Review Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 Voorzetfilter
29 april 2014 
2 min. leestijd

Review Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 Voorzetfilter

Review Marumi DHG Macro Achromat FilterRecent heb ik van CameraFilterStore een doosje ontvangen met daarin de Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 voorzetfilter. Nu doe ik best wel wat op het gebied van macrofotografie en super macro, dus ik was best wel nieuwsgierig, want de term Achromat zei mij in elk geval vrij weinig. Eerder heb ik ook al eens een set voorzetfilters getest in diverse varianten. Dit filter is echter wel wat anders. Het is verpakt in een stevig zwart kunststof doosje met een gemakkelijke sluiting. Een korte engelstalige beschrijving laat met enkele foto's de verschillen zien tussen verschillende filters. Daarin wordt ook behoorlijk opgegeven over de kwaliteit van het beeld, wat van rand tot rand helder en zonder vervorming zou moeten zijn. Beter dan welk ander voorzetfilter ook. Nou, ik was benieuwd... Review Marumi DHG Macro Achromat Filter Het filter is verkrijgbaar in diverse gangbare filtermaten en is voorzien van schroefdraad. Hiermee kan het filter eenvoudig voor op een lens geschroefd worden. Denk wel goed na welke maat je neemt. Heb je meerdere lenzen waar je dit filter op wilt gebruiken? Kies dan voor de grootste maat en neem er een setje verloopringen bij.
Het filter laat zit eenvoudig op de lens schroeven. In principe kun je de zonnekap op de lens laten. Alle automatische functies blijven prima werken. Ook de Autofocus laat zich niet van de wijs brengen. In de praktijk kun je in heel stuk dichterbij je onderwerp komen. Ik heb het filter getest op mijn Sigma 17-50 f/2.8 lens. Deze heeft normaliter een minimale scherpstelafstand van 28cm. Met gebruik van het Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 voorzetfilter werd dat 24cm. Dat lijkt niet veel, maar is wel een verschil van maar liefst 14%. De kwaliteit van de beelden heeft mij positief verrast! Inderdaad is er geen enkel verloop te zien. Die claim wordt dus wel waargemaakt. En omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, laat ik je hieronder wat beelden zien. Beweeg met de muis over de foto en je krijgt het verschil te zien tussen een opname met en zonder filter. Nikon D300 + Sigma 17-50 f/2.8; ISO400, 50mm, f/11, 1/500s (zonder en met filter) Nikon D300 + Sigma 17-50 f/2.8; ISO400, 50mm, f/5.6, 1/2000s (zonder en met filter) Nikon D300 + Sigma 17-50 f/2.8; ISO400, 50mm, f/3.2, 1/5000s (zonder en met filter) Met de beeldkwaliteit zit het dus wel goed. De vergrotingsfactor is ook prima. Maar als je een macrolens gewend bent, dan is die vergroting weer wat minder. Maar je kunt dit filter natuurlijk ook op je macrolens schroeven! Rest mij nog de prijs. Die verloopt van €59 voor een 49mm tot € 129 voor een 77mm. Afhankelijk van je filtermaat is het verschil met een set tussenringen minimaal. Je moet jezelf dan de vraag stellen welke manier je gemakkelijker vindt werken. Deze Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 voorzetfilter schroef je in een tel op je lens en er weer af. Bij tussenringen ligt dat weer anders, dan moet de lens van de body af. Daarnaast is het goed om te weten dat tussenringen lichtverlies opleveren. Qua gebruiksgemak wint dit filter!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Chantal
Door

Chantal

op 24 Nov 2014

Mooi resultaat dat je behaalde met de Marumi DHG Macro Achromat 200 +5 Voorzetfilter. Ik zou zo'n filter willen gebruiken op een Panasonic Lumix G 45-200mm f/4-5.6 lens (systeemcamera) met minimale scherpstelafstand van ongeveer een meter. Ik twijfel echter wat omdat ik hier en daar lees dat je enkel een scherp beeld zou kunnen bekomen als je de camera op een welbepaalde afstand van je onderwerp houdt en scherp zou moeten stellen door de camera iets dichter bij of iets verder van het onderwerp te bewegen. Dit lijkt mij niet zo'n evidente werkwijze, zeker voor het fotograferen van insecten die niet eeuwig blijven zitten. Heb jij hier geen last van? En wordt het lastiger naarmate de dioptrie groter wordt of maakt dit niet uit?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 24 Nov 2014

Bij een bepaald brandpunt hoort een bepaalde vergrotingsfactor. Die kun je beïnvloeden dor er bijvoorbeeld een filter voor te plaatsen. De extra vergroting wordt behaald doordat vanaf een kortere afstand scherpgesteld kan worden. Dus dichter bij je onderwerp.Het is in de macrowereld inderdaad gebruikelijk om niet de focusring te gebruiken, maar juist zelf heen en weer te bewegen tot het onderwerp scherp is. Dat lijkt lastig en onhandig, maar in de praktijk blijkt dat toch één van de betere werkwijzen te zijn.

