Lightroom Tip - Wat zijn de afmetingen na bijsnijden?
09 oktober 2015 
0 min. leestijd

Lightroom Tip - Wat zijn de afmetingen na bijsnijden?

Lightroom Tip - Wat zijn de afmetingen na bijsnijden in Lightroom?In deze Lightroom video behandel ik een lezersvraag. Doe jij wel eens een foto bijsnijden? Ik wel. Heel vaak zelfs. Maar hoeveel pixels blijven er dan nog over? Wanneer je digitaal blijft is dat niet zo'n issue. Maar wanneer je een afdruk wilt maken, dan weer wel. Hoe ziet dat nu? Waar kun je dat in Lightroom vinden? Bekijk deze video en je weet het antwoord:
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Soraya de Haan
Door

Soraya de Haan

op 09 Oct 2015

En dan deel je de pixels door 300 om de maximale afdrukgrootte te berekenen. Maar kun je de afbeelding geschikt maken voor een grotere print, dus pixels toevoegen?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Oct 2015

Soraya: pixels toevoegen zou misschien kunnen in Photoshop, maar daar ben ik absoluut geen voorstander van. Wat er niet is, moet je er ook niet bijmaken. Welk kun je de dpi verlagen. Hoe groter een afdruk, hoe lager de dpi kan, uiteraard is er wel een minimum. Je kunt een grote afdruk ook maken op bijv. 240 dpi.

Micle de Greef
Door

Micle de Greef

op 16 Oct 2015

Weer een duidelijke en heldere uitleg Peter. Bedankt!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Oct 2015

Graag gedaan Micle!

Wim De Vogelaere
Door

Wim De Vogelaere

op 28 Oct 2015

hoi. ivm Soraya haar antwoord, praktisch vertaald dan: als we 4975 delen door 300 bekom je 16.58 en 3917 / 300 = 13. Wil dit zeggen dat de max afdrukgrootte dan 16.58cm op 13cm bedraagt ?thx

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 28 Oct 2015

Wim: ja je redenering klopt. Met wel deze kanttekening: 300 wordt door velen als magische grens gezien, maar hoe groter de afdruk wordt, hoe lager deze waarde kan worden. Hoewel daar natuurlijk wel een keer een ondergrens in zicht komt.

Wim De Vogelaere
Door

Wim De Vogelaere

op 28 Oct 2015

ik stond hier nooit eerder bij stil... Ik liet laatst een vergroting maken van een aantal foto's die ik -zeker weten- heb bijgesneden; kwaliteit is ok, dus ik vermoed dat ik niet méér uitvergroot heb dan de grens :-) Maar ik ga toch es controleren. Dank dus voor de nuttige video !!

Reactie plaatsen