Review Wacom Intuos 5 Touch Graphics Tablet
04 september 2012 
in Review
2 min. leestijd

Review Wacom Intuos 5 Touch Graphics Tablet

Enkele weken heb ik mogen snuffelen aan het nieuwste Wacom Intuos 5 tablet. Nieuw design en nieuw ook draadloos. Is het naast een groot, ook een handig apparaat, zeker voor mij als fotograaf? Review Wacom Intuos 5 door Moor Fotografie Vorig jaar heb ik al de voorganger, de Wacom Intuos 4, onder de loep genomen. En zelf werk ik al jarenlang met een Wacom Bamboo tablet. In eerste instantie puur als vervanger van de muis i.v.m. dreigende RSI. Later heb ik dit tablet weten te waarderen bij het gebruik van programma’s als Photoshop en Lightroom. De Intuos is de professionele lijn van Wacom, bedoeld voor fotografen, designers, illustrators en natuurlijk iedereen die te maken heeft met RSI. De nieuwste toevoeging op de Intuos is dat dit tablet ook het gebruik van handbewegingen toestaat.

Wacom Intuos 5 Pen en Touch Eigenschappen

De Wacom Intuos wordt geleverd met vijf standaard penpunten, één flexpunt, drie viltpunten en één strijkpunt.Keus in overvloed dus. Er zit altijd wel een favoriete voor je tussen. Al ben ik zelf altijd best tevreden met de standaard punt. De penpunten zijn heel veilig opgeborgen in de penhouder, handig bedacht. Review Wacom Intuos 5 door Moor Fotografie

Wacom Intuos 5 Wireless Kit

De Wireless Kit vind ik een uiterst handige toevoeging. Het is een optionele extra en bevat een zender en ontvangen waarmee je heerlijk draadloos kunt werken. Mijn set was hiervan voorzien en ik vond het heerlijk werken! Review Wacom Intuos 5 door Moor Fotografie Review Wacom Intuos 5 door Moor Fotografie

Wacom Intuos 5 Pen en Touch Handling

Het tablet zelf heeft een mat-zwarte coating en is voorzien van een rubberachtige antisliplaag. Ziet er netjes uit vind ik. De vorige versie zag er meer glimmy uit, maar was daardoor ook veel gevoeliger voor vuil en vette vingers. De Intuos 5 is niet meer uitgerust met een LCD-display, nu is het zo dat je op een knop (ExpressKey) moet drukken, waarna de details en functies worden getoond. Of dat echt gemakkelijker werkt, daarover zijn de meningen verdeeld. Review Wacom Intuos 5 door Moor Fotografie Nieuw is ook dat het tablet aangestuurd kan worden met vingerbewegingen, wat inmiddels erg bekend is geworden van iPad etc. Dat vind ik een heel zinvolle toevoeging. Leuk is ook dat je zelf kunt instellen welke functie aan welke beweging gekoppeld kan worden. Deze touch-functie kan naar believen aan en uit gezet worden. De rij knoppen aan de linkerkant (of rechts, want het tablet kan omgekeerd gebruikt worden – handig voor links- en rechtshandigen) die door Wacom ExpressKeys genoemd worden, zijn ook volledig instelbaar.

Wacom Intuos 5 Pen en Touch Conclusie

De Wacom Intuos 5 Pen en Touch voelen voor mij (voor zover je kunt wennen in een paar weken) aan als een verbetering ten opzichte van de Intuos 4. Beter design en betere handling. Of anders gezegd, het werkt allemaal wat intuïtiever, zeker met de instelbare Touch-bewegingen. Voeg daarbij de Wireless Kit en het plaatje is compleet. Wat voor mij als fotograaf ook belangrijk is: belangrijke fotobewerkingspakketten zoals Photoshop en ook Paint Shop Pro herkennen automatisch de pen en de drukgevoeligheid. En dat verhoogt het gemak en de snelheid van werken enorm. Dus: wat mij betreft een aanrader!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Frank
Door

Frank

op 05 Sep 2012

De lichte vuilspikkels op de foto's vind ik erg storend. Komt niet zo professioneel over voor een fotograaf.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 05 Sep 2012

Het was helaas geen nieuw en brandschoon exemplaar...

Andre
Door

Andre

op 20 Sep 2012

Hallo Peter,Welke versie heb je getest? De MWat vingt je van het formaat? Welke zou je zelf kiezen?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 21 Sep 2012

Andre, ik had de M-versie en die beviel me goed. Mooi handzaam formaat. Groter lijkt me veel te onhandig!

Rene van Dongen
Door

Rene van Dongen

op 08 Aug 2013

Andre Ik heb de Intuos 5M maar vind hem echt te klein Hiervoor had ik het grotere formaat. Ik ga de M verkopen en ga voor de L. Voor retouche mentale vind ik dit echt fijner werken. Uiteraard: maar net wat je gewend bent.

Reactie plaatsen