Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
01/16/2012
4 min
4

7 Effectieve Fotografie Tips

01/16/2012
4 min
4
Ben je nog redelijk nieuw in fotografie land en/of zoek je gewoon wat eenvoudige tips en trucs om betere foto’s te maken? Hieronder geef ik je 7 effectieve fotografie tips! Deze tips zijn allemaal wat meer gericht op de compositie en helpen je beter te kijken wanneer je foto’s maakt.

Tip #1 – Vermijd het Midden

7 Effectieve Fotografie Tips Maar wat dan? Als je het midden wilt vermijden kom je al gauw terecht bij de regel van derden. En dat is een goede tip om mee te beginnen. Verdeel je kader eens in drie horizontale en drie verticale vlakken. Plaats je onderwerp dan op een van de snijpunten van de lijnen. Vermijd in elk geval het doodsaaie midden!

Tip #2 – Gebruik Lijnen om het Oog te Leiden

7 Effectieve Fotografie Tips Kijk eens naar deze foto. Merk je ook dat je oog het pad volgt? Lijnen zijn overal aanwezig. Het is vaak slechts een kwestie van de lijnen te herkennen en ze te gebruiken in je compositie. Met deze lijnen creëer je een interessante dynamische foto.
De manier om lijnen te gebruiken om de kijker te leiden is heel eenvoudig. Zoek een onderwerp en kijk dan naar lijnen er omheen. Verplaats je positie dan zodanig dat de lijnen naar je onderwerp wijzen. Dit kan heel subtiel, maar ook juist overduidelijk. Een voorbeeld: plaats een model tegen een muur. Zoek dan zelf een zodanige positie dat de lijnen van de gemetselde stenen van deze muur naar je model wijzen. Deze manier voorkomt dat je gewoon voor je model/onderwerp gaat staan en een foto maakt, waardoor je ook meteen alle diepte kwijt bent. Door lijnen te gebruiken, maak je juist effectiever gebruik van scherptediepte.

Tip #3 – Gebruik de Horizon

7 Effectieve Fotografie Tips Horizontale lijnen geven een vredig en relaxed gevoel. Denk maar eens aan een zonsondergang. De lange, vlakke lijnen met hier en daar een verticale lijn geven de foto een aangename rust. Je kunt deze techniek gebruiken wanneer je een foto meer ‘relaxed’ wil maken. Kijk gewoon in het rond en check of je foto veel verticale of horizontale lijnen heeft. Zijn er teveel verticale lijnen, zoek dan een andere positie waardoor de horizontale lijnen de compositie overheersen.

Tip #4 – Gebruik Verticale Lijnen

7 Effectieve Fotografie Tips Het tegenovergestelde kan worden gebruikt met verticale lijnen. In plaats van een scene te fotograferen waarbij een bos een grote horizontale lijn vormt, ga je eens dicht bij een boom staan en gebruik de hoogte van de boom als dominante verticale lijn. Nu is het hele gevoel en de energie van de foto veranderd! Hetzelfde kun je doen met een stadshorizon en een individueel hoog gebouw. De overzichtsfoto van de stand heeft een dominante horizontale lijn en oogt veel zachter dan wanneer je een individueel hoog gebouw fotografeert en de nadruk legt op de hoge verticale lijnen. Die laatste foto oogt dan juist energiek.

Tip #5 – Gebruik Lege Ruimte

Een andere effectieve techniek is het gebruiken van witruimte. Dat is feitelijk lege ruimte. Meestal wordt de nadruk gelegd op het beeldvullend fotograferen, maar dat is echt niet altijd de enige manier om een goede foto te maken. Probeer het maar eens. Wees niet te bang om lege ruimte rond je onderwerp te gebruiken. 7 Effectieve Fotografie TipsZie je hoe het gebruik van een beperkte scherptediepte heel veel lege ruimte creëert rond het onderwerp?

Tip #6 – Isoleren

Een beetje vergelijkbaar met de vorige tip is het isoleren van je onderwerp . Dit leidt vaak ook tot een interessantere foto om naar te kijken. Veel mensen die fotograferen beperken zich tot het maken van kiekjes. Snapshots. Ze nemen de tijd niet om dichter bij het onderwerp te komen of wat verder in te zoomen om het onderwerp te isoleren van de omgeving. Probeer dit eens: zoek een onderwerp op en isoleer het van de omgeving. Zorg er voor dat de omgeving niet te rommelig of druk is. Dit kun je doen door een beperkte scherptediepte te gebruiken of door jezelf zodanig te positioneren dat de achtergrond voldoende lege ruimte heeft. Wat vaak erg goed werkt is laag bij de grond werken, waardoor de lucht je achtergrond wordt. Dat geeft pas veel lege ruimte! 7 Effectieve Fotografie Tips

Tip #7 – Fotograferen tijdens Zonsopkomst en Zonsondergang

7 Effectieve Fotografie Tips Misschien wat cliché, maar toch één van de beste tips: wil je geweldige foto’s maken? Zorg dan dat je fotografeert tijdens zonsopkomst en/of zonsondergang. Het licht tijdens deze momenten is ronduit geweldig. De lucht krijgt een prachtige warme gloed van kleuren wat het bijna moeilijk maakt om geen fraaie landschapsfoto te maken. Beperkt het fotograferen zoveel mogelijk tot de ochtend en de namiddag/avond. Vermijd fotograferen wanneer de zon op het hoogste punt is gekomen. Dat zorgt voor harde schaduwen en is voor de meeste scenes geen verbetering. 7 Effectieve Fotografie Tips
Reacties
Categorieën