Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
01/03/2012
6 min
24

10 Goede Voornemens die elke Fotograaf zou moeten maken

01/03/2012
6 min
24
Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen! Elk jaar weer rond deze tijd is het een mooi moment om te bedenken hoe je jezelf kunt verbeteren als (o.a.) fotograaf. Weer een heel nieuw jaar voor je. Welke kansen en mogelijkheden liggen er verborgen in de komende maanden? De mogelijkheden zijn eindeloos. Eigenlijk is er niet meer nodig dan jezelf de tijd en het committment geven die nodig zijn om een betere fotograaf te worden. In dat kader zou het prachtig zijn als we ons committeren aan deze 10 goede voornemens. Of beter nog: laten we het nieuwjaarsbeloften noemen! Dan spreken we meteen af dat we over een jaar zullen terugkijken en evalueren. :-) 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal leren hoe mijn camera werkt

Dit lijkt misschien een overbodig punt, maar zijn we niet allemaal schuldig aan het passeren van de handleiding en maar wat proberen met allerlei instellingen? Ahh, werkt dit knopje zo? Spotmeting? Ach waarom niet. Hey, wat gebeurt er nu? Ow, nu wordt alles donkerder. Hmmmm. Nu moet ik bekennen dat ik hier nog steeds de Handleiding D300 van Tom Hogan half gelezen heb liggen. Ik weet het. My bad. Maar ik ga mijn leven beteren. Zullen we dit jaar allemaal technisch expert worden van onze camera?

Ik zal de automaatstand van de camera niet meer gebruiken

In plaats van steeds maar op de camera te vertrouwen met behulp van allerlei dubieuze automagische instellingen. Dwing jezelf nu eens te leren hoe de (semi) automatische standen werken. Stap als eerste over naar het gebruik van de Diafragmavoorkeuzestand (Av). Als je dan eenmaal begrijpt wat scherptediepte is en hoe het werkt, kun je een stap verder gaan naar volledig Manueel (M) fotograferen. Natuurlijk zul je missers begaan en zul je je gefrustreerd worden. Maar dat is de manier waarop we het beste leren. Door te DOEN! Laat je niet ontmoedigen door deze mislukkingen. Leer er van en ga weer een stapje verder. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal de interne flitser niet gebruiken

De enige foto’s die je mag maken met de interne flitser zijn degene die terecht komen op de Facebook Wall of Shame. Tape de flitser maar af als dat nodig is. Ok, ik chargeer hier wat. Maar toch. Beter is het om te vertrouwen op je vaardigheden als fotograaf om beelden vast te leggen bij weinig licht. Fotografeer met een wijd open diafragma, zo open als mogelijk is met je lens. Verkort de sluitertijd en verhoog de ISO. Zeker de camera op een statief, een gorillapod of een tafelstatiefje. Investeer een in een goede lens. Als je hem nog niet hebt, adviseer ik een 50mm f/1.8, zeker als het niet te duur mag zijn. Deze lenzen zijn te koop voor ruim € 100,-.

Ik zal me niet laten hinderen door spullen die ik niet heb

Je kunt mooie foto’s maken met elke camera. Van iPhone tot een goedkope Holga tot een compactcamera tot de duurste D3s. Laat het ontbreken van materiaal je niet beperken, maar gebruik je creativiteit om andere manieren te vinden om tot het gewenste resultaat te komen. Tot medio 2011, toen ik kon upgraden naar een Nikon D300, deed ik alles met mijn Nikon D50. Daar deed ik alles mee. Je hebt echt niet een pro camera nodig om goed te kunnen fotograferen. Zet je creativiteit in. Huur eens een lens. Maak zelf een reflector van een stuk karton met zilverpapier. Er is altijd wel een manier om iets goedkoop te doen, vaak moet je er wel iets meer moeite voor doen. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal in RAW fotograferen

Ok, voor degene die het niet zeker weet: haal je camera. Ik zal wel even op je wachten. ;-) Heb je hem? Ok. Check dan nu de beeldkwaliteit en zet die zonodig om naar RAW. En maak eens een paar foto’s. Hoe voelt het? Echt niet eng toch? Feel the power. Nu ben je klaar om echt te gaan fotograferen.

Ik zal leren hoe ik mijn foto’s kan nabewerken

Geen enkele foto komt direct perfect uit de camera. Elk beeld heeft wel een stukje nabewerking nodig. Het leren hoe je de foto’s kunt nabewerking klinkt wel een beetje overweldigend, zeker wanneer je niet al te (computer)technisch bent onderlegd. Maar het is niet eng, maar hoogstens vergt het veel tijd. Ik kan je van harte aanbevelen om een start te maken met Lightroom. Je kunt deze software downloaden en gratis 30 dagen gebruiken. Kom je er dan nog niet uit, dan volg je een workshop bij mij! 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal mijn foto’s met anderen delen op internet

Ik weet dat heel veel fotografen duizenden foto’s maken, deze op hun computer zetten en deze nooit met anderen delen. Soms is dat een stukje gebrek aan zelfvertrouwen. Soms angst voor het stelen van de foto. En sommigen hebben het zo druk dat er gewoon geen tijd is om hun foto’s te delen met anderen. Maar wat is dat toch eigenlijk een verspilling! Deel jij je foto’s ook nog niet? Kom dan mee, zorg voor een account op Facebook, Twitter, Flickr of 500px en laat de drie beste foto’s van je zien. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal kritiek op mijn foto’s ter harte nemen

Kritiek op je foto’s krijgen is lastig, om het ook nog eens ter harte te nemen kan nog veel moeilijker zijn. Maar toch is het de enige weg als je wilt groeien als fotograaf. Zo vroeg ik afgelopen jaar aan Bas Meelker om een blik te werpen op mijn portfolio. En hij vertelde mij dat er een aantal beelden tussen zaten die er niet in hoorden. Beelden waar ik veel tijd aan had besteed. En waar ik een bepaald gevoel bij had. Om deze dan uit het portfolio te gooien doet pijn. Maar het maakt uiteindelijk het geheel veel sterker. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal doelen stellen en proactief zijn in mijn fotografische carrière

Ik weet het, doelen stellen klinkt zo … overdreven voor een nuchtere Nederlander. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg… Toch ben ik het daar niet mee eens. Als je blijft doen wat je altijd al deed, zul je niet verder komen. Je moet jezelf een doel stellen wat net een beetje buiten je bereik ligt. Buiten je comfortzone misschien wel. En met deze doelen houd je ook focus op waar je heen wilt. Anders dwaal je maar wat rond. Dus ga er nu maar even voor zitten en schrijf enkele doelen op. En daarmee bedoel ik kleine, haalbare doelen, maar ook grote doelen die je leven kunnen veranderen. Hier zijn er een paar van mij:
  • Ik zal elke maand een fotografieboek lezen
  • Ik zal wekelijks werken aan mijn presentatievaardigheden
  • Ik zal wekelijks meer vrije tijd reserveren
Groter doel: Nu is het jouw beurt! Vertrouw je doelen toe aan het papier en post ze op je blog, Facebook, Twitter, etc. Kom er mee naar buiten, zwart op wit, zodat je ze niet meer ‘per ongeluk’ kwijt kunt raken. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf

Ik zal me verbinden met andere fotografen

Er is een krachtige en gepassioneerde fotografie community die dagelijks hun kennis en ervaring deelt op internet. Als je niet regelmatig een vast rondje aan blogs en andere informatieve sites leest, mis je gewoon een heel stuk aan kennis en kunde die je gratis en voor niks wordt aangeboden. 10 Goede Voornemens voor elke Fotograaf
Reacties
Categorieën