Check deze instellingen voor je fotografeert
01 december 2016 
2 min. leestijd

Check deze instellingen voor je fotografeert

Iedere keer wanneer je gaat fotograferen moet je deze instellingen op je camera –vooraf- controleren. Doe je dat niet, dan kom je jezelf gegarandeerd een keer tegen. En dat is helaas meestal op een moment dat het eigenlijk niet kan of mag. En ik spreek uit ervaring...

ISO

Het is zo gemakkelijk om te vergeten dat je de vorige keer tijdens slechtere lichtomstandigheden, of binnenshuis of zo gefotografeerd hebt. En dat je toen even een hogere ISO hebt geprobeerd. Daar is niks mis mee, maar als je dan enkele dagen later een geweldig landschap vastlegt wil je dat graag met een zo laag mogelijke ISO doen. Sinds ik fotografeer met een spiegelreflex heb ik de regel dat ISO 200 de basis is voor buiten fotograferen. Gelukkig worden de camera’s steeds beter, ook wat betreft de ISO waarden. Met de Nikon durfde ik ISO 400 ook wel aan en nu met mijn huidig Nikon D500 is ISO 800 ook geen probleem. Onderstaande foto is zelfs (vanwege de invallende avond) op ISO 12800 gemaakt! Check deze instellingen voor je fotografeert

Witbalans

Natuurlijk weet ik ook wel dat je bij RAW foto’s de witbalans achteraf nog steeds kunt corrigeren naar elke gewenste waarde, maar dat doet niet iedereen. Voor wie in RAW fotografeert raad ik altijd heel gewoon de AWB, Automatische Witbalans aan. Behalve in de herfst, dan kies ik vaak voor Bewolkt. Maar fotografeer je in JPEG, dan is het wel van belang om steeds de juiste Witbalans te kiezen. Daglicht voor buitenfotografie, Kunstlicht voor binnenfotografie met lamplicht. In mindere lichtomstandigheden en bij schaduw heeft het licht vaak een wat blauwachtige kleur. Dat is te corrigeren met Witbalans Schaduw. En wist je dat de Witbalans voor flitslicht hetzelfde is al die van daglicht? Check deze instellingen voor je fotografeert

Beeldstabilisatie

Ik zie het nog zo vaak fout gaan: beeldstabilisatie blijft aan staan terwijl je op een statief fotografeert. Dat kan niet! Ook al zijn er al intelligente systemen die een statief herkennen… Ik geloof er niet zo in. Better safe than sorry. Natuurlijk is beeldstabilisatie wel een nuttig systeem, dat ontken ik zeker niet. Wanneer de sluitertijden in de kritische zone terecht komen (grofweg: korter dan 1/brandpuntsafstand) is het nuttig om de beeldstabilisatie aan te zetten. Is dat niet nodig, zet het dan uit, want het vreet batterijen.

Belichtingsprogramma

Verzeker jezelf er van dat de camera is ingesteld op het juiste belichtingsprogramma voor de actuele situatie. Hou er rekening mee dat je in de Diafragmavoorkeuzestand, die bij veel fotografen favoriet is, gemakkelijk terecht komt in een te lange sluitertijd, omdat je je concentreert op de compositie of de scherptediepte. En daar heb je niks aan als je foto uiteindelijk bewegingsonscherpte heeft door een te lange sluitertijd in combinatie met de gebruikte lens.

