Review
Peter van Veen
Review
11/18/2019
4 min
0

Review boek Grip op Creativiteit

11/18/2019
4 min
0
Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactoryVan uitgeverij PiXfactory ontving ik een exemplaar van een geheel nieuw boek: "Grip op Creativiteit". Dit boek werd tussen alle PiXperience activiteiten door gelanceerd. Ik was er niet van op de hoogte dat dit in de pen zat, dus het was een volslagen verrassing voor me. Nu hebben de boeken die PiXfactory de laatste jaren uitbrengt nooit teleurgesteld, dus de verwachtingen lagen hoog. Temeer doordat ik de auteur, Bart Siebelink, heb leren kennen als een verrassend en boeiend verteller met een duidelijke en humoristische visie op creativiteit en creatief fotograferen. Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactory Zoals alle andere keren was ik ook nu weer heel benieuwd naar de inhoud van dit boek. Voorheen waren het vooral 'uitlegboeken'waarin technieken of locaties werden uitgelegd of beschreven.Werd het een (droge en/of alfabetische) opsomming van fotolocaties? Biedt het boek houvast genoeg om goed voorbereid naar een locatie te reizen? Want niet elke fotolocaties ligt bij je in de buurt. En dan wil je niet voor niets een bezoek afleggen. Dat waren die vragen die leefden bij mij.

De Schrijver

Anders dan bij voorgaande uitgaven is dit boek geschreven één auteur. Bart Siebelink. Van jongs af aan gepassioneerd over de natuur. Ruim 30 jaar professioneel actief in de wereld van kunst, design, biologie, journalistiek, fotografie, communicatie en onderwijs. Door deze cocktail aan ervaring is Bart uitstekend in staat om patronen te zien, verbanden te leggen en -heel belangrijk- de juiste vragen te stellen. Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactory Het boek begint met een (vind ik) belangrijk onderdeel over de waaromvraag. Waarom is dit boek geschreven? Waarom moet jij dit boek lezen? En waarom moest Bart Siebelink dit boek schrijven? Allemaal heel wezenlijke vragen voordat je je door dit boekwerk heen worstelt.

Het boek Grip op Creativiteit

De layout en structuur van het boek zijn vrijwel gelijk aan de eerdere boeken uit de serie praktijkboeken. Het is een stevig boek op staand formaat met een harde omslag. De dikte en het gewicht in combinatie met het formaat maken dat het boek prima in de hand ligt om eens rustig te lezen. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's wederom erg hoog. Gelukkig zijn voor de liefhebber veel foto's voorzien van de nodige informatie, zoals locatie en tijdstip en de EXIF-gegevens. Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactory Het boek beslaat zo'n 190 pagina's en is opgedeeld in 5 hoofdstukken, die samen het gehele creatieve proces bestrijken. De hoofdstukken zijn opgehangen aan de 4 elementen Water (oriëntatie), Vuur (idee-ontwikkeling), Lucht (reflectie) en Aarde (vormgeving). Elk element heeft een eigen kleur en dat is ook goed gebruikt in het boek zelf. Handig om terug te zoeken. Door alle stappen te doorlopen voorkom je blinde vlekken in het proces. Want dat laatst is belangrijk volgens Bart:
Processen zijn belangrijker dan resultaten. Topfoto's zijn bijvangst.
Als extra ontvang je bij het boke ook een losse uitvouwbare 'landkaart, met daarop de 'Roadmap Creatief Proces'. Een leuke extra, die ook nog eens te downloaden is, zodat je die vaker kunt gebruiken. Handig! De genoemde Roadmap vorm de leidende draad in het boek. Verder komen best veel 'nieuwe' begrippen aan de orde. We zijn allemaal wel gewend aan technische termen als diafragma, sluitertijden, isowaarden, brandpuntsafstanden, primelenzen, etc. Maar hier gaat het een stuk dieper. Termen als serendipiteit, fascinatie, miksang, beeldtaal, gestalt, uitsnedetaal... het zijn vaak termen die je weleens gehoord hebt, maar waar je het juiste feitelijk niet van weet. Bart gaat met deze dingen best diep de materie in, maar weet toch heel goed de (creatieve) draad vast te houden. En daarmee de verbanden tussen deze termen en creativiteit in fotografie goed en duidelijk weer te geven. Het geeft je best wel wat 'aha momenten'. En dat is fijn. Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactory

De Conclusie

Dit boek lijkt veel op andere delen van de Praktijkboekenserie en wijkt er tegelijkertijd ook veel van af. Het gaat over een wat ongrijpbaar onderwerp, is geschreven door slechts één schrijver en is ook een stuk moeilijker te lezen en te doorgronden. Een techniek op de camera toepassen is een stuk gemakkelijker dan de opdrachten die in dit boek staan. Daar is veel meer tijd voor nodig. Het is een reis. En soms loop je vast en moet je weer terug. En weer verder met de reis. En dat laatste woord vat het boek in één keer samen. Het is een reis. En: de reis is belangrijker dan de eindbestemming.
De reis is belangrijker dan de eindbestemming.
Een boek met een geheel andere inhoud en toepassingsgebied dan de voorgaande Praktijkboeken, maar voor de fotograaf die zich verder op het creatieve vlak wil ontwikkelen en boven de techniek wil uitstijgen een absolute aanrader! Je kunt het boek hieronder via Bol.com (aff) bestellen. Review Boek Grip op Creativiteit door Bart Siebelink van PiXfactory
Reacties
Categorieën