Ontwikkel jezelf als fotograaf
Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
02/16/2023
3 min
0

10 Tips om jezelf te ontwikkelen als fotograaf

02/16/2023
3 min
0

Zo af en toe krijg ik de vraag hoe je jezelf nu het beste kunt ontwikkelen als fotograaf. Mooie woordspeling overigens. :-) Mijn standaard antwoord hierop is altijd: DOEN. Door te doen leer je, door te doen krijg je meer ervaring, door te doen ontwikkel je jezelf. Maar er is meer dan alleen doen. Ik heb eens goed nagedacht over zaken die er toe doen om jezelf meer te ontwikkelen en een betere fotograaf te fotograaf te worden. Want dat is toch wat jij wilt? 10 Tips om jezelf te ontwikkelen als fotograaf

Houden van

Hou van je camera en je spullen, hoe oud ze misschien ook zijn. Een camera is zo goed als de fotograaf hem gebruikt. Nieuwe spullen zijn altijd aantrekkelijk, dat zal altijd blijven. Maar dat is een rat-race, want er komt steeds weer iets nieuws. Onthou dit: goed glas doet meer dan een betere camerabody.

Materiaal

Neem je camera overal mee naar toe. Zorg dat het je beste vriend wordt, zodat je nooit hoeft te zeggen “ik wilde dat ik mijn camera bij me had…”. Vaak komen de mooiste fotokansen voorbij op momenten dat je ze niet verwacht.

DOEN

De praktijk is de beste leermeester. Frustreer je niet als een foto niet zo uitpakt als dat je zou willen. Even diep ademhalen en een nieuwe instelling proberen. Gelukkig kan dat in het digitale tijdperk gemakkelijk. :-) 10 Tips om jezelf te ontwikkelen als fotograaf

Spiekbriefjes

Allerlei verschillende camerainstellingen zijn best wel overweldigend als je net begint. Maak er een gewoonte van om voor de basiszaken, zoals de belichtingsdriehoek, een spiekbriefje te maken en stop die in je cameratas.


Het waarom

Vraag jezelf regelmatig “Waarom wil ik deze foto eigenlijk maken?”. Het antwoord zou best kunnen zijn “Omdat het zo mooi is.”, maar wat is het nu precies wat het zo mooi maakt? Is dat het prachtige detail in een boomblad, of misschien het waanzinnig gave licht in het landschap? Heel bewust over deze dingen nadenken zal de kwaliteit van je foto onmiddellijk verbeteren.

Ga dichtbij

Niet altijd gemakkelijk inzoomen met je (tele)lens. Soms kan het niet anders, maar wen jezelf aan om je voeten te gebruiken als zoom. Het beeld wordt absoluut anders, zoomen en lopen geven een ander resultaat! Loop wat verder naar je onderwerp toe, vul de beeldzoeker ermee en je foto’s komen veel meer tot leven. Ze worden indringender. 10 Tips om jezelf te ontwikkelen als fotograaf

Belichting

Het beheersen van de belichting is niet zo moeilijk als dat het er uit ziet. Maar het maakt of breekt wel je foto. Wanneer je de belichtingsdriehoek onder de knie hebt, weet je bijna alles wat voor een goede foto nodig is. Maar probeer ook verschillende dingen uit, van flitslicht tot daglichtlamp tot bureaulampje.

Delen

Leer en durf je foto’s te delen met anderen. Dat kan offline, bijvoorbeeld op de fotoclub, maar vooral ook op Social Media (Facebook, Twitter, Google+) of op je eigen blog. Of in de Facebook groep van Moor Fotografie. Er zijn altijd wel andere fotografen en liefhebbers die je werk waarderen en willen helpen.

Compositie

Zorg dat je wat weet over de principes van compositie. Probeer ze te volgen en toe te passen. Je zult merken dat de kwaliteit van je beelden toeneemt. Pas nadat je deze regels beheerst, kun je er van afwijken. Niet andersom. 10 Tips om jezelf te ontwikkelen als fotograaf

Blijf leren

Blijf leren fotograferen om zo het uiterste uit je camera en je andere materiaal te halen. Een vitaal onderdeel om jezelf te verbeteren. En dat kan heel gemakkelijk via onze Fotografie Praktijkschool waar je niet alleen de Basiskennis Fotografie vind, maar ook enorm veel over fotobewerking (Lightroom, Photoshop, NIK, Luminar...). Helemaal in jouw tijd en tempo. En loop je ergens vast? Of heb je hulp nodig? Dan is er ook nog een warme interactieve community . Helemaal voor jou. Klik en word lid!

Reacties
Categorieën