Macro met tussenringen
11 augustus 2012 
0 min. leestijd

Macro met tussenringen

Vorige week heb ik een doosje leuke spullen binnengekregen van de Fotokoopjes.nl (inmiddels ter ziele). Ik was via Facebook op hun winkel terechtgekomen. Leuke spullen voor leuke prijsjes. Afijn, het eerste wat ik in gebruik genomen heb is een set tussenringen. Vanavond heb ik een opstellingkje gemaakt van een gebruikte lucifer. Ik heb gekozen voor een maximale vergroting, 1:1 dus. Zie hieronder de verschillende opnames en oordeel zelf. Links is met, rechts is zonder tussenringen. Klik op de foto voor groot formaat! Macrofotografie met tussenringen lucifer Macrofotografie met tussenringen lucifer
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Kiki
Door

Kiki

op 12 Aug 2012

Beste Peter,Met welke lens heb je deze tussenringen gebruikt?Gr. Kiki

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 12 Aug 2012

Hoi Kiki,Ik heb hiervoor de Sigma 105mm f/2.8 gebruikt.Gr. Peter

Debbie
Door

Debbie

op 13 Aug 2012

Begrijp ik het nu goed dat je op je macro lens nog eens macro tussen ringen erop heb gezet? Want ik ben tijdje terug gaan informeren bij de foto winkel omdat ik dat wilde om nog dichterbij te kunnen komen, maar hij raadde me dat af. Hij zei dat mijn lens al goed genoeg was voor macro. Heb een Tokina 100 F2.8 D.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 13 Aug 2012

Hoi Debbie,dat heb je goed gelezen! Natuurlijk is die lens al goed voor macro. Maar het kan altijd nog een stapje verder zie je wel....Gr. Peter

Debbie
Door

Debbie

op 13 Aug 2012

Vind het idd gaaf zo dichtbij te komen, maar heb je niet heel veel last van ruis dat wordt namelijk gezegd.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Aug 2012

Ruis? Welnee! Een tussenring is niets anders dan een koker die tussen de camera en lens geplaatst wordt. Er zit dus geen glas in, het verlengt de boel alleen maar. Nadeel ervan is dat de lichtopbrengst vermindert. Je hebt dus iets meer licht nodig. Deze opnames zijn vanaf statief gemaakt, waarbij alleen de sluitertijd dan iets langer werd.

Kiki
Door

Kiki

op 13 Aug 2012

Maar is t dan zo dat je die tussenring alleen op een macrolens kan zetten? Of op iedere lens? Of bijv alleen op een lens met vaste brandpunt? Het resultaat is wel echt de moeite waard namelijk!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Aug 2012

Welnee! Kan juist heel goed op andere lenzen. Heb em ook al op de kitlens gehad en dan krijg je foto's die ik nu met de macrolens kan maken. Het kan echt op elke lens. Ook op de 70-200 heb ik de ringen al gehad. Ik zal hier binnenkort nog wel over schrijven. Maar ben je een keer in de buurt, dan kun je ze natuurlijk altijd even uitproberen!

Debbie
Door

Debbie

op 15 Aug 2012

heb je ook een tip welke macro tussen ringen goed zijn, heb al wel beetje rond gekeken maar erg veel verstand heb ik er niet van. sommige zijn wel erg goedkoop en heb ook een duurder setje gezien waar de autofocus van blijft werken...

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Aug 2012

Bij tussenringen moet je eigenlijk alleen maar letten op dit verschil: er zijn setjes die voorzien zijn van electronica, waardoor de lichtmeting en autofocus gewoon blijven werken zoals je dat gewend bent. Daarnaast zijn er ook setjes die dat niet doen en feitelijk alleen maar verlengen.De set ringen die ik van FotokoopjesNL heb gekregen zijn volledig electronisch waardoor alles blijft werken. Het aardige bij deze winkel is dat je niet meteen een hele set van 3 ringen hoeft te kopen, maar dit per ring kunt aanschaffen. Kijk er maar eens...

