Review
Peter van Veen
Review
03/14/2013
2 min
4

Review boek Piet van den Eynde over Flitsen

03/14/2013
2 min
4
Van de uitgeverij Pearson heb ik het boek 'Digitale Fotografie: Flitsen' van de hand van Piet van den Eynde ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Dit boek is onderdeel van een bredere serie over Digitale Fotografie.

De schrijver

Piet van den Eynde is freelance fotograaf en auteur. Voor degenen die zich al meer verdiept hebben in flitsfotografie en/of Lightroom kennen deze naam wellicht al. Zijn blog More Than Words is zeker de moeite waard. Overigens was Piet ook op de vorige Professional Imaging beurs aanwezig om zijn kennis daar te demonstreren.

Het boek

Review Boek Piet van den Eynde over FlitsenHet boek heeft een ondertitel die al aangeeft in welke hoek dit boek thuis hoort:
"off-camera flash en ander flitstechnieken in de praktijk"
Daar hou ik wel van. Praktijk. Maar hoe werkt dat dan met een boek in de hand? We gaan het zien. Het is in elk geval een handzaam boek met een slappe geplastificeerde omslag. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is prima. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-) Het boek beslaat zo'n 125 pagina's en heeft een goede opbouw qua informatie. De eerste twee hoofdstukken zijn helemaal gewijd aan licht in het algemeen en flitslicht in het bijzonder. Elementaire theorie dus, maar het hoort er wel in thuis. Dit wordt gevolgd door een hoofdstuk over het gebruik van de flitser op de camera. De rest van het boek, zo'n 95 pagina's gaan maken helemaal waar wat de ondertitel al aangaf: werken met de flitser los van de camera. Ofwel: off-camera flash. Ook wel eens strobist fotografie genoemd. ;-) In hoofdstuk 5 wordt met duidelijke taal en ondersteunende foto's ingegaan op hoe je -met Nikon of Canon- je externe flitser kunt aansturen via de ingebouwde flitser. Inderdaad erg praktisch dus. Voor iemand die nog geen ervaring heeft met dit soort fotografie is hoofdstuk 6 een uitkomst: een 'vrijwel onfeilbaar stappenplan' waarmee jij je eerste off-camera flash-foto kunt maken! En meerdere natuurlijk, maar het is een erg handige leidraad. Review Boek Piet van den Eynde over Flitsen Daarna gaan het boek wat meer de diepte in, met twee hoofdstukken aan praktijkcases, eentje met de meer geavanceerde technieken zoals meerdere flitsers en eentje meer toegespitst op de materialen die in het laatste deel gebruikt worden. Dit alles is rijk voorzien van foto's, zowel eindresultaten alsook setupfoto's. En dat vind ik erg prettig. Zien hoe een bepaalde foto is gemaakt, vind ik toch eenvoudiger kan het alleen te lezen. En zoals je weet ben ik een grote fan van DOEN. De kennis kun je opnemen door het boek te lezen en de foto's te bekijken. Maar de kennis toepassen -en dus zelf de foto's daadwerkelijk kunnen maken- leer je pas door de kennis toe te passen. En daarmee sluit Piet het boek mooi af. In het allerlaatste deel werpt hij je de handschoen toe: nu moet JIJ het doen! Review Boek Piet van den Eynde over Flitsen

De conclusie

Prima boek! Lekker leesbaar, niet te langdradig. Soms wel wat technisch, het is echt van belang dat zaken als sluitertijd, diafragma en ISO geen problemen voor je opleveren. Wie echter eerder het (engelstalige) ebook via Craft & Vision van Piet heeft gekocht, zal heel veel stukken herkennen. Ik denk dat daar erg veel overlap in zit. Voor wie wil kennismaken met Off-Camera Flash is dit een geweldig boek! Voor wie al wat verder is op dit gebied zal dit boek wat minder nieuwe dingen bieden, al blijven de casestudies zeer interessant.
Reacties
Categorieën