Review
Peter van Veen
Review
08/01/2013
3 min
0

Review Praktijkboek Landschapsfotografie

08/01/2013
3 min
0
Van de Nederlandse community Nederpix heb ik het boek 'Praktijkboek Landschapsfotografie' van de hand van diverse auteurs ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Het Praktijkboek Landschapsfotografie is het tweede deel in de reeks Praktijkboeken. In 2012 verscheen het Praktijkboek Vogelfotografie. Begin 2014 wordt het Praktijkboek Macrofotografie verwacht.

De schrijvers

Review Praktijkboek LandschapsfotografieTja, wie is nu eigenlijk de schrijver van dit boek? De community Nederpix heeft het uitgegeven, het boek zelf is een coproductie van diverse schrijvers: Arjen Drost, Bart Heirweg, Bob Luijks, Jaap Schelvis, Kenneth Verburg en Bendiks Westerink Meer info over de schrijvers ontbreekt in het boek. En dat vind ik wel jammer. Een pagina per schrijver om zich even te laten zien en zich voor te stellen had er best bij gekund. En ik hecht erg veel waarde aan 'het gezicht erachter'. Dat ontbreekt hier, wel kun je via bovenstaande linkjes meer te weten komen over de schrijvers. Ter compensatie. :-)

Het boek

Review Praktijkboek LandschapsfotografieHet boek heeft een even fraaie als pretentieuze ondertitel die veel belooft:
"Overbrug de kloof tussen werkelijkheid en foto"
Dat is een kloof waar menigeen (ik denk wel: iedereen) mee worstelt, ieder op zijn eigen niveau. De werkelijkheid kunnen we allemaal zien, maar om dat driedimensionale beeld nu in een tweedimensionaal beeld te stoppen, dat is een uitdaging. Ik was dan ook erg benieuwd. Anders dan het boek Landschap & Architectuur had ik over landschapsfotografie nog niet gelezen. Hoe verhouden die boeken zich tot elkaar? Motiveert dit boek je om vroeg je wekker te zetten, de cameratas te pakken en er op uit te trekken? We gaan het zien. Het is in elk geval een handzaam boek van vierkant formaat met een harde omslag. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Groot, hoog van kwaliteit en duidelijk. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-) Review Praktijkboek Landschapsfotografie Het boek beslaat zo'n 168 pagina's en heeft een prima verdeling van informatie. Het eerste hoofdstuk gaat over 'Soorten, stijlen en smaken'. Mooi om nu eens af te kaderen wat landschapsfotografie nu eigenlijk is en welke 'hokjes' er allemaal zijn. Daarna gaat een groot deel (4 hoofdstukken, 58 pagina's) over het materiaal van de landschapsfotograaf. Zoals camera's en objectieven, camera-instellingen, filtergebruik en andere hulpmiddelen. Review Praktijkboek Landschapsfotografie Erg interessant natuurlijk, maar dan wil je toch verder... En dan begint het 'echte' werk: 4 hoofdstukken en 60 pagina's boordevol info over de voorbereiding, de invloed van licht weer en sfeer, compositie en verschillende typen landschappen. Als laatste behandelt dit boek nog wat zogenaamde buitenbeentjes, in de vorm van HDR fotografie, samengesteld beeld en zwart-witfotografie. Review Praktijkboek Landschapsfotografie

De conclusie

Het Praktijkboek Landschapsfotografie is een perfect boek voor iedereen die meer wil weten en vooral meer wil doen met landschapsfotografie. De keuze om met meerdere schrijvers te werken is goed geweest. Ieder heeft toch weer z'n eigen speerpunten en inzichten en dat houdt het geheel afwisselend en ook heel goed leesbaar. Het is een zeer fraai boek met veel nuttige informatie die goed afgewisseld wordt met hele mooie beelden. Het is geen boek wat je in één avond op de bank even uitleest. Daar is de tekst, maar ook de inhoud teveel voor. Lees hoofdstuk voor hoofdstuk en laat het lekker bezinken. en ga dan DOEN Dan haal je heel meeste uit dit boek. Maakt het boek de ondertitel waar? Ja, helemaal. Na het lezen van dit boek wil je maar één ding: je camera pakken en naar buiten, fotograferen! Erg fijn leesvoer. Ik heb nog niet eerder zo'n compleet en boeiend werk gezien over landschapsfotografie. Hulde!
Reacties
Categorieën