Betere foto's maken

Tips voor Lange Sluitertijd Fotografie

Tips Lange Sluitertijd Fotografie NachtfotografieHet mag inmiddels bekend zijn: lange sluitertijd fotografie geeft op zijn minst (kans op) opmerkelijke resultaten. Van zijdezacht water tot prachtige nachtlandschappen. Lange sluitertijd foto’s geven je een heel ander beeld dan onze ogen dat kunnen. Het openen van de sluiter voor enkele seconden kan het licht op een manier vastleggen die uniek is ten opzichte van wat wij met onze ogen en hersenen kunnen. Ik denk dat het daarom is dat lange sluitertijd foto’s er altijd zo fascinerend uitzien. Het geeft je een creatieve en frisse blik op de schoonheid om ons heen. Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Ben je er klaar voor om een lange sluitertijd foto te maken? Dan heb ik hier een paar tips voor je!
  1. Investeer in een stevig statief. Bij lange sluitertijd fotografie zal de sluiter seconden tot wel minuten lang openstaan. Of nog langer. Een stevig statief is dan een voorwaarde voor een goed gelukte foto. Zelfs de kleinste beweging van de camera is terug te zien in een 2 minuten durende belichting.

  2. Denk er ook aan om de spiegel op te klappen. (mirror lock up). Deze functie zal wellicht in het menu zitten. Op het moment dat jij op de ontspanknop drukt zal de spiegel opklappen om het licht op de sensor toe te laten. Doordat de spiegel (relatief) zwaar is, veroorzaakt dat een kleine trilling. Door de spiegel van tevoren al op de klappen, vermijd je deze trilling. Let er wel op dat je eerst de compositie moet bepalen voordat je de spiegel opklapt, want dan zie je niets meer door de beeldzoeker.

  3. Gebruik een (draadloze) afstandsbediening om de ontspanknop te bedienen. Ook hier kan het indrukken van de ontspanknop al leiden tot een ongewenste trilling. En met deze lange sluitertijden is dat iets wat je altijd moet vermijden.

  4. Let op dat je een volle accu gebruikt. Er is niets erger dat bezig te zijn met je ultieme nachtopname, waarbij je de camera een uurtje z’n gang laat gaat en je daarna tot de ontdekking komt dat de accu leeg is. Want: accu leeg terwijl de sluiter openstaat betekent ook dat er geen beeld wordt opgeslagen. Dan heb je dus niets meer.

  5. Last but not least: vergeet niet te experimenteren! Experimenteer met een serie aan verschillende sluitertijden. Wanneer je denkt een goede foto gemaakt te hebben met een sluitertijd van stel 4 seconden, kan het heel goed zijn dat dezelfde scene er totaal anders uitzien met een belichting van 10 seconden of een minuut. Probeer tenminste 10 verschillende sluitertijden, dan zie je welk verschil de tijd maakt in jouw fotografie.
Hieronder nog wat beelden van mij ter inspiratie: Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Tips Lange Sluitertijd Fotografie Nachtfotografie Heb jij ook nog fraaie exemplaren van lange sluitertijd foto’s?