Lange sluitertijd fotografie (vervolg)
21 juli 2009 
2 min. leestijd

Lange sluitertijd fotografie (vervolg)

Omdat mijn vorige post over fotograferen met een lange sluitertijd wat vragen opwierp, wil ik er in deze post wat verder op ingaan. Eén van de lezers (hallo Cis!) vroeg zich af welke instellingen ik had gebruikt om tot deze belichting te komen. Dat had ik inderdaad verzuimd erbij te vermelden.... Hier dan toch maar de waarden met de reden waarom:
  • ISO 200 - De ISO waarde hou ik altijd zo laag mogelijk: 200, lager is niet mogelijk op mijn Nikon D50
  • Brandpuntafstand 50mm - Om tot deze compositie te komen heb ik 50mm gebruikt
  • Diafragma f/19 - Die heb ik gesteld op f/19 omdat ik een zo groot mogelijk scherptedieptegebied wilde hebben
  • Sluitertijd 6 sec. - Daarmee heb ik wat geëxperimenteerd door diverse waarden te gebruiken, variërend van 1s tot en met 6s sluitertijd, waarbij de laatste het mooiste beeld gaf in mijn beleving
  • Modus M (Manual) - Oftewel alles met het handje instellen
  • Lichtmeetmethode spotmeting - Ik heb spotmeting gehanteerd omdat ik als uitgangspunt de belichting van de stenen wilde nemen. Dus niet van de gehele scene (matrixmeting) of van de stenen en het water (centrummeting)
Een andere lezer (hoi Theo!) vroeg zich af wat nu het verschil zou zijn met een 'normaal' bewerkte foto. Hiermee bedoelt hij dat de foto niet apart in lagen wordt bewerkt zoals ik dat had gedaan, maar een algemene bewerking op de totale foto. Omdat ik altijd in RAW fotografeer is dat het uitgangspunt: mistig water aan de Merwede RAW mistig water aan de Merwede Levels De eerste bewerking die ik altijd op een foto uitvoer is is het aanpassen van de niveaus. Ik zorg er voor dat het zwarte en witte schuifje aansluit op het begin en eind van de 'berg'. Eventueel kun je nog wat bijregelen met het middelste grijze schuifje. mistig water aan de Merwede ContrastVervolgens geef ik de foto nog wat extra contrast, de hoeveelheid regel ik op het gevoel in. mistig water aan de Merwede Saturation Daarna haal ik de kleuren op met wat extra verzadiging. Ook dit doe ik puur op gevoel. Het snelste is om alleen op Master bij te regelen, maar voor het fijnere werk zou je per kleurkanaal kunnen werken. mistig water aan de Merwede Sharpen De laatste stap in het geheel is wat verscherping toevoegen met behulp van het Onscherp Masker.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Dave
Door

Dave

op 21 Jul 2009

Hoi, Allereerst super iinspirerend voor de lerende fotograaf dit artikel en de vele anderen! Wat ik tegenwoordig doe is idd in RAW fotograferen, bijna alles in de M-stand, waarbij ik een kleiner diafragma f16-f19 vaak de mooiste resultaten vind geven qua kleuren in de avond. Ik pak ze op in Lightroom en speel daar in de Development mode metname met de exposure levels, contrast en lokaal contrast en speel nog met de diverse kleurkanalen ter correctie van de kleuren. Voor mijn gevoel komt dit dicht in de buurt bij jouw beschrijving. Soms neem ik een pre-set die ik als plug-in heb voor bijv. sunset, landschap etc etc Ik werk het af met Vignette om de foto mijn eigen stempel/stijl mee te geven om vervolgens te exporteren naar JPEG voor Flickr.com of een later te maken print.

