Review

Review Nederlandse Landschappen Fotograferen - Ruben Smit

Van mijn vriend Leo kreeg ik een boek te leen: Nederlandse Landschappen Fotograferen, geschreven door de bekende Nederlandse natuurfotograaf en ecoloog Ruben Smit. Dit boek, wat al een hele tijd op de markt is, heb ik echt in één adem uitgelezen. Er zijn legio boeken beschikbaar over landschapsfotografie. Echter ben ik er nog niet één tegengekomen die zo expliciet juist over het vastleggen van het Nederlandse landschap schrijft. Daarom hier een een review!

De schrijver

Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben SmitWie is Ruben Smit eigenlijk? Ruben is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. Zijn foto's worden gebruikt in allerlei nationale en internationale tijdschriften zoals National Geographic, NaturFoto, Grasduinen en Wildlife Magazine. Kenmerkend voor zijn fotografiestijl is het vele gebruik van onscherpte en sfeer. Hij gebruikt zijn ecologische en fotografische kennis om columns, artikelen en boeken te schrijven. Vanaf 2008 is hij televisiepresentator van het succesvolle natuur-tv-programma 'BuitenGewoon' op tv-Gelderland. Deze prachtige foto is gemaakt door Esther Vertelman.

Het boek

Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben SmitHet boek is een stevige paperback, bestaande uit 144 pagina's. Als eerste gaat Ruben wat dieper in op het waarom van dit boek en hoe je landschapsfotografie nu eigenlijk moet of kunt definiëren. Dat is handig, want dat weet je wat de kaders zijn. Daarna wordt met ruim 20 pagina's ruim omschreven hoe de gereedschapskist van de landschapsfotograaf er uit ziet. Kortom, hierin gaat het over de technische vaardigheden. Hij stelt daarin dat je creatief fotograferen kunt leren door te doen. Veel te doen. Maar dan is het wel van belang dat je de basisvaardigheden om de camera te bedienen ook daadwerkelijk beheerst. Wat ik erg waardeer aan dit boek is dat er een heel hoofdstuk wordt besteed aan kijkvaardigheden. Volgens Ruben zijn je ogen dan ook het belangrijkste stuk gereedschap in je cameratas. Hoe kijk je nu naar een landschap? Welke elementen spelen een rol? Wat versterkt nu een foto? Met deze informatie kun je je compositievaardigheden op een hoger plan brengen. Het grootste deel van dit boek gaat over de landschappen. Logisch eigenlijk. :-) Maar toch, 90 pagina's over diverse landschappen, dat is serieus de moeite. De Nederlandse landschappen worden opgedeeld in een aantal categorieën: Kustlandschappen, Boslandschappen, Agrarische landschappen, waterlandschappen en al laatste Heide Hoogveen en Stuifzand. Binnen elk type landschap worden een aantal foto's besproken. Een kort verhaal erbij hoe de foto tot stand is gekomen, wat technische details en verder veel aandacht voor de compositie. Hoe die is opgebouwd wordt aangegeven met een plaatje met de bekende lijnen. Ook handig is de locatie informatie die erbij gegeven wordt. Zo kun je in principe 'dezelfde' foto proberen te maken. Globaal wordt aangegeven waar de foto gemaakt is. En wat vooral erg prettig is: de mooiste tijd om deze locatie te bezoeken wordt vermeld. Zo voorkom je teleurstelling als je een locatie wilt bezoeken. Het laatste hoofdstuk is goed als afsluiter maar stelt weinig voor, welgeteld 2 pagina's. Hij noemt dat Voor- en Nabewerking. Beter had geweest Voorbereiding en Nabewerking. Het gaat kort in op de voorbereiding die gedaan word voor een landschapsfoto. Nabewerking wordt afgedaan als iets wat er amper bij hoort. Dat ben ik niet met hem eens. In het digitale tijdperk hoort een degelijk stuk nabewerking er gewoon bij. Om het dan af te doen als 'eindeloos knoeien achter een computer' doe je de werkelijkheid toch echt tekort! Waarschijnlijk speelt hier nog wel mee dat ongeveer de helft van de foto's in het boek analoog gemaakt zijn. Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben Smit Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben Smit Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben Smit

De conclusie

Nederlandse Landschappen Fotograferen Ruben SmitRuben Smit zet met dit boek een uniek werk neer. Uniek doordat het puur gericht is op het Nederlandse landschap. En daardoor bereikbaar voor iedereen. Uniek door de manier waarop je als het ware 'over zijn schouder meekijkt' hoe hij de betreffende foto maakt. Mooi is dat Ruben aangeeft dat je voor een prachtige landschapsfoto echt niet naar het buitenland hoeft. En dat heeft hij zeker laten zien in dit boek. In feite kun je met dit boek in de hand vergelijkbare foto's maken. Het enige element wat je niet in de hand hebt is 'licht'. Dat stuk zul je zelf moeten leren gebruiken. Hoe? Ruben schrijft het al en ik zeg het hier op dit blog ook zo vaak: door te DOEN! Dit boek heb ik met plezier en werkelijk in één adem uitgelezen. Tijdens het lezen voel je al de kriebels opkomen om zelf de camera ter hand te pakken en er op uit te gaan. En dat is voor mij de graadmeter: dit boek mag niet ontbreken in de kast van elke zichzelf respecterende landschapsfotograaf!