Review

Review Boek Creatieve Workouts voor Fotografen

Review Boek Creatieve Workouts voor FotografenVan de uitgeverij Van Duuren Media heb ik het boek ‘Creatieve Workouts voor Fotografen’ ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Ook dit boek is onderdeel van de serie Focus op Fotografie. Deze bestaat uit diverse titels die speciaal ontwikkeld en geschreven zijn voor het vakgebied fotografie. Een boek met een praktische en direct toepasbare inhoud. De hoogkwalitatieve afwerking maakt het geheel tot een (onmisbaar) naslagwerk, maar vooral tot een terugkerende bron van inspiratie.

De schrijver

Joke Beers-Blom is een zeer fanatiek fotografe. Dat blijkt wel uit het feit dat ze al ruim 30 jaar fotografeert en de indrukwekkende lijst titels die ze inmiddels op haar naam heeft staan over digitale fotografie en beeldbewerking. Vaak wordt dat gecombineerd met haar ander passie: reizen. Samen met haar man maakt ze prachtige fotoreportages die ze exposeert op www.digifotofan.nl.

Het boek

Creatieve Workouts voor Fotografen is heel herkenbaar als één uit de reeks 'Focus op Fotografie'. Toch is het qua karakter weer een heel ander boek dan bijvoorbeeld 'Landschap en Architectuur' zoals ik laatst gereviewed heb. Het is veel minder een boek wat je heerlijk wegleest, maar mee een doe-boek. De opbouw van het boek is opgehangen aan een diversiteit van projecten, 11 in totaal. Elk project begint met een korte introductie en wat je allemaal nodig hebt. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Leuk daaraan is dat je met totaal andere dingen in aanraking komt door de veelheid aan projecten. Een aantal ervan ken ik al uit eigen ervaring zoals Spelen met rook, Splash van vallend fruit, HDR-fotografie, Infraroodfotografie en Korte en Lange sluitertijden. Review Boek Creatieve Workouts voor Fotografen Maar er is meer in dit boek. Niet elk project ligt in mijn interessegebied. En dat geeft helemaal niks. Het is toch leuk om te zien en te lezen wat er allemaal nog meer kan, vaak met beperkte middelen. Ik noem ook even deze resterende projecten: Lensbaby, Kleurtemperatuur, Lomografie, Timelapse. Wat maakt dit boek nu zo bijzonder? Voor mij is dat de combinatie van aandacht voor zowel het stuk fotografie alsook het stuk nabewerking, in dit geval in Photoshop. Veelal gaan boeken over het één of over het ander. Maar hier wordt je aan de hand genomen. Met duidelijk foto's en tekst lees je hoe de instellingen van de camera moeten en zie je hoe de opstelling moet zijn. Daarnaast wordt ook uitgebreid stilgestaan hoe je de RAW foto uit de camera behandelt en tot het gewenste eindresultaat komt. Alles voorzien van duidelijke foto's. Review Boek Creatieve Workouts voor Fotografen Deze insteek maakt wel dat het minder een leesboek is, maar meer een doe-boek. Eentje die je ernaast hebt liggen tijdens het fotograferen en bewerken. Toch heeft het mij van begin tot eind kunnen boeien!

De conclusie

De afwerking van dit boek staat op een prima niveau. Geplastificeerd aan de buitenzijde, goede kwaliteit papier, veel en uitstekende foto’s, heldere en duidelijke tekst… Prima voor elkaar. Een leuke afwisseling van projecten ook. Qua nabewerking leunt het boek zwaar op Photoshop, wellicht kan ook veel in Photoshop Elements. Ik onderschrijf de zinsnede die Joke zelf in haar voorwoord aangeeft: 'Met beperkte middelen en zo leuk en professioneel mogelijk resultaat behalen'. Dat is zeker de kern van dit boek. Kortom: dit boek is een aanrader als je (nieuwe) fotoprojectjes wilt doen zonder helemaal losgelaten te worden! Review Boek Creatieve Workouts voor Fotografen