Kansen met mist
19 januari 2015 
2 min. leestijd

Kansen met mist

Toen ik vanochtend mijn (indien mogelijk...) dagelijkse rondje om het dorp Werkendam liep, zag ik op de dijk langs de rivier een mooie dikke mist hangen. De Merwede was vanaf de dijk niet eens meer zichtbaar. Maar wel een paar grote bomen die langs het water staan. Nog net vaag zichtbaar, alleen de contouren waren nog net te onderscheiden. Kansen met mistIk zag een kans. Kansen met mist te fotograferen. Snel mijn rondje van ruim 6 km afgemaakt, onder de douche gesprongen en de cameratas en statief gepakt. In de stille hoop dat de mist niet opgetrokken zou zijn. Gelukkig niet dus. Ik had nog nooit eerder met mist gefotografeerd, dus een uitdaging was het wel. Ik zie vaak van die mooie, verstilde en serene foto's langskomen waarvan ik dacht: dat wil ik ook! De opnamen van de bomen zijn vanaf de dijk gemaakt met de 70-200mm, omdat ze nog best een eind weg stonden. Ik wilde eigenlijk verder niet al teveel meer in beeld hebben. Met een groothoek, wat meestal de voor de hand liggende keuze is bij landschappen, komt er gewoon veel teveel ander landschap in beeld wat de aandacht alleen maar zou afleiden. Kansen met mist Kansen met mist Van de plas met watervogels heb ik ook nog een foto gemaakt. Die heb ik omgezet naar zwart-wit. Het water loopt zo mooi over in de lucht en is verder vrijwel zonder kleur. De groene strook gras zou de aandacht teveel wegtrekken van de vogels op het water. Kansen met mist Daarna ben ik nog even de Beatrixhaven in gegaan. Ook daar was ik langsgelopen en had ik een mooi beeld gezien waarbij het water heel mooi overliep in de lucht. Dat zie je niet vaak, het mistte dus behoorlijk hier. Om de rust en sereniteit te benadrukken wilde ik geen enkele rimpeling in het water zien. Daarom heb ik hier gebruik gemaakt van een 6-stops grijsfilter. Door de mist is er vrijwel geen contrast en komen de kleuren ook niet echt uit de verf. Daarom heb ik het zekere voor het onzekere genomen en belichtingstrapje gemaakt van 3 opnamen die ik later heb verwerkt tot een HDR opname. Een lange sluitertijd HDR (LE-HDR) dus. Kansen met mist
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Ellen Denkers
Door

Ellen Denkers

op 20 Jan 2015

Hele mooie foto's Peter

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Jan 2015

Dankjewel Ellen!

Micle de Greef
Door

Micle de Greef

op 20 Jan 2015

Prachtige foto's!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Jan 2015

Dankjewel Micle!

Henk
Door

Henk

op 22 Jan 2015

Ik mag dit graag zien, heel mooi Peter.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 30 Jan 2015

Dankjewel Henk!

Dennis W.
Door

Dennis W.

op 03 Jul 2016

Hallo Peter, Leuk om te lezen, heb je ook de verschillende instellingen van de foto's beschikbaar?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 05 Jul 2016

Persoonlijk vind ik het niet veel zeggen, daarom vermeld ik het zelden. Maar om je toch op weg te helpen heb ik wat nagezocht. Foto 1: ISO 100 | 70mm | f/16 | 1/10s Foto 2: ISO 100 | 112mm | f/16 | 1/15 De laatste foto is een HDR, daar kon ik het niet zo snel van terugvinden.

Reactie plaatsen