Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
05/27/2010
2 min
7

Waarom een fotograaf aan Twitter moet

05/27/2010
2 min
7
Veel van jullie zullen het fenomeen twitter inmiddels wel kennen. Maar voor iedereen die het niet kent: twitter is een service die je de mogelijkheid biedt om korte berichtjes (de zogenaamde tweets) van maximaal 140 tekens te versturen naar je netwerk van volgers. Twitter heeft een stormachtige groei doorgemaakt in de achterliggende jaren en het is een handige tool gebleken op diverse vlakken van het leven, en zo ook voor fotografen. Even een fictief geval: je hebt een twitteraccount waar je al je updates plaatst, stukjes informatie op post en vooral laat je hiermee je volgers weten wat je achter de schermen allemaal uitvoert. En daarvoor is het echt niet nodig om een massa aan volgers te hebben. Gelukkig niet. Wanneer je een tweet publiceert, kan het zijn dat een van je volgers het zo interessant vindt dat hij of zij dit retweet. Dit betekent dat niet alleen jouw volgers deze tweet te zien krijgen, maar ook al hun volgers. En wellicht zal een van die volgers het ook weer retweeten. En zo kan het erg ver maar ook erg snel gaan. Maar wat heeft twitter nu te doen met fotografie? Hier zijn 5 manieren waarmee een fotograaf met twitter zijn of haar voordeel kan doen:

1. Het zet je in de kijker

Je bent er eens op uit geweest met je camera, hebt een prachtige foto gemaakt. Die wil je natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Als je de foto op Flickr of op je eigen site of iets dergelijks hebt geplaatst, kun je een tweet doen hierover en meteen al je volgers laten weten dat die foto daar staat. Zelfs al heb je maar een enkele volger, één van deze volgers kan een netwerk van duizenden volgers hebben. Als die dan jouw tweet retweet, is je foto ineens zichtbaar voor heel veel mensen.

2. Blijf bij de tijd

Je kunt altijd up to date blijven van de laatste ontwikkelingen en foto’s binnen de fotografie community. Als je twitteraars volgt waar je in geïnteresseerd bent, worden die tweets automatisch getoond op je eigen twitter homepage. Stel dat je mij volgt op twitter, dan krijg je geregeld een tweet te zien dat er een nieuw artikel geplaatst is op Moor Fotografie.

3. Korte Tips

Soms tweet ik een korte fotografie tip. Of ik retweet er eentje die ik zelf heb ontvangen. Twitter limiteert zijn berichten tot maximaal 140 tekens, perfect dus voor korte en bondige tips, een snel advies of iets dergelijks. Te kort om een hele blogpost aan te wijden. Daar is dit medium ideaal voor. Er zijn mensen die alleen maar dit soort items tweeten, dus als je snel en gemakkelijk op de hoogte wilt blijven, volg dan zulke accounts en je bent altijd up to date.

4. Antwoorden op je vragen

Soms loop je ergens tegenaan en wil je graag een snel advies of oplossing. Stuur dan eens een tweet uit met je vraag. Misschien weet één van je volgers hierop een antwoord, of wordt je vraag geretweet. Wil je de vraag nog breder uitsturen, zet dan ook de hashtag #durftevragen in de tweet. Mensen kunnen je vraag beantwoorden door het @ symbool te plaatsen voor je account naam. Dus in mijn geval: @PetervanVeen.

5. Feedback

In plaats van vragen om een advies, kun je ook vragen om feedback. Stel dat je een foto hebt gemaakt waar je zelf niet helemaal tevreden over bent. Je kunt dan een tweet doen waarin je anderen vraagt hoe zij dat zouden gedaan hebben, of wat er nog te verbeteren valt. Men kan dan, zoals hierboven aangegeven, hierop reageren en direct vertellen wat hun idee of aanpak hierin zou zijn. Nog een laatste opmerking: Ik heb in dit artikel een paar keer mijn eigen twitteraccount gepromoot, maar de beste manier om Twitter te gebruiken is natuurlijk het opbouwen van een eigen community met volgers. Werk aan een relatie met je volgers door met hen te communiceren en een dialoog of discussie aan te gaan. Dat is beter dan het alleen maar te gebruiken om jezelf te promoten!
Reacties
Categorieën