Lange sluitertijd fotografie
17 juli 2009 
1 min. leestijd

Lange sluitertijd fotografie

Deze week ben ik weer eens op fotografiepad geweest met Peter Biesheuvel. Na een kort bezoekje aan de Wilgentuin, vlakbij het Biesboschmuseum, zijn we ook nog even aan de rivier de Merwede geweest. De late avondzon straalde een mooi paars gekleurd licht uit over het water. De waterkant is aangelegd met basaltblokken. Het water van de rivier kabbelt daar tussendoor en komt omhoog en gaat weer terug. Ik moest toen denken aan die mooie mistige waterplaatjes, zoals je die vaak aantreft in de engelse fotografietijdschriften. Dat effect heb ik hier geprobeerd na te maken. Ingrediënten: camera met 18-55mm kitlens en een stevig statief. Erg handig kunnen nog zijn een afstandbediening en laarzen. Een langskomend bootje trakteerde mij helaas op een natte voet! Het viel niet mee om het statief zodanig te plaatsen dat er vanuit een laag standpunt gefotografeerd en ook nog door de zoeker gekeken kon worden. Wellicht zou een hoekzoeker of een kantelbaar liveview display zoals de Nikon D5000 dat heeft hier zijn diensten kunnen bewijzen. Afijn, op een gegeven moment werd het te donker en had ik wel de foto's gemaakt die ik hebben wilde. Thuis heb ik de RAW foto door Photoshop gehaald. Ik wilde namelijk het water, de stenen en het mos of wier in aparte lagen kunnen bewerken. Ik heb voor elk onderdeel een aparte laag met een laagmasker gemaakt. Daarin zijn de niveaus, contrast en de verzadiging bijgewerkt. De stenen zijn hier en daar met Dodge en Burn lichter danwel donkerder gemaakt. Dit is dan het uiteindelijke resultaat. mistig water aan de Merwede Wat vinden jullie er van? Laat het eens weten in de reacties!

Wil je weten hoe deze foto gemaakt en bewerkt is met Photoshop? Kijk dan ook even naar dit artikel: lange sluitertijd fotografie (vervolg).

Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Peter Biesheuvel
Door

Peter Biesheuvel

op 17 Jul 2009

Heey Peter, dat is een pracht van een plaat geworden man!! Ga ik zeker ook proberen

Peter van den Broek
Door

Peter van den Broek

op 17 Jul 2009

Mooie foto Peter...........Wat zelfs basaltbrokken uit kunnen drukken!!.....Voor mij drukken ze kracht uit, maar ook wel wat dreiging........Ik woon in een gebied waar we ooit voor het hoge water moesten vluchten...vandaar misschien.......... Groeten, Peter

cis
Door

cis

op 17 Jul 2009

is idd mooi; ik zou graag het origineel zien. kan je ook zeggen welk diafragma, brandpunt en sluitertijd je hebt gekozen? om het helemaal compleet te maken...

Jean B
Door

Jean B

op 17 Jul 2009

Peter dit is een prachtige foto en het was een goed idee de grote vlakken in aparte lagen te bewerken. De basaltstenen komen schitterend voor de dag, maar ook het mistige tussen de stenen mist zijn effect niet. Goed idee en zal dit in de toekomst zeker eens gaan proberen. Mvg. Jean

Pim Branolte
Door

Pim Branolte

op 17 Jul 2009

Hallo Peter, Het is een prachtige foto geworden. Echt mooi dat mistige effect van het water, maar ik verdenk het water er nu van dat het links van de foto afloopt. Groeten, Pim

Anthon
Door

Anthon

op 17 Jul 2009

Dag Peter, werkelijk een hele mooie foto ,ik hou daar wel van ik heb afgelopen winter ook dit soort foto's gemaakt aan het ijsselmeer , bassaltblokken bedekt met een laagje ijs helaas ben ik met lagen werken niet zo op de hoogte ,als ik naar jou foto kijk , dan is er uit mijn foto's best nog wel meer te halen , maar we blijven leren . Groeten Anthon

Elja Trum
Door

Elja Trum

op 17 Jul 2009

Mooie foto, Peter. Ik heb dit soort foto's ook al een tijdje op mijn to-do list staan. Toch maar eens mee aan de slag gaan!

theo
Door

theo

op 18 Jul 2009

Zeer mooie plaat goed gedaan. Wel zou ik eens willen weten hoe hij er zonder bewerking van al die lagen maar wel met een normale bewerking eruit zou zien. Leer veel van je PETER. Klasse ga zo door je geeft veel plezier en knowhow aan ons. Theo

Coos
Door

Coos

op 18 Jul 2009

Dit is echt mooi gedaan,ik heb ook enorm veel aan je tips, dat er nog veel mogen komen.Dit houd de fotohobby levend, Peter mijn dank is groot. Mvg.Coos

Caro
Door

Caro

op 21 Jul 2009

Is zeker 'n mooie foto. Welk diafragma, brandpunt en sluitertijd heb je gekozen? Caro

