Fotografie

Wind en Water

Vandaag was weer zo'n dag: prachtig weer om unieke momenten te fotograferen, maar het is buiten totaal niet aanlokkelijk om er eens op uit te trekken. Wat doe je dan? Als het regent moet ik eerlijk bekennen dat ik binnen blijf. Meestal onder het mom om mijn apparatuur te beschermen. ;-) Maar vandaag ging het anders. Ik wist dat het water in de rivier de Merwede behoorlijk ruw zou zijn. Voeg daarbij prachtige wolkenluchten die snel langs de hemel waaiden. Ik zag het al helemaal voor me: een lange sluitertijdfoto met een melkachtig wateroppervlak en een breed uitgetrokken wolkenpartijen... Eigenlijk is dat visualiseren best handig. Je hebt dan in gedachten de eindplaat al voor je gezien. Je hoeft het dan alleen nog maar te maken. En als de ingrediënten er dan allemaal zijn, dan is het slechts een kwestie van je cameratas pakken en op pad gaan! Onderstaand zie je twee van de resultaten van deze middag. Een lange sluitertijdfoto met een belichtingsduur van 62 seconden op f/22. Op de lens heb ik een polarisatiefilter, een ND-8 schroeffilter en een Cokinsetje met een GND-4 en een ND-8 filter gezet. Ook de ISO heb ik zo laag mogelijk (ISO100) gezet om een zo lang mogelijke sluitertijd te forceren. Overigens waaide het zó hard dat ik het statief met de camera stevig moest beethouden, anders waaide alles omver. Klik op de foto voor een groter formaat: Wind en Water Lange Sluitertijd Rivier Merwede Wind en Water Lange Sluitertijd Rivier Merwede