Anthon
Door

Anthon

op 21 Jul 2009

Dag Peter , ik maak mijn foto's ook altijd in Raw - Nef +jpeg , het meestal met de M stand af en toe met A , lichtmeting hangt af van het onderwerp of moment , en pas ze aan met curven , en haal dan ook de kleuren wat op met verzadiging , eventueel nog wat contrast , en verscherpen met onscherpmasker , hoe met lagen te werken daar ben ik nog niet zo in thuis , ik vind dit leuk gaan ben blij dat ik me aangemeld heb , Groeten Anthon .

theo
Door

theo

op 21 Jul 2009

Bedankt Peter voor je commentaar, Overigens ik doe exact maar ook exact het zelfde wat jij doe met de bewerking met RAW. Alleen met de lagen apart ben ik nog niet zo ver. Zal mij er overigens wel in gaan verdiepen want het kan altijd van pas komen. Met vriendelijke groeten Theo.

Peter Biesheuvel
Door

Peter Biesheuvel

op 21 Jul 2009

geweldige post Peter en leuke reacties :-) was wel een nat voetje waard haha

Marc Eelen
Door

Marc Eelen

op 22 Jul 2009

Foto's komen bij mij altijd zo de camera uitrollen. Bewerken vind ik zonde van de tijd. De kunst is om de belichting, compositie en scherpte zo te regelen dat de foto er zo goed mogelijk uitkomt. Er is af en toe een foto die ik bewerk maar dat is heel zelden! Ik blijf je posts lezen omdat ze me wel interesseren. Ga zo door! Groet, Marc Eelen

dash
Door

dash

op 03 Aug 2009

TIP als je teveel licht hebt kun je een grijsfilter gebruiken

Yvonne - Incanto Images
Door

Yvonne - Incanto Images

op 06 Feb 2011

wow, wat een foto, en dat aan de Merwede is dus een heel mooi plekje. Prachtige foto geworden. Ik maak wel de foto's in Raw, maar werk verder met Elements 9, maar ben daar ook nog geen vriendjes mee. Gewoon te weinig tijd om er echt in te duiken wat.... wat doet.. Maar als ik hier zie dat het een kwestie van een paar knopjes is moet dit hopelijk ook in Elements zitten. Groetjes Von

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Feb 2011

Dankjewel! Op zich is de Merwede niet zo bijzonder hoor, aan elke rivier liggen wel basalten, dat is juist wat je hiervoor nodig hebt. Verder kan ik zeggen dat het echt loont om even goed door te bijten in de software, dat is zeker soms wat lastig maar op de lange termijn zeker lonend. Ik weet niet of je ook Lightroom gebruikt, maar kijk dan eens naar deze post over lange sluitertijd fotografie: https://www.moorfotografie.nl/lange-sluitertijd-fotografie-langs-de-merwede/. Om dit eindresultaat te bereiken zijn in Lightroom slechts 14 verschillende dingen gedaan.

Edith Spil
Door

Edith Spil

op 29 May 2011

Zeer waardevolle informatie op je site, zeer duidelijk. Wat mij betreft mag je bij meer foto's een toelichting geven over je werkwijze/instellingen van je camera zoals je dat hierboven gedaan hebt. Inmiddels heb ik ND filters aangeschaft (ND4 en ND8) omdat ik me bezig wil gaan houden met het fotograferen van stromend water in de bergen in Italië. Via Google ben ik ook bij deze site terecht gekomen en heb al je artikelen over ND filters en lange sluitertijden gelezen, prima artikelen, mijn complimenten. ciao, Edith

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 30 May 2011

Dankjewel voor dit mooie compliment, Edith! Ik zal proberen om wat vaker een toelichting te geven bij foto's. Ik wist niet dat er zoveel waarde aan gehecht werd. Goede input!