Autofocuspunten

Wanneer je altijd het centrale focuspunt in het midden gebruikt, wat ik ook altijd aanraad, hoef je dit niet elke keer te checken. Laat het daar gewoon staan, tenzij je vogels in de vlucht fotografeert of andere speciale omstandigheden. Check deze instellingen voor je fotografeert

Stof op de sensor

Maak geregeld een beeld van een wit onderwerp of de lucht met een vrij gesloten diafragma (f22 bijvoorbeeld). Bewegingsonscherpte is geen probleem bij deze controlefoto. Check het beeld op het LCD van je camera om te zien of er stofvlekjes te zien zijn. Die zitten dan op de sensor. Gebruik een blower of een Visible Dust kwast om de stofjes te verwijderen die de automatisch stofreiniging van je camera laat zitten. Let op: de stofje zitten precies gespiegeld op de sensor ten opzichte van de foto! Wil je achteraf de stofvlekjes nog verwijderen: dan kan eenvoudig in Lightroom met de Vlekverwijderaar, check deze video.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
henny de zee
Door

henny de zee

op 01 Dec 2016

het klopt wel , je vergeet vaak omdat je graag een foto wilt maken de instellingen en ja ik moet bekennen het over komt mij ook te vaak , dank voor de tips

Ad Verhoeven
Door

Ad Verhoeven

op 01 Dec 2016

Heel herkenbaar hahahha

Cees van Herpen
Door

Cees van Herpen

op 01 Dec 2016

Van fotograaf Scott Kelby heb ik deze tips geleerd:Controleer voor je op pad gaat ook altijd de instellingen van je camera! Hier kan je een handig ezelsbruggetje voor gebruiken:Wil Ik Soms Hyena's Fotograferen?W = Witbalans; staat deze goed? I= ISO; staat deze goed ingesteld, staat ze niet te hoog of misschien op de automatische stand? S=Stand; de stand van de camera. Het is zonde van je tijd als je er na een tijdje proberen achter komt dat je camera op de stand diafragmaprioriteit staat terwijl je graag de sluitertijd wilt instellen. H= Hooglicht waarschuwing instellen. Dit handige hulpmiddel van je camera helpt je om te bepalen of de belichting van je onderwerp juist is of misschien wat over- of onderbelicht. F=Formaat, kijk of het afbeeldingsformaat (Jpg. RAW) goed staat ingesteld.

Bob
Door

Bob

op 24 Feb 2020

Heel handig bedankt. Bob

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 01 Dec 2016

Dank voor de tips en altijd fijn, een stukje herkenning. ;-)

Joke Postma
Door

Joke Postma

op 01 Dec 2016

Mooi kort en overzichtelijk artikel. Daar heb je iets aan! Ik denk er steeds vaker aan om thuis de instellingen te controleren, handig.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 01 Dec 2016

Dankjewel Joke! Doe er je voordeel mee en zegt het voort!

Ronny
Door

Ronny

op 23 Jan 2020

Niet te vergeten of je objectief op manueel of automatisch staat. Zelf voor gehad en onlangs nog collega in de school.

Bob
Door

Bob

op 24 Feb 2020

Wat ik mis in je verhaal is bij objectief wissel het objectief op Manuel te zetten.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 24 Feb 2020

Daar heb ik nog nooit van gehoord, maar kwaad zal het niet kunnen.

Alexander
Door

Alexander

op 01 Dec 2016

Belangrijke punten. Maar vergeet daarnaast ook de hardware niet als je op pad gaat. Zijn de accu's / batterijen vol, reserve batterijen aanwezig, geheugenkaart aanwzig en niet geblokkeerd. Als je de instellingen goed hebt staan is er niets zo vervelend als erachter komen dat de hardware niet compleet is.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Dec 2016

Ook heel belangrijke punten waar ik zelf al weleens mee de mist ben in gegaan.

Bob
Door

Bob

op 24 Feb 2020

Heb ik ook gehad. Nieuwe camera mee en op zondag naar zee. Na 2 foto's stopt de sd kaart. Geeft error aan. En op dat moment reserve kaart thuis. Geen winkels in de buurt. Dus de hele wandeling verpest. Sindsdien heb ik naast mijn rugtas voor dergelijke wandelingen een kleine fototas voor extra lens en af en batterij bij mij.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 24 Feb 2020

Al doende leert men, maar het zijn wel heel vervelende momenten!

