4 onmisbare tips om je camera te beschermen tegen zand, water en hitte
Fotografie

4 onmisbare tips om je camera te beschermen tegen zand, water en hitte"

Beschermtip 1 – blijf uit de buurt van zand

Verschijnselen - wanneer je camera (of lens) in contact is gekomen met zand zul je dat al snel merken doordat de bewegende delen van je DSLR vast(er) gaan lopen. Kort daarna zal een foutmelding op het scherm verschijnen. 

Oplossing - helaas maar waar, een sensor cleaning kit zal je niet helpen als er zand bij de sensor is gekomen. Ook een luchtpompje (of nog erger: een spuitbus met perslucht) helpt hier niet aan. De beste optie is om de camera te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, zoals bijvoorbeeld chipclean. Zij kunnen de camera demonteren, professioneel schoonmaken en smeren waar nodig. 

Voorkomen - gelukkig zijn er voldoende manieren waarmee je contact met zand kunt voorkomen. Bijvoorbeeld met een plastic zak die je dicht kunt sealen. Zorg er vooral voor dat je niet laag bij de grond komt, want daar zweeft het meest zand. Natuurlijk heb je de camera niet de gehele tijd nodig op het strand. Bewaar hem dan vooral niet in de cameratas! Want dat zijn zandhappers en wel de laatste plaats waar je zand in wilt hebben. Beter is om de camera in een handdoek te wikkelen en in een (koel)box te leggen. Op die manier heeft het zand weinig kans. 

4 onmisbare tips om je camera te beschermen tegen zand, water en hitte

Beschermtip 2 – water is niet goed voor je camera

Verschijnselen - is je camera in contact gekomen met water, verwijder dan onmiddellijk de batterij of accu. Weersta absoluut de verleiding om hem aan te zetten. “Even kijken of ie het nog doet…” Het betekent namelijk echt het einde van je camera. Wees verdacht op meldingen van corrupte bestanden of andere vreemde foutmeldingen op het LCD scherm. Gaat de camera spontaan uit, let dan op. Want dit soort zaken wijzen vaak op enig contact met water. 

Oplossing - de beste manier om dit op te lossen is professioneel advies inwinnen bij de dealer of de fabrikant. Berg de camera in elk geval op in een afgesloten zak met rijstkorrels of ander dehydraterend spul. Die zuigen het aanwezige vocht enigszins op, wat soms de redding kan zijn. 

Voorkomen - je zou kunnen overwegen om te investeren in een goede camerabescherming. Ook daar zijn diverse cases voor te koop. Leg je camera nooit neer naast volle glazen, want dat is vragen om ongelukken. Fotografeer je op een locatie waar veel gespetterd wordt, gebruik dan een zoomlens, dan hoef je niet zo dicht bij de actie te komen en blijft alles veilig. Laat je nooit verleiden om lenzen te wisselen terwijl het sneeuwt of tijdens zeer koude omstandigheden. Als het dan al echt moet, doe het dan onder een deken of jas. Wees daarin creatief. Maar voorkom dat er water of vocht in je camera kan komen.

4 onmisbare tips om je camera te beschermen tegen zand, water en hitte

Beschermtip 3 – wegwezen bij hitte

Verschijnselen - hoewel de recente spiegelreflexcamera’s steeds meer bestendig zijn tegen extreme omstandigheden zijn er nog steeds warme situaties die je moet vermijden. Dit zijn met name hitte van direct zonlicht en van hete stilstaande lucht. Voorbeelden hiervan zijn in de auto achter het glas en gewoon direct zonlicht. De lijmen, glascoating en plastic delen in de camera kunnen door de extreme hitte ongemerkt beschadigen. Iets om op te letten. Let er op dat wanneer de geheugenkaart dienst weigert en het LCD scherm rare dingen doet dit een gevolg kan zijn van grote hitte. 

Oplossing - raak je de camera aan en hij voelt erg heet, leg hem dan ergens in de schaduw en laat die daar rustig afkoelen. Eenmaal afgekoeld moet je nog wel even de geheugenkaart omwisselen met een ander exemplaar om problemen met opslaan te voorkomen. Twijfel je er aan of je camera schade heeft geleden door de hitte? Aarzel dan niet en ga er mee terug naar de winkel. 

Voorkomen - gelukkig kun je met gezond verstand veel problemen voorkomen. Laat de camera niet achter in een hete auto. Of leg die dan in de kofferbak, waar het wat koeler is. Ben je op stap en het is erg heet, leg je camera dan niet in de zon, maar zoek een beschaduwd plekje.

4 onmisbare tips om je camera te beschermen tegen zand, water en hitte

Beschermtip 4 – voorkom stofproblemen

Verschijnselen - heb je last van stof, dan zie je dat heel gemakkelijk terug in je foto’s. Zie je kleine ronde vlekjes, dan is dat een teken dat er inmiddels wat stofdeeltjes op de sensor zijn neergedaald. Dit is vrij snel te zien in foto’s met veel lucht en een gesloten diafragma. De landschapsfoto’s dus. 

Stofdeeltjes die op de sensor liggen zie je in de foto terug als kleine zwarte ronde vlekjes. Stof heeft ook nog eens de nare eigenschap om de werking van de autofocus negatief te beïnvloeden. 

Oplossing - veel spiegelreflexcamera’s zijn voorzien van een antistofmechanisme, waarmee de sensor even heen en weer geschud wordt. Op die manier zou het stof eraf moeten vallen. Probleem hiervan is dat de deeltjes wel in het camerahuis blijven rondzweven. 

antistofsysteem van een Nikon D7100

Visible Dust Arctic ButterflyStof kun je verwijderen de sensor te reinigen met een sensor cleaning kit of (zoals ik het zelf doe) met een statische kwast, de Visible Dust Arctic Butterfly. Wat overigens prima werkt. Je moet het natuurlijk wel durven. Wil je dat niet, dan is een winkel of een professioneel bedrijf de aangewezen optie.

Voorkomen - stof voorkom je allereerst door je spullen netjes op te bergen. Dus niet thuis op een tafel laten liggen, maar netjes in de cameratas. Geef stof geen kans om in de camera te komen. Zorg daarom dat je snel een lens kunt verwisselen, zodat de tijd dat de sensor open en bloot ligt zo kort mogelijk is. 

Wissel geen lenzen in een stoffige omgeving. Kan het echt niet anders? Wissel dan in een plastic zak, bijvoorbeeld een vuilniszak, of zo’n nieuwerwetse plastic afvalzak. Laatste tip: hou de camera bij het lenzen wisselen altijd met de opening naar beneden gericht. Op die manier heeft vallend stof geen kans!