Kathleen De Ryck
Door

Kathleen De Ryck

op 01 Jun 2011

hallo Peter, ik zal wel iets over het hoofd hebben gezien, maar toch deze vraag. Ik zie hier geen bewerking in de rawconverter, maar volgens mij in photoshop (niveaus, enz) heb je die bewerkingen dan niet eerder moeten doen ? (ik bedoel hiermee het verscherpen, eventuele ruis,...) Kathleen

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 06 Jun 2011

Hoi Kathleen! Dat is een goeie vraag. Om eerlijk te zijn kan ik dat uit mijn geheugen niet meer terughalen.... De ISO staat bij deze foto op 200 en het verscherpen doe je pas als laatste. Zoveel deed ik niet vooraf in de RAW-converter als ik me goed kan herinneren. Momenteel doe ik praktisch alles met Lightroom, daar ontbreekt de RAW-converter stap helemaal. Misschien moet ik het hele proces nog maar eens overdoen, kijken wat er (bijna 2 jaar later) nu uitrolt. :-)

Kathleen De Ryck
Door

Kathleen De Ryck

op 07 Jun 2011

Peter, dank je voor je antwoord. in september gaan we starten in de cursus digitale fotografie jaar 3 ,met het gebruik van Lightroom (na eerst elements en dan CS 4 dit schooljaar). Ik ben benieuwd hoe het werkt. Het lijkt nog eenvoudiger in gebruik. Sinds we dit jaar met RAW aan de slag gingen, neem ik mijn foto's altijd dubbel. RAW en JPEG. ik vergelijk naderhand de opnamen, de gecorrigeerde RAW dan met de JPEG. Heel veel mogelijkheden met RAW, leuk ! (in onze cursus staat trouwens een verwijzing naar jouw site , dat was in verband met druppelfotografie) Kathleen

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Jun 2011

Ik vind PS goed hoor, vergis je niet. Maar LR is echt een verademing qua beheren, organiseren en bewerken. RAW+Jpeg heb ik ook lang gedaan, vooral om de foto's snel even terug te kunnen kijken. Tegenwoordig laad ik alles eerst in LR en daar kan ik de RAW-fot meteen zien. Ik hoef dus niet eerst alles door een RAW-converter te halen. Overigens ben ik wel een benieuwd welke cursus het dan is waarin een verwijzing naar Moor Fotografie staat... Leuk om te horen!

Kathleen De Ryck
Door

Kathleen De Ryck

op 15 Jun 2011

de verwijzing naar je site , staat in de zelfgeschreven cursus van onze juf, die fotografe is.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Jun 2011

Aha, helder. Leuk om te horen!

Cis
Door

Cis

op 07 Feb 2012

hoi, deze manier van werken is echt ambachtelijk,... dus zéér goed... maar sommige toepassingen in Lightroom en dan eventueel nog gecombineerd met Nik Plugins werken ook, bovendien supersnel !!! gebruik jij Lightroom? grtjs Cis

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Feb 2012

Hoi Cis, ja, de hierboven beschreven methode is inderdaad nog het nobele handwerk. Maar het is wel goed om ook dat onder de knie te hebben. Inmiddels maak ik zeer veel gebruik van Lightroom en is Photoshop wat meer naar de achtergrond verdrongen.

Cis
Door

Cis

op 07 Feb 2012

toch benieuwd of je ook de Nik Plugins gebruikt, die kan je zowel in LR als in Photoshop gebruiken; zie: http://morethanwords.be/blog/ van Piet Van den Eynde, auteur van Lightroom Ontmaskerd Lightroom en Photoshop blijft een goede combinatie en sommige bewerkingen zijn helemaal niet mogelijk in Lightroom, omwille van het gebrek aan layers; en dat blijft toch onmisbaar, zeker om te 'fine tunen' ...

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Feb 2012

Ik heb enkel de Nik Plugin Silver Efex Pro, die ik in LR gebruik. Verder eigenlijk niet. Maar ik weet dat ze wel heel goed zijn...

Ferdinand Verberne
Door

Ferdinand Verberne

op 30 Sep 2012

hallo peter, ik ben ongeveer sinds een jaar leuk met de camera in de weer, ik leer veel van je site ! ik zou ook graag leren foto's te bewerken in een bewerkingsprogramma, ik heb echter geen idee waar te beginnen. heb je een advies voor mij??? met vriendelijke groet ferdinand.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 01 Oct 2012

Ferdinand, het beste advies dat ik je kan geven: ga het programma Lightroom gebruiken! Je kunt een 30-dagen versie gratis downloaden bij Adobe.

Reactie plaatsen