De wow-factor in je foto
02 februari 2016 
1 min. leestijd

De wow-factor in je foto

De wow-factor in je foto Laten we even eerlijk zijn. Heel veel foto’s worden gemaakt vanaf het standaard standpunt: onze ooghoogte. Dat is heel herkenbaar voor iedereen. En vaak ook een prima uitgangspunt. Maar krijgt een foto daarmee de wow-factor? Ik denk het niet. Spelen met het standpunt is één van de manieren om je foto meer wow-factor te geven. Even niet dat standaard en bekende. Iets wat je altijd al zo ziet. Nee, het is nodig om ook eens iets anders te kiezen.
Bij fotograferen draait het om het vinden van het juiste, het beste standpunt om het onderwerp of omgeving vast te leggen. Een lager of juist hoger standpunt dan gebruikelijk levert in elk geval afwijkende beelden op. Je creëert een beeld wat als het ware uit de toon valt. Opvalt dus. Daarbij is je opmerkzaamheid en creativiteit de enige grens. Een paar mogelijkheden: Kijk naar omhoog, naar het dak, naar de lucht. Doe dit wanneer je in een grote hal of een kerk bent. In een bos of in de stand, omringd door hoge gebouwen. Soms is een groothoek het antwoord, maar experimenteren is hier het sleutelwoord. De wow-factor in je foto Probeer een laag camerastandpunt. Door te zitten, op je knieën of zelfs bij te liggen. Dit werkt heel goed wanneer je ‘kleine’ onderwerpen fotografeert, zoals kinderen en dieren op ooghoogte of een uniek perspectief van een bloem. De wow-factor in je foto Kijk van boven naar beneden. Heel simpel. Richt de camera naar beneden vanuit een staande positie. Dit geeft een uniek beeld van bijvoorbeeld een boeket bloemen of straatstenen, een bijzondere vloer of een dier. Een andere variatie is vanuit een verhoogde positie, bijvoorbeeld vanaf een balkon, bovenaan een (rol)trap of een uitzichtpunt in een landschap. De wow-factor in je foto Heel belangrijk: fotografeer met plezier. Vanaf hoog, vanaf laag… Probeer iets nieuws!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Reactie plaatsen