Tips voor Lange Sluitertijd Fotografie
18 februari 2016 
2 min. leestijd

Tips voor Lange Sluitertijd Fotografie

Tips Lange Sluitertijd Fotografie NachtfotografieHet mag inmiddels bekend zijn: lange sluitertijd fotografie geeft op zijn minst (kans op) opmerkelijke resultaten. Van zijdezacht water tot prachtige nachtlandschappen. Lange sluitertijd foto’s geven je een heel ander beeld dan onze ogen dat kunnen. Het openen van de sluiter voor enkele seconden kan het licht op een manier vastleggen die uniek is ten opzichte van wat wij met onze ogen en hersenen kunnen. Ik denk dat het daarom is dat lange sluitertijd foto’s er altijd zo fascinerend uitzien. Het geeft je een creatieve en frisse blik op de schoonheid om ons heen. Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Ben je er klaar voor om een lange sluitertijd foto te maken? Dan heb ik hier een paar tips voor je!
  1. Investeer in een stevig statief. Bij lange sluitertijd fotografie zal de sluiter seconden tot wel minuten lang openstaan. Of nog langer. Een stevig statief is dan een voorwaarde voor een goed gelukte foto. Zelfs de kleinste beweging van de camera is terug te zien in een 2 minuten durende belichting.

  2. Denk er ook aan om de spiegel op te klappen. (mirror lock up). Deze functie zal wellicht in het menu zitten. Op het moment dat jij op de ontspanknop drukt zal de spiegel opklappen om het licht op de sensor toe te laten. Doordat de spiegel (relatief) zwaar is, veroorzaakt dat een kleine trilling. Door de spiegel van tevoren al op de klappen, vermijd je deze trilling. Let er wel op dat je eerst de compositie moet bepalen voordat je de spiegel opklapt, want dan zie je niets meer door de beeldzoeker.

  3. Gebruik een (draadloze) afstandsbediening om de ontspanknop te bedienen. Ook hier kan het indrukken van de ontspanknop al leiden tot een ongewenste trilling. En met deze lange sluitertijden is dat iets wat je altijd moet vermijden.

  4. Let op dat je een volle accu gebruikt. Er is niets erger dat bezig te zijn met je ultieme nachtopname, waarbij je de camera een uurtje z’n gang laat gaat en je daarna tot de ontdekking komt dat de accu leeg is. Want: accu leeg terwijl de sluiter openstaat betekent ook dat er geen beeld wordt opgeslagen. Dan heb je dus niets meer.

  5. Last but not least: vergeet niet te experimenteren! Experimenteer met een serie aan verschillende sluitertijden. Wanneer je denkt een goede foto gemaakt te hebben met een sluitertijd van stel 4 seconden, kan het heel goed zijn dat dezelfde scene er totaal anders uitzien met een belichting van 10 seconden of een minuut. Probeer tenminste 10 verschillende sluitertijden, dan zie je welk verschil de tijd maakt in jouw fotografie.
Hieronder nog wat beelden van mij ter inspiratie: Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Heb jij ook nog fraaie exemplaren van lange sluitertijd foto’s?
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Wendy
Door

Wendy

op 19 Feb 2016

Zeer nuttige info, dankjewel. Was wel prettig geweest als je de sluitertijden e.d. bij de voorbeeldfoto's had gezet. Die zijn overigens erg fraai !!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 22 Feb 2016

Dankjewel Wendy. Ik snap je verzoek om sluitertijden te vermelden, maar die zijn echt per situatie uniek. Afhankelijk van het tijdstip van de dag, de hoeveelheid aanwezig licht, het gebruikte diafragma, de gebruikte grijsfilters... Er zijn heel veel variabelen in dit spel. Reken bij de meeste foto's op sluitertijden van 1 minuut en langer.

veronique coulon
Door

veronique coulon

op 17 Dec 2021

heel interessant artikel ! heb je ook nd filters nodig bij lange sluitertijden voor nachtlandschappen ? vrgr

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 17 Dec 2021

Nee hoor, ND filters gebruik je alleen wanneer er teveel licht is voor de sluitertijd die je eigenlijk zou willen. In de nacht is er weinig licht, dus dan zaijn de sluitertijden vanzelf al lang.

Reactie plaatsen