Betere foto's maken
Peter van Veen
Betere foto's maken
05/15/2017
2 min
0

Hoe krijg je vaart in de foto - Panning

05/15/2017
2 min
0
Wanneer je snelheid en/of beweging in je foto wilt benadrukken is panning een belangrijke techniek als het gaat om de snelheid en/of beweging in je foto te benadrukken. Zelfs als je onderwerp niet snel beweegt, kun je met behulp van deze techniek het beeld scheppen als het een snelheid heeft van honderd kilometer per uur. Wanneer dit correct wordt uitgevoerd zal het onderwerp bevroren worden in de actie, terwijl de omgeving vervaagd is. Soms zelfs zodanig dat die niet meer te herkennen is. Het is juist deze vervaging die het gevoel van snelheid zo benadrukt in je actiefotografie. Hoe krijg je vaart in de foto? Panning en Meetrekken.

Bij zowel Manueel als bij Sluitertijdvoorkeuze een langzame (of langere) sluitertijd instellen

Je wilt de belichting net lang genoeg instellen om de achtergrond niet te bevriezen wanneer je met de camera beweegt. Aan de andere kant moet de sluitertijd kort genoeg zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. Want dat geeft natuurlijk een bewogen onderwerp. Welke sluitertijd je moet hanteren varieert per onderwerp. Hoe snel beweegt het onderwerp zelf? Langzamere onderwerpen vereisen een langere sluitertijd. Hoe ver weg is het onderwerp? Hoe verder het onderwerp van je vandaan is, hoe lastiger het is om de beweging door panning te benadrukken. Een sluitertijd van 1/60s kan heel goed werken bij een fietser. Maar bij een motorfiets bijvoorbeeld is een sluitertijd van 1/250s beter geschikt. Hoe krijg je vaart in de foto? Panning en Meetrekken.

Volg het onderwerp door de beeldzoeker voordat je op de ontspanknop drukt

Zorg dat je soepel en vloeiend kunt bewegen. Een stevige voetenstand is een aanrader. Draai vanuit de heupen. Raak je uit balans, dan kun je de foto wel vergeten. Let daar dus op.

De ontspanknop beheerst indrukken

Ik hoop dat je nog niet bent vergeten dat we het net over ‘vloeiend bewegen’ hadden. Dat geldt ook voor het indrukken van de ontspanknop. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte.

Blijf doorbewegen nadat je afdrukt

Dit is ook een onderdeel van het vloeiend bewegen. Wanneer je de gewoonte hebt om de beweging direct te stoppen nadat je afdrukt, heb je grote kans op een mislukte foto. Blijf nog even vloeien doorbewegen dus. Geef niet te snel op. Als je eerste pogingen tot panning niet helemaal of helemaal niet goed lukken, laat de moed niet zakken. Oefening baart kunst, ook hier. Blijf proberen. Net zoals bij alle andere dingen: je wordt er beter in, naarmate je het meer doet. Hoe krijg je vaart in de foto? Panning en Meetrekken.
Reacties
Categorieën