Hoe gebruik je de Auto Exposure Lock
17 september 2013 
2 min. leestijd

Hoe gebruik je de Auto Exposure Lock

Met de Auto Exposure Lock (AE-L) functie op een spiegelreflexcamera kun je de belichting van elk willekeurig punt in de beeldzoeker vastzetten. Door gewoon op een knop te drukken. Je kunt het gebruiken op een plek naar eigen inzicht of op de plaats waar je scherpstelt. Elke digitale spiegelreflexcamera heeft een AE-L knop. Wanneer je op deze knop drukt, wordt de huidige belichting vastgezet (locked). Op deze manier kan de belichting niet veranderen als je een hercompositie maakt of zelfs wanneer het licht verandert doordat je de camera ergens anders richt. Wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt, wordt daarmee de autofocus in werking gesteld. Daarnaast leest de camera het licht en de belichtingsmeter bepaalt de camera instellingen (meestal: de sluitertijd). Maar wat nu als je op een deel wilt scherpstellen en op een ander deel de belichting wilt meten? Dan komt de Auto Exposure Lock (AE-L) functie om de hoek kijken. Het stelt je in staat om de belichting te meten en vast te zetten vanaf een andere plaats dan waar je op scherpstelt.
De AE-L functie komt het beste tot zijn recht in combinatie met spotmeting of centrumgerichtmeting. Dan ben je in staat om de belichting te bepalen van een beperkt deel van het beeld. Dit is met name erg handig in situaties waarbij de lichtmeter van de camera de weg kwijt raakt. Bijvoorbeeld: wanneer je een beeld vastlegt waarin een heldere lichtbron aanwezig is in een deel van het beeld. Bij matrixmeting of meervlaksmeting zal de lichtmeter al gauw het beeld willen onderbelichten. Om een juiste belichting te krijgen moet je in zo’n geval de lichtmeting doen op een andere plaats dan het hele lichte deel. Nog een voorbeeld: om een zonsopkomst stemmig vast te leggen is het zinvol om een spotmeting te doen op één van de lichtste delen in de lucht. Dan de AE-L knop indrukken, je compositie maken en afdrukken. Dan krijg je een beeld zoals hieronder, gemaakt tijdens een Fotowandeling in de Biesbosch. Hoe gebruik je de Auto Exposure Lock (AE-L) knop? Dit kan eenvoudig gedaan worden door een spotmeting of centrumgerichtmeting te doen van een gemiddeld belicht deel in het beeld. Met het indrukken (en vasthouden!) van de AE-L knop wordt de belichting vastgezet, waarna je opnieuw de juiste compositie kunt maken. Ook dan kun je de ontspanknop gewoon gebruiken om op het juiste punt scherp te stellen. De AE-L knop kan gebruikt worden wanneer het onderwerp niet pal in het midden van beeld staan. En dat willen we meestal niet, denk dan maar aan de derdenregel. :-) Daarnaast kan de AE-L knop goed van pas komen bij het vastleggen van een serie beelden die daarna aan elkaar gemonteerd (stitchen) worden tot één panoramabeeld. De AE-L functie zorgt er dan voor dat elk beeld exact dezelfde belichting heeft. Een absoluut vereiste als het gaat om panorama.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Tineke Druijf
Door

Tineke Druijf

op 17 May 2020

Dus, als ik het goed begrijp gebruik ik de AEL knop als volgt: Onderwerp is bijv zonsopkomst Spotmeting gebruiken, ontspanknop half indrukken in AF, AEL knop indrukken en je belichting staat vast. Knop los laten en in M stand op je onderwerp richten en handmatig scherp stellen. Maak foto en klaar! Klopt het wat ik zeg of,..... Dan is de belichting dus los gekoppeld van de scherpstelling van het onderwerp.Alvast dank voor aandacht en reactie.Hartelijke groet uit Medemblik. Tineke Druijf

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 18 May 2020

Je zit aardig goed in de richting, maar je moet niet in de M-stand werken. Dan doet AEL namelijk niks. In de M-stand moet je alles zelf doen. Ook hoef je niet handmatig te focussen. Zolang AEL actief is (dat kun je zien in de beeldzoeker) kun je wel de autofocus gebruiken.

Reactie plaatsen