Fotografie

14 Tips om je Creativiteit te hervinden

Creativiteit is een vreemd ding. En hoewel het gezegde ‘oefening baart kunst’ ook voor de creatievelingen geldt, toch zijn er tijden waarin het echt niet lukt. Wanneer je (als fotograaf) maar geen nieuwe ideeën krijgt en je geest gewoon leeg lijkt. Dan is het nu tijd om even een stapje terug te doen! Tijd om je creativiteit eens opnieuw op te laden. Met deze 14 manieren heb je een paar prachtige handvaten om jezelf als fotograaf te hervinden.

Flickr’s Explore Interestingness

Flickr’s interestingness is een beproefde manier om nieuwe ideeën te krijgen. Het is een manier van Flickr waarmee zij bepalen hoe interessant een foto is. Dat kan gebaseerd zijn op het aantal reacties, of het aantal keren dat een foto gefavoriet wordt. Daarom komen in de Flickr Explore Interestingness alleen maar foto’s met een groot aantal reacties en een hoge waardering door de kijkers.

Analyseer je voorgaande foto’s

Het analyseren van je oudere foto’s is een handige manier om te leren van het verleden. Wat had je beter anders kunnen doen? Of gewoon eens bekijken wat een bepaalde foto nu juist zo goed maakt. 14 Tips om je Creativiteit te Hervinden

Maak een favoriete foto na

Fotograferen betekent echt niet dat je altijd bezig moet zijn met nieuw werk. Loop eens terug door je oude favoriete foto’s en maak ze weer opnieuw. Welke andere draai zou je er nu aan geven? En waarom? Hoe zou je het nu uitwerken? En hoe is het eindresultaat in vergelijking met het origineel? Dat is pas productief leren!

Experimenteer

Gewoon eens wat nieuws proberen, iets wat niet direct voor jou voor de hand ligt. Bijvoorbeeld een andere hoek dan je gewend bent. Variëren met licht, witbalans, sluitertijden, korrel, diafragma, perspectief, zwart-wit, enzovoorts. Nieuwe technieken geven vaak onverwachte resultaten. En daar kan dan zomaar iets tussen zitten wat je heel erg leuk vindt. 14 Tips om je Creativiteit te Hervinden

Inspiratie uit het werk van anderen

Laat je eens inspireren door het werk van anderen. Daarmee kun je je eigen ideeën, je eigen perspectief en je kijk op fotografie uitstekend mee verfijnen. Het laat je even meekijken naar de stijl en de benadering die een andere fotograaf heeft gebruikt toen de foto werd gemaakt. En dat werkt als een katalysator, als een aanjager om je eigen creativiteit te weer te laten stromen.

Volg een workshop

Het volgen van een workshop werpt een nieuw licht op een andere stijl, nieuwe technieken, (on)bekende trucjes, enzovoorts. Het forceert je om opnieuw na te denken over je eigen stijl, waarbij je meteen een nieuwe dimensie aan je creativiteit kunt toevoegen. 14 Tips om je Creativiteit te Hervinden

Bestudeer een Meester

Er gaat niets (of hooguit heel weinig) boven het bestuderen van een (oude) meester. Of het lezen van een biografie. De groten in de fotografie hebben iets ongewoons, iets unieks over zich wat je vast en zeker zal inspireren. Je kunt veel leren van hun ervaringen, hun benadering en de technieken die ze gebruikten. En hoe ze daarmee het beste uit de (beperkte) technologie hebben gehaald.

Ga gewoon fotograferen, bekijken en verbeteren

Soms is het allemaal niet zo moeilijk. Ga gewoon fotograferen. Bekijk de foto’s die je hebt gemaakt en verbeter wat je niet aanstaat. Daarin kun je dan zelf bepalen wat je wel en niet wilt veranderen. 14 Tips om je Creativiteit te Hervinden

Reis naar nieuwe plaatsen

Het reizen naar plaatsen waar je niet eerder bent geweest geeft je de kans om allerlei dingen te ontdekken. Zoals nieuwe plaatsen, mensen, culturen en tradities waarmee je je creativiteit even een break kunt geven.

Ga op pad zonder de camera

En bekijk dan of je de camera wel echt mist. Er op uit gaan zonder camera haalt de druk weg om altijd maar te moeten fotograferen. Hoewel je als fotograaf altijd aan het visualiseren blijft. En dat is waar de creativiteit weer terug komt.

Huur of koop nieuw materiaal

Ook al is het al vaak genoeg gezegd dat het materiaal niet het belangrijkste is voor een goede foto, een nieuwe camera, een lens of gewoon een accessoire kan je weer net even een duwtje in de rug geven wat betreft je interesse in de fotografie.

Breek de regels

Probeer eens juist de regels de doorbreken. Puur het ‘out of the box’ denken dus. Wees even tegendraads en kijk eens wat dat oplevert. Goede kans dat het juist unieke resultaten geeft en je positief verrast bent over het eindresultaat. Hiermee kun je ook je inzicht vergroten of vernieuwen voor wat betreft het inlijven van nieuwe technieken in jouw fotografiestijl. 14 Tips om je Creativiteit te Hervinden

Switch naar analoog fotograferen

Een digitale camera geeft je meteen resultaat. Ben je niet tevreden, dan schiet je nog een keer. Dat is niet het geval als je analoog gaat fotograferen. Dus in plaats van te vertrouwen op het LCD van je camera, ben je nu min of meer verplicht om het meteen goed te doen. Qua belichting, compositie, kijkhoek, perspectief en dat soort dingen, is analoog fotograferen echt een ander verhaal. Daarnaast krijg je even het spannende gevoel terug van: wat staat er ook al weer op die negatieven?

Ga wat anders doen

Helpen bovenstaande tips helemaal niets? Laat het dan gewoon maar gaan. Ga basketballen of hardlopen of gewoon TV kijken tot je dat gevoel krijgt: ‘ik mis mijn camera!’.