet. We spraken af dat hij een apparaat ging bouwen wat hetzelfde zou kunnen als een Stopshot, maar dan tegen een vriendelijker prijs.

Freezebox

Na enig test en bouwwerk ontstond de Freezebox. Een apparaat om vallende druppels te timen. In miniserie gebouwd tegen een vriendelijke prijs van nog net geen 200 euro. Ik heb in de achterliggende tijd enkele prototypes kunnen testen. Ook moest ik zelf het aanvoelen van de timing en het instellen van de Freezebox nog goed onder de knie krijgen. Inmiddels heb ik dat wel door.

Freezebox in actie

Om je een indruk te geven van de setting waarmee de betreffende druppels gemaakt worden (zie hieronder voor enkele resultaten zoals ook in de video getoond worden) heb ik een video gemaakt. Een soort van rondleiding om een globale indruk te krijgen. In de komende tijd zal ik nog wat verder ingaan op de Freezebox zelf. Druppelfotografie met de Freezebox Druppelfotografie met de Freezebox Druppelfotografie met de Freezebox Druppelfotografie met de Freezebox Druppelfotografie met de Freezebox
Reacties
Categorieën