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 21 Jul 2009

@Caro: ik heb een vervolgpost geschreven hierover. Daar staat alle relevantie informatie. Zie https://www.moorfotografie.nl/lange-sluitertijd-fotografie-vervolg/

yvonne
Door

yvonne

op 07 Feb 2010

Wow, via Judith bij jou terecht gekomen, en dat is geen straf! Wat een prachtige foto is dit zeg, oke de bewerking zal meegeholpen hebben. ga zeker even bij je vervolgpost kijken. groetjes yvonne

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Feb 2010

@Yvonne: bedankt voor je compliment. En ik zou zeggen: probeer het zelf ook eens, de resultaten zijn altijd heel leuk!

Henk Damen
Door

Henk Damen

op 03 Mar 2010

Hallo Peter, het zijn altijd mooie foto,s daar kan ik een hoop van leren. wij gaan met ons fotoclup volgende week naar de euromast het zal mijn benieuwen ik neem zeker een telelens mee en probeer bij nacht een aantal foto,s te maken. Henk +

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Mar 2010

@Henk Damen: een telelens? Uiteraard kan dat ook, maar ik zou toch voor een (iets meer) groothoeklens kiezen. Zelf gebruik ik altijd mijn kitlens bij nachtfotografie.

Ivonne Toth
Door

Ivonne Toth

op 06 Feb 2011

Hoi Peter, Zit nog niet zo lang op je site, maar vind het erg mooi om te zien hoe je RAW foto verandert in een prachtig plaatje. Hoop, dat ik zulke shots ook met Lightroom kan produceren. Groetjes, Ivonne

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Feb 2011

Hoi Ivonne, je wordt op je wenken bediend zou ik bijna zeggen... kijk eens naar deze foto: https://www.moorfotografie.nl/lange-sluitertijd-fotografie-langs-de-merwede/. Alleen maar door Lightroom gehaald met slechts 14 handelingen. Het kan dus echt wel!

Cor Knobbe
Door

Cor Knobbe

op 08 Feb 2011

Ik vind dit een bijzondere mooie foto. Ik had er al eens iets over gelezen, maar het het kwam er nooit van. Ik ga dit zeker zelf eens een keer proberen. Zelf werk ik ook in RAW en ik weet dat je dan je foto behoorlijk kunt verbeteren. Immers, je hebt alle info nog en dat is in JPEG door compressie helaas al verloren gegaan. Groetjes, Cor

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 14 Feb 2011

Dank voor je reactie, Cor. Persoonlijk zou ik met een DSLR nooit meer zonder RAW werken, zeker niet als je over Lightroom beschikt. In dit artikel heb ik de foto in Photoshop bewerkt, dat doe ik tegenwoordig steeds minder. Kijk maar eens naar deze post over lange sluitertijd fotografie. Die heb ik alleen maar met Lightroom bewerkt.

Yala Rossalba
Door

Yala Rossalba

op 15 Feb 2011

Wat een prachtige foto. Ik zou ook een keertje zo'n mooie foto in RAW willen maken. Ik moet nog een locatie vinden bij mij in de buurt. Een dikke duim!!!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Feb 2011

Dankjewel Yala! Ik denk dat je voor die locatie niet zover hoeft te zoeken hoor! Ga eens ergens langs de Waal kijken, daar heb je genoeg van dit soort plekken. Of bijvoorbeeld bij de pont in Brakel. En hoe onstuimiger het water, hoe mistiger het effect zal zijn!

Yala Rossalba
Door

Yala Rossalba

op 18 Feb 2011

Hoi Peter, Je hebt gelijk, de locatie heb ik al gevonden! Het is achter mijn huis, want ik woon naast Van Oord bedrijf ( dat ken je waarschijnlijk). Ik heb de foto gemaakt met polarisatie filter. Het is gelukt, maar helaas het water minder onstuimig daardoor kreeg ik minder mistig effect. Maar dat geeft niet..ik kan volgende keer weer proberen met ND grijs filter( die is onderweg) en op een andere plek bij mij in de buurt.

PSpotter
Door

PSpotter

op 16 Feb 2011

Peter, lange sluitertijden geven altijd een heel sprookjesachtig effect. Zelf heb ik daar nog geen ervaring mee gedaan. Twee punten in deze mooie foto die mij iets tegenvallen. (kwestie van persoonlijke smaak hoor) Foto is nogal schuin genomen, water stroomt zo de rivier uit. Geeft een wat onnatuurlijke uitstraling. Ik zie een prachtige roze lucht in een klein hoekje van de foto, een rechte horizon met iets meer kleurige lucht zou er echt een prookje van maken. Je uitleg over de bewerking van deze foto kan ik heel erg waarderen. Je bent toch altijd nieuwsgierig hoe zo'n prachtige foto tot stand komt. Heb je meer goede foto's in deze serie?

Reactie plaatsen