Review

Review Boek Opdrachtgever in Beeld

Review Boek Opdrachtgever in Beeld door Sonja van DrielEnige tijd geleden ontving ik van Sonja van Driel haar nieuwste boek 'Opdrachtgever in Beeld'. Een klein boekje met een serie interviews met een diversiteit aan opdrachtgevers waar je als fotograaf mee te maken kunt krijgen.

De schrijver

Sonja van Driel is sinds 1994 werkzaam in de fotografie. Na een lange carrière als fotograaf richt zij zich tegenwoordig op het geven van trainingen en het schrijven van cursusmateriaal en boeken. Daarnaast verzorgt zij ook lezingen bij fotogerelateerde organisaties en opleidingen. Haar fotografiebedrijf heeft zowel toppen als dalen gezien, dus wat dat betreft is zij ervaringsdeskundige.

Het boek

Het boek Opdrachtgever in Beeld is een niet al te dikke paperback die ruim 125 bladzijden beslaat. De papiersoort die gebruikt wordt is even wennen, als je een gemiddeld fotografieboek gewend bent. Ik ken niet de exacte term ervoor, maar het doet meer aan krantachtig papier denken. Maar bij dit boek gaat het niet om het uiterlijk, maar om de inhoud. Review Boek Opdrachtgever in Beeld door Sonja van Driel En de inhoud zit heel helder in elkaar. De aftrap is met een voorwoord door Sonja zelf. Daarna volgen 13 interviews met een grote diversiteit aan opdrachtgevers. Van Natuurmonumenten tot reclamebureau, van galerie tot Libelle en van weddingplanner tot een fotostockbureau. En nog veel meer. Allemaal komen ze in ruime mate aan het woord. En de adviezen die ze geven aan (ons als) fotografen zijn soms pijnlijk openhartig. Blijkbaar durven wij als fotografen veel te weinig te vragen! Als afsluiter geeft Sonja in haar lange nawoord nog een verdieping, waarin zijn dieper ingaat op bepaalde items die de revue gepasseerd zijn. Zoals specialisaties, websites, concurrentie en mentaliteit. Al met al een goed kers op de taart.

De conclusie

Daar kan ik kort over zijn. Mijn mening: Als je als fotograaf geld wilt verdienen, is dit een onmisbaar boekje. Nergens kun je bij zoveel opdrachtgevers zo direct hun visie op de fotograaf krijgen. Het kost voor zo'n klein boekje wel even wat, maar wees daarin niet 'penny wise, pound foolish! Op de achterzijde staat vermeldt: 'Wie goed naar de geïnterviewden luistert is ongetwijfeld in staat om zichzelf als fotograaf op de kaart te zetten.' En dat wil ik bij deze nog maar eens onderstrepen. Review Boek Opdrachtgever in Beeld door Sonja van Driel Het boekje is overigens alleen nog als e-Book te bestellen bij Sonja van Driel tegen een bedrag van € 5,-.