Review

Review Boek Scott Kelby over digitale fotografie

Van de uitgeverij Pearson heb ik het boek 'Scott Kelby over Digitale Fotografie' ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Het boek gaat over 'praktische adviezen van de ultieme expert'. Ik ben benieuwd!

De schrijver

Naar mijn idee behoeft de schrijver, Scott Kelby, bijna geen intro meer. Hij is de best verkochte auteur van Photoshop- en fotografieboeken. Hij geeft over de hele wereld cursussen over digitale fotografie (soms ook in Nederland) en is de drijvende kracht achter het instituut KelbyOne.com.

Het boek

Review Boek Scott Kelby over Digitale FotografieDe titel van het boek, Scott Kelby over Digitale Fotografie, is natuurlijk even algemeen als nietszeggend. Want welke lading dekt die titel dan? Je zou toch bijna zeggen dat een auteur als Scott Kelby alles wat over fotografie te zeggen of schrijven valt al een keer heeft gezegd of geschreven. Maar toch. Ook deze keer is het hem toch weer gelukt om een leuk, makkelijk leesbaar en heel praktisch boek te schrijven. De benadering is in dit boek een wat andere dan je vanuit de 'traditionele' boeken gewend bent. Normaliter wordt besproken wat je allemaal kunt met de camera en mag je zelf de toepassing zoeken. In dit boek word je als het ware bij de hand genomen en worden bepaalde vraagstukken, probleemsituaties of gewoon een fotomoment bij de kop gepakt. Per situatie wordt heel duidelijk aangegeven wat je moet doen of welk knopje je in moet drukken om tot het gewenste resultaat te komen. Vergelijk het maar met een expert die achter je staat en over je schouder mee kijkt en aangeeft wat je moet of kunt doen. Review Boek Scott Kelby over Digitale Fotografie Het boek beslaat ruim 180 pagina's en kenmerkt zich door een structuur waarbij de tips per genre zijn gegroepeerd. Om je een indruk te geven van de onderwerpen die in dit boek behandeld worden geef ik je hieronder de hoofdstukindeling, dan heb je meteen een idee van de range aan onderwerpen. Let wel: er wordt behoorlijk veel gezwaaid met het woord 'professioneel'...
 • Mensen fotograferen als een professional
 • Een externe flitser gebruiken als een professional
 • Je studio gebruiken als een professional
 • Tips over lenzen
 • Fotograferen met natuurlijk licht
 • Landschapsfoto's maken als een professional
 • Professionele tips voor reisfotografie
 • Sportfoto's maken als een professional
 • Professionele HDR-foto's maken
 • Tips voor video-opnamen met je camera
 • Professionele tips voor betere foto's
 • Recepten voor prachtige foto's
Je zou er haast in gaan geloven dat je professioneel fotograaf wordt door dit boek te lezen. Niets is minder waar natuurlijk. Pro wordt je niet door een boek te lezen, maar door te DOEN. Maar daar ligt ook wel de kracht van dit boek. Het geeft je een veelheid aan niet al te lange tips, die je al heel snel zelf in de praktijk kunt toepassen. Maar je moet het wel zelf doen. Niet alleen lezen en aan de kant leggen, maar lezen, de camera pakken en gaan DOEN!

De conclusie

De kwaliteit van het boek is voldoende. Een aardig handzaam formaat (iets groter dan A5) met een goede kwaliteit papier. De tips zijn niet al te langdradig en allemaal voorzien van duidelijke foto's. Het unieke van dit boek is de andere manier van uitleggen. Alsof Scott Kelby hoogstpersoonlijk naast je staat. Uitgangspunt is de foto die je maken wilt, in plaats van een functie die de camera je biedt. En dat is een fundamenteel verschil! De beginnende fotograaf heeft veel aan dit boek. Ook voor de gevorderde zullen er zeker tips in staan die weer even het 'aha-gevoel' oproepen. Voor die groep is het zeker een aanrader. Voorwaarde is wel dat je tegen de schrijfstijl van Scott Kelby kunt. ;-) [bol_product_links block_id="bol_5138a36b2b028_selected-products" products="9200000002307457" name="Kelby over Digitale Fotografie" sub_id="" background_color="FFFFFF" text_color="000000" link_color="0D25FF" border_color="000000" width="600" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" link_target="1" image_size="1"] Review Boek Scott Kelby over Digitale Fotografie