Persoonlijk
Peter van Veen
Persoonlijk

Kansen met mist

Toen ik vanochtend mijn (indien mogelijk...) dagelijkse rondje om het dorp Werkendam liep, zag ik op de dijk langs de rivier een mooie dikke mist hangen. De Merwede was vanaf de dijk niet eens meer zichtbaar. Maar wel een paar grote bomen die langs het water staan. Nog net vaag zichtbaar, alleen de contouren waren nog net te onderscheiden. Kansen met mistIk zag een kans. Kansen met mist te fotograferen. Snel mijn rondje van ruim 6 km afgemaakt, onder de douche gesprongen en de cameratas en statief gepakt. In de stille hoop dat de mist niet opgetrokken zou zijn. Gelukkig niet dus. Ik had nog nooit eerder met mist gefotografeerd, dus een uitdaging was het wel. Ik zie vaak van die mooie, verstilde en serene foto's langskomen waarvan ik dacht: dat wil ik ook! De opnamen van de bomen zijn vanaf de dijk gemaakt met de 70-200mm, omdat ze nog best een eind weg stonden. Ik wilde eigenlijk verder niet al teveel meer in beeld hebben. Met een groothoek, wat meestal de voor de hand liggende keuze is bij landschappen, komt er gewoon veel teveel ander landschap in beeld wat de aandacht alleen maar zou afleiden. Kansen met mist Kansen met mist Van de plas met watervogels heb ik ook nog een foto gemaakt. Die heb ik omgezet naar zwart-wit. Het water loopt zo mooi over in de lucht en is verder vrijwel zonder kleur. De groene strook gras zou de aandacht teveel wegtrekken van de vogels op het water. Kansen met mist Daarna ben ik nog even de Beatrixhaven in gegaan. Ook daar was ik langsgelopen en had ik een mooi beeld gezien waarbij het water heel mooi overliep in de lucht. Dat zie je niet vaak, het mistte dus behoorlijk hier. Om de rust en sereniteit te benadrukken wilde ik geen enkele rimpeling in het water zien. Daarom heb ik hier gebruik gemaakt van een 6-stops grijsfilter. Door de mist is er vrijwel geen contrast en komen de kleuren ook niet echt uit de verf. Daarom heb ik het zekere voor het onzekere genomen en belichtingstrapje gemaakt van 3 opnamen die ik later heb verwerkt tot een HDR opname. Een lange sluitertijd HDR (LE-HDR) dus. Kansen met mist