Fotografie

5 Lessen die je handleiding je niet leert

Heel geregeld word ik gevraagd om tips. Tips om beter te fotograferen. Om betere foto’s te maken. Iedereen zoekt naar verbetering. En ik word er altijd heel blij van als ik daarbij kan helpen. En ik kan je daarover ook wat vertellen. Omdat ik weet hoe de materie in elkaar zit. Dingen door ervaring geleerd. En die kan ik weer aan jou doorgeven. :-) Vandaag wil ik 5 lessen met je delen die je handleiding jou niet leert. Dingen die je in je hoofd kunt prenten voordat je ook maar denkt aan fotograferen. Een soort van voorwerk dus. En deze gaan meer over het proces dan over de techniek. Ik hoop dat het je een ander perspectief geeft wanneer je volgende