Jan Tinga
Door

Jan Tinga

op 02 Dec 2016

Bedankt voor de tip omtrent beeldstabilisatie. Wist ik echt niet!!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Dec 2016

Dan heb ik het in ieder geval niet voor niet geschreven Jan!

Peter Stam
Door

Peter Stam

op 02 Dec 2016

Bedankt voor deze tips. Heel bruikbaar!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Dec 2016

Fijn om te horen, dankjewel Peter!

Henk Streutker
Door

Henk Streutker

op 02 Dec 2016

Heel herkenbaar, overkomt mij af en toe ook dat ik b.v de zelfontspanner op 2 sec heb staan , en ik later een foto maken en merk dat het toestel niet direct reageert. Ik probeer altijd om het toestel na gebruik altijd terug te zetten naar iso 100 diafragma op 8 voorkeur op Av en de stabilisatie en autm. focus ingeschakeld. En de witbalans op autm. Als ik dan plotseling een foto wil maken staat het toestel redelijk "goed "

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Dec 2016

Helemaal goed bezig Henk, op die manier begin je nooit echt helemaal verkeerd.

Bob
Door

Bob

op 24 Feb 2020

Stabilisatie moet volgens de fotohandel tijdens transport uit staan. Anders heb je later problemen met de lens. Werkt het niet meer. En zeker bij lens wissel.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 24 Feb 2020

Ook dit principe ken ik niet, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Het blijft fijne mechaniek. Maar ik vraag me af wie het doet.

Arida
Door

Arida

op 24 Jan 2020

o ja , ook mij overkomt dat. Dus bedankt voor de tip.

Albert Kleine
Door

Albert Kleine

op 13 Feb 2020

Bedankt voor de tip. Heel herkenbaar, heb ik vaak

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 21 Feb 2020

Mooi, ik denk dat heel veel mensen zich hier wel enigszins in zullen herkennen. :-)

Jan Lohman
Door

Jan Lohman

op 04 Jun 2020

Dank voor de tips! Ik wilde van de week op pad, bleek de accu leeg te zijn. Kon ik 2 uur wachten tot deze geladen was.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Jun 2020

Oh wat herkenbaar!

Jan Spoel
Door

Jan Spoel

op 09 Jul 2020

Na een fotosessie alles op automatisch, ook iso , gaat het nooit mis, tijdens de volgende sessie pas weer aanpassingen maken, bij thuiskomst batterijen laden kaarten wegschrijven en formatteren, maak hier een gewoonte van, bij een onverwachte situatie heb je altijd iets, misschien niet ideaal, maar vaak beter iets dan niets. Succes, Jan Spoel , Canon EOS 1 DX2

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 10 Jul 2020

Als je voor jezelf een goede workflow hierin gevonden hebt, maakt het niet zoveel uit wat je kiest, maar wel dat je er bewust mee bezig bent. Top zo!

Michel Jansen
Door

Michel Jansen

op 09 Jul 2020

Ik mis nog een belangrijk dingetje wat mij zelf ooit is overkomen. Op de plaats van bestemming staan en er dan achter komen dat je geheugenkaart nog in de laptop zit en geen andere geheugenkaarten bij je hebt. Ik had die avond ervoor de foto's van mijn geheugenkaart overgeschreven naar Lightroom om te bewerken.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 10 Jul 2020

Heel herkenbaar. En wees gerust, ik heb ook al enkele keren ergens gestaan zonder geheugenkaarten. En er is dan niet altijd iemand in de buurt met een reservekaart...

Johan klos
Door

Johan klos

op 10 Jul 2020

MorgenHeel herkenbaar al deze dingen daarom fotografeer ik ook vaak overdag in sportstand bevalt mij het beste nog En ook wat hier boven werd genoemd de sd kaart nog in laptop of batterij niet opgeladen

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 10 Jul 2020

Heel herkenbaar allemaal!

Reactie plaatsen