Debbie
Door

Debbie

op 16 Aug 2012

Dank je voor de tip... en deze zijn zelfs nog goedkoper dan ik ze heb gezien, helemaal super. Denk dat ik ze binnenkort maar ga bestellen, eerst even wachten op me geld hihi. Je hebt me enorm geholpen hiermee.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Aug 2012

Daar doen we het voor! Let er wel op dat de prijs per ring is. Zelf heb ik er natuurlijk die 3 ringen tussen gehad, maar allemaal tegelijk is erg extreem. De scherpstelafstand wordt dan zodanig kort dat je bijna met de lens tegen je onderwerp aanzit.

Debbie
Door

Debbie

op 16 Aug 2012

Ja zag ik later pas, dus niet echt goedkoper als ik hem als set wil denk ik, want kan hem niet selecteren als set bestellen. Welke maat is het beste mee te beginnen als je ze toch beter niet alle drie tegelijk kan gebruiken?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Aug 2012

Ik zie hem op deze link inmiddels als set staan voor Nikon, ongetwijfeld kan dat ook voor Canon, tegen een prijs van € 110,-. Dat is wel een concurrerende prijs dacht ik.Wil je in delen, dan zou ik voor de middelste (20mm) kiezen, eventueel uitgebreid met de 12mm. Alles op elkaar is namelijk best wel extreem. ;-)

Debbie
Door

Debbie

op 20 Aug 2012

Mijn vriend heeft hem als verassing ondertussen al besteld... de gehele set hihi. En als het goed is komt ie morgen binnen. Super blij met mijn vriend dus.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Aug 2012

Kijk, daar heb je wat aan! Veel plezier ermee. :-)

Herman
Door

Herman

op 21 Sep 2012

Hoi Peter, Ik ben wat aan het experimenteren met: Nikon 105 macro (FX) Kenko 2x converter en een 36 mm tube. Nu is mijn resultaat dat ik met de converter iets meer afstand kan houden van het onderwerp en dat ik met de tube wat mm meer scherpte heb. In alle gevallen heb ik de zelfde beeldmaat aangehouden plm 3 cm. klopt dat ongeveer met jouw opvattingen? groet, Herman

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 21 Sep 2012

Klopt wel wat je hier schrijft Herman. Ik kan dat wel beamen. In een converter zit natuurlijk een stuk (vergroot)glas wat er voor zorgt dat je niet zozeer dichtbij hoeft voor toch een groter resultaat. Echter wordt wel alles opgeblazen. En dan zie je elke fractie van onscherpte gewoon 2x zo groot. Dat nadeel heb je bij een tussenring niet, daar zit namelijk geen glas in.

petro verschuren
Door

petro verschuren

op 18 Apr 2015

ik heb net een setje tussenringen binnengekregen nu moet ik mijn lens maximaal uitzoomen om beeld te krijgen is di tnormaal

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Apr 2015

Petro: lijkt met niet normaal. Op welke lens gebruik je de tussenringen?

patrick
Door

patrick

op 12 Feb 2016

hoi peter ,ik heb de macro objectief van tamron 90mm ,vraag of het ook te doen is hier tussen ringen te gebruiken

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 12 Feb 2016

Ja hoor, geen enkel probleem. Let er wel op dat de scherptediepte steeds kleiner wordt.

patrick
Door

patrick

op 12 Feb 2016

bedankt voor de snelle reactie

chris schults
Door

chris schults

op 24 Mar 2018

Fotokoopjes is opgedoekt

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Mar 2018

Klopt inderdaad, ik zal het aanpassen.

Martine de Gooijer
Door

Martine de Gooijer

op 02 Nov 2022

Beste Peter, ik heb ook de sigma 105 mm macrolens en zou deze ook graag willen inzetten met tussenring(en) om nog meer vergroting te krijgen. Welke raad je mij aan?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 13 Dec 2022

Dat maakt nietzoveel uit hoor. Als je maar zeker weet dat er (electronische) communicatie mogelijk is. Dat kun je zien aan de contactpunten op de tussenringen. Anders worden zaken als diafragma en de lichtmeting niet meer doorgegeven. En dat is gewoon uiterst onhandig.

Reactie plaatsen