Review
Peter van Veen
Review
07/30/2012
2 min
0

Review van Het Creatieve Fotografieboek

07/30/2012
2 min
0
Review Creatieve FotografieboekHet Creatieve Fotografieboek is een bundeling van buitengewone en niet-alledaagse fotografietechnieken, samengesteld door fotograaf Kevin Meredith. Het boek kenmerkt zich door de praktische aanpak en duidelijke uitleg. Het inspireert fotografen van elk niveau. Of je nu analoog of digitaal fotografeert, vrijwel elke pagina voorziet je van slimme trucs en innovatieve ideeën.

De Schrijver

Kevin Meredith is een enthousiaste engelse fotograaf. Hij staat bekend om zijn gebruikt van simpele compacte filmcamera’s. Toch is hij ook niet vreemd van digitale fotografie. Daarnaast is hij ook erg veel bezig met lomografie. Ook daar heeft hij inmiddels enkele boeken over geschreven.

Het Boek

De titel van het boek is precies raak. Het zegt waar het om gaat: Het Creatieve Fotografieboek. In het boek worden ruim 50 creatieve fotografietechnieken onder de loep genomen. En dat is op een toch wel bijzondere manier gedaan. Hoewel Kevin Meredith genoemd wordt als schrijver, heeft niet hij alleen een bijdrage aan dit boek geleverd. Nee, er komen wel 20 andere fotografen aan het woord, die allemaal hun eigen specifieke creatieve techniek laten zien en vertellen hoe het moet. Elke fotograaf is weer anders, en zo ook hier. Sommigen zijn professioneel fotograaf, andere zijn meer superhobbyist. Maar allemaal zijn ze helemaal geobsedeerd van hun eigen specialiteit. Handig is –voor degenen die nieuw zijn in fotografie- dat aan het einde van het boeken enkele pagina’s gevuld zijn met wat basiskennis fotografie. Voor de rest zijn de technieken niet al te moeilijk, maar het is wel handig als je weet wat diafragma, sluitertijd en ISO doen en wat ze met elkaar te maken hebben. De besproken technieken staan naar mijn idee totaal ongerangschikt door elkaar. Zelfs niet per fotograaf gebundeld. Dat kan wat verwarrend overkomen, maar aan de andere kant geeft het een heel verrassend effect. Je kunt op elke bladzijde weer iets totaal anders tegenkomen! De technieken worden allemaal volgens een vast stramien besproken. Het begint altijd met het idee, de ingrediënten en de werkwijze. Afhankelijk van het onderwerp worden verder nog relevante zaken besproken. In ieder geval kun je met de tekst en veel duidelijke foto’s prima zelf aan de slag. En dat is nu net de bedoeling van dit boek! Review Het Creatieve Fotografieboek Kevin Meredith Ik noem enkele projecten die behandeld worden: Pinhole Maken, Little People, Action-Sampling, Sterrensporen, Maanlichtfoto’s, Bokeh-patronen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle projecten zijn echt zo totaal verschillend van elkaar, dat het steeds weer een verrassing is wanneer je een bladzijde omslaat.

De Conclusie

Laat is één ding voorop stellen: dit is geen leesboek. Ik zie het meer als een inspiratieboek. Daar blader je zo nu en dan heerlijk doorheen en bekijkt wat je leuk lijkt om eens te gaan doen. Maar liefst 52 projecten verdeeld over 280 pagina’s, met heldere tekst en prima begeleidende foto’s. Ik vind dat de schrijver(s) prima geslaagd zijn! Review Het Creatieve Fotografieboek Kevin Meredith
Reacties
Categorieën