Chantal
Door

Chantal

op 24 Nov 2014

OK, dus dat geldt dan evengoed voor een echte macrolens?

Ron
Door

Ron

op 21 Jun 2019

Valt best mee hoor, ik heb precies zo'n Marumi-voozetlens en binnen zekere grenzen doet de autofocus van mijn camera het nog prima. Het zijn inderdaad de beste voorzetlenzen die er bestaan. Wat Peter wellicht bedoelt met "het is in de macrowereld gebruikelijk", is dat echte macrolenzen niet eens een focusring hebben. De enige manier om scherp te stellen is dan het bewegen van de camera. Maar als de lens een focusring heeft, gewoon gebruiken. HIj zit er niet voor niets.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Nov 2014

Inderdaad. Zo werk ik praktisch altijd met mijn macrolens.

Chantal
Door

Chantal

op 26 Nov 2014

Bedankt!

Frans Vlemmix
Door

Frans Vlemmix

op 04 May 2015

Vraagje! Ik lees dat je scherpstelafstand van 28 naar 24 cm ging. Maar volgens de theorie zou de formule x : (d * x +1) van kracht moeten zijn. (waarbij x is de scherpselafstand en d de dioptrie)Dan ga je dus van 28 cm naar 11,66 cm.Klopt die formule niet of denk ik fout

Hugo Van Besauw
Door

Hugo Van Besauw

op 03 Nov 2015

Beste Peter. Ik werk met een 200mm macro-objectief van Nikon. Als ik deze filter op mijn objectief plaats, dit gaat tot een verhouding van 1:1, welke wordt dan de vergrotingsfactor? Dit zou ik graag weten voordat ik me deze filter aanschaf.Met vriendelijke groeten.Hugo.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Nov 2015

Hoi Hugo, precies weet ik dat ook niet, maar ik zie dat de minimale scherpstelafstand met zo'n 14% verminderd wordt. Er zal best wel een formule voor zijn maar die heb ik niet paraat...

Ron
Door

Ron

op 21 Jun 2019

Ik denk dat je met een liniaal en jouw voorbeeldfoto's een vrij aardige inschatting kunt maken. Jouw bloemetje van 5 cm wordt 6.5 cm, dus dan wordt een 1:1-afbeelding vergroot naar 1.35:1 Mits het objectief ermee kan omgaan natuurlijk.

Wim
Door

Wim

op 01 Sep 2019

Je hebt het in je review over een minimaal prijsverschil tussen de Marumi Achromatische voorzetlens en een set tussenringen. Waardoor je zegt het wordt dus een kwestie van kiezen.Waar je in je review niet over spreekt is het grote voordeel dat je met gebruik van de Achromatische +5 lens GEEN lichtverlies hebt in tegenstelling tot een setje tussen ringen. Een van de redenen dat deze voorzetlens altijd in mijn fototas zit.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Sep 2019

Daar heb je wel een punt, Wim. Tussenringen kosten licht. Ik zal de tekst aanpassen in het artikel. Dank voor het opmerken!

Bert
Door

Bert

op 01 Jun 2020

Er wordt extra glas in de baan van het licht gebracht. Hoezo dat dit geen licht kost en als ik er lucht tussen plaats (tussenring) kost dit wel licht?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Jun 2020

Het gaat om de afstand die het licht moet afleggen. Dat heeft veel meer invloed dan het glas.

S Buursink
Door

S Buursink

op 30 Nov 2020

Goedendag. Ik heb zo’n macro ring besteld in combi met een verloopring omdat de juiste maat (46) er niet was voor mijn 50mm 2.0 fuji. Maar mijn vraag is of dit wel kan, gaat de kwaliteit / het effect van de macro ring niet verloren met een tussen ring??Ik hoor het graag.Mvg S Buursink

S b
Door

S b

op 30 Nov 2020

Ik bedoel dus een verloopring naar de juiste maar filter. In mijn geval dus van 46 naar 49 mm

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 30 Nov 2020

Nee hoor, daar zit geen glas in, dus dat heeft geen effect op de kwaliteit.

S B
Door

S B

op 30 Nov 2020

Dank je wel voor het snelle antwoord! Ik heb hem vandaag getest maar hij stelt heel moeilijk scherp. Klopt dit?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 01 Dec 2020

Die ervaring had ik destijds niet, maar in het algemeen gebruik ik mijn macrolens. Let er wel op dat een lens op macroniveau wel meer moeite heeft. Zelf zou ik eerder kiezen voor Manual Focus en dan de camera heen en weer bewegen. Aan de andere kant is er ook wat meer ruimte gekomen tussen de lens en het filter. Wellicht heeft dat ook nog wat invloed.

Reactie plaatsen