Review

Review Boek Inspirerende Fotografie

Review Boek Inspirerende Fotografie door 1x.comVan de uitgeverij Pearson heb ik het boek 'Inspirerende Fotografie' ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Het boek heeft een wat pretentieuze ondertitel, namelijk 'het beste van fotografen wereldwijd'.

De schrijvers

Tja, er is in dit boek niet echt één bepaalde schrijver duidelijk aan te wijzen. Het is dus meer een compilatie van foto's en beschrijvingen van wel honderd fotografen. Verbindend element hierin is dat alle fotografen en foto's afkomstig zijn van de website 1x.com. 1x.com is wel een bekende naam in fotografenland. De naam is een afkorting en staat voor OneXposure. Zoals ze het zelf noemen: 's werelds populairste online fototentoonstelling. Het is een gemeenschap van fotografen die het anders aanpakken. Elke foto die gepubliceerd wordt is uitgekozen door een team van 11 beheerders met expertise in 3 verschillende gebieden. Door dit selectieproces ligt de kwaliteit erg hoog en is het niet eenvoudig om er zomaar tussen te komen.

Het boek

Inspirerende Fotografie is zoals gezegd een compilatie van veel foto's verdeeld over dertien deelgebieden. Voor de volledigheid noem ik ze hier even: Abstract, Actie, Architectuur, Kinderen, Documentaire, Bewerkingen, Landschappen, Macro, Natuur, Nacht, Mensen, Stilleven, Straatfotografie. Hoewel het allemaal mooie foto's zijn, merk je al gauw waar je belangstelling het meeste naar uit gaat. Met gemiddeld zo'n acht foto's per categorie verveelt het echter nooit, er zit genoeg afwisseling in. Review Boek Inspirerende Fotografie door 1x.com Wat ik erg leuk en ook verrijkend vind -en dat is meteen een groot verschil met het reguliere koffietafel fotoboek- is de eenduidige opzet. Elke spread bestaat uit een foto aan de linkerkant en tekst aan de rechterkant. De tekst bestaat steeds uit een korte bio over de fotograaf, een stukje in de kantlijn over de nabewerking die toegepast is en het grootste deel van de tekst gaat over het waarom. Waarom is deze foto gemaakt? Hoe is het tot stand gekomen? Welke visie zit erachter? Het boek beslaat ruim 220 pagina's en kenmerkt zich door een logische opbouw door de opdeling in de verschillende categorieën.

De conclusie

De kwaliteit van het boek is goed. handzaam vierkant formaat, goede kwaliteit papier, uitstekende foto's, heldere en duidelijke tekst... Prima voor elkaar. Ik schreef in het begin al dat het boek een ondertitel met pretentie heeft. Toch heeft het boek precies bereikt waarvoor het gemaakt is: om te inspireren! Ik heb dit boek met veel genoegen doorgenomen en ook alles letterlijk gelezen. Het heeft mij voorzien van nieuwe gedachten, nieuwe ideeën, nieuwe plannen, kortom: het heeft mij geïnspireerd! Wil je fotografie uitdragen, dan moet dit boek op je (koffie)tafel liggen! Voor de één om gewoon even lekker door te bladeren, voor de ander om wat dieper in te gaan op de informatie achter de foto. 'Inspirerende Fotografie' door 1x.com is verkrijgbaar onder ISBN nummer 9789043027106 voor de prijs van € 29,95. Review Boek Inspirerende Fotografie door 1x.com