Fotograferen in het Gouden Uur
Fotografie

Fotograferen in het Gouden Uur

Het Gouden Uur, ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste uur zonlicht op de dag, waarbij de speciale kwaliteit van het licht bijzonder fraaie foto's kan opleveren.

Maar wanneer is dat nu precies, dat eerste en laatste uur? Want wie weet nu precies wanneer de zon opkomt en ondergaat? Ik in ieder geval niet.

De website golden-hour.nl weet het voor je, gebaseerd op je locatie. Volgens de regels is het gouden uur gedefinieerd als de tijd dat de zon tussen 6 graden boven en 6 graden onder de horizon staat. Op deze manier kan er wat zuiverder gerekend worden hoe de snelheid van de verandering is.

Natuurlijk kun je ook een app op je telefoon gebruiken. Vaak zegt een weerapp al hoelaat de zon opkomt en ondergaat. Dat geeft al een richtlijn. Wil je dingen meer specifiek weten en kunnen plannen? Dan raad ik je de app PhotoPills aan. Kost wat, maar biedt ook enorm veel.

Fotograferen in het Gouden Uur

Fotograferen in het Gouden Uur

Eén van de dingen die (vrijwel) elke fotograaf nastreeft is dat zijn of haar werk boven het gemiddelde uit springt. Het is overduidelijk dat er in de huidige tijd geen tekort aan fotografen is. Dan ben jij als fotograaf echt niet de enige die een bepaalde manier van fotograferen heeft of een unieke techniek toepast.

Het is meer dat je zoekt naar een persoonlijke touch die je in een foto wilt leggen. En toch wil je ook dat je foto een soort magie heeft, iets waardoor de kijker net even langer blijft hangen. Dat is niet teveel gevraagd toch?

Niet echt. Maar het voelt soms wel zo. Je leest tip na tip, artikel na artikel. Je doet een workshop of volgt een cursus, zoekend naar dat ene geheime ingrediënt wat jouw beelden naar een hoger plan zal tillen.

Fotograferen in het Gouden Uur

Maar ondanks alle goede adviezen die je ontvangt over het verbeteren van je fotografietechnieken, hoe je je beelden moet verscherpen in de nabewerking, hoe je de compositie van een groepsfoto moet doen, onthoudt één ding: fotograferen is werken met licht.

En de kwaliteit van het licht is hèt ingrediënt wat het verschil maakt tussen een ‘ok’ foto en een ‘adembenemende’ foto. Als adembenemende foto’s het ding zijn wat je zoekt, zorg dan dat je leert werken met het licht in het zogenaamde ‘gouden uur’.

Wat is het Gouden Uur

Heel simpel gezegd is het gouden uur het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang. Dat is een heel ruwe benadering. Wanneer het gouden uurtje er is hangt veel af van waar je woont en in welk seizoen je zit. Het goud van dit moment zit hem in de lange weg die het licht door de atmosfeer moet afleggen. Dat geeft die fijne warme gouden gloed.

Wat maakt het Gouden Uur zo magisch

Er is een reden (er zijn er meerdere eigenlijk) waarom het Gouden Uur zo bekend is om de magie ervan. Gedurende elk Gouden Uur, zowel in de ochtend als de avond, zul je zien dat de zon laag aan de horizon staat.

Wanneer de lichtbron groot is en (relatief) dichtbij het onderwerp staat, is het licht zacht. Dat werkt met flitslicht zo, maar ook met de zon. En zacht licht is voor elk onderwerp flatterend, omdat er geen harde schaduwen voorkomen.

Fotograferen in het Gouden Uur

Hierdoor zijn deze lichtomstandigheden ook erg vriendelijk voor het dynamisch bereik van je camera. Dat wil zeggen: minder kans op detailverlies door uitgebeten hooglichten of dichtgelopen schaduwen. Nu zijn schaduwen an sich niet verkeerd. De lange schaduwen die door de laagstaande zon worden gemaakt op deze tijdstippen voegen een stuk textuur, diepte en uiteindelijk een aandachtstrekker toe aan je beeld.

En vergeet ook niet die warme, gouden gloed. Dat zijn allemaal zaken die je absoluut niet krijgt wanneer je met een hoogstaande middagzon fotografeert.

Voor welk type fotografie is het Gouden Uur geschikt

Dat is een inkopper: voor elk type fotografie. Of het nu gaat om landschappen, portretten, stadsgezichten, macro of stilleven. Elk type fotografie heeft baat bij dit licht. Zo ongeveer alles en iedereen ziet er beter uit in het warme licht tijdens het Gouden Uur. En denk nu niet dat je altijd gebonden bent aan buiten fotograferen. Ook binnenshuis kun je gebruik maken van dit licht door het gewoon binnen te laten door een (groot) raam.

Fotograferen in het Gouden Uur

Tips voor het fotograferen tijdens het Gouden Uur

Fotografeer snel. Maar blijft wel beheerst zodat je technieken er niet onder lijden. Niet slordig worden! Maar hou wel in de gaten dat het tijdsbestek waarin het Gouden Licht aanwezig is, kort is.

Bereken jouw Gouden Uur. Je kunt maximaal gebruik maken van het Gouden Uur door een efficiënte planning te maken. Weet wat je waar wilt fotograferen. Bekijk vooraf op welk tijdstip het Gouden Uur is. Op de website golden-hour.nl kun je precies zien wanneer het Gouden Uur op jouw locatie er is en hoe lang het duurt. Eventueel kun je ook een app als bijvoorbeeld PhotoPills of iets dergelijks downloaden.

Gebruik een open diafragma. Ben je niet zo gewend aan fotograferen met een wijd open diafragma? Doe dat dan toch maar. Het Gouden Uur biedt je een geweldige kans op een wow-effect in je foto. Je kunt dan vaak gebruik maken van het zogenaamde lichtpunt-bokeh.

Fotograferen in het Gouden Uur

Ga niet te snel weg. Het licht verandert ongelooflijk snel tijdens het Gouden Uur. De eerste foto die je van het landschap maakte toen je net aankwam zal er stukken anders uitzien wanneer je dezelfde foto 10 minuten later nogmaals maakt. Daarom kun je beter blijven fotograferen tijdens het gehele Gouden Uur. Leg zoveel mogelijk variaties vast.

 Kies de Witbalans. Auto Witbalans (ik gebruik dat erg vaak) is niet de juiste keuze tijdens het Gouden Uur. Zet de Witbalans op ‘bewolkt’ om de toning van het gouden licht ook daadwerkelijk te vangen. Anders zal de witbalans juist die gouden gloed neutraliseren en dat is precies wat je niet wilt.

Fotograferen in het Gouden Uur

Conclusie

Fotograferen tijdens het Gouden Uur vraagt wel wat van je. Afhankelijk van het tijdstip (ochtend of avond) wat je kiest, kun je niet anders dan je warme bedje opgeven om het vroege licht vast te leggen. Of je lekkere hangplek op de bank laten voor wat het is en het laatste zonlicht van de dag vastleggen. Maar de beloning is groot. Want de impact die dit licht heeft op je beelden is geweldig. Kom in actie en probeer het zelf. De magie zit in het licht, maar je moet het wel zelf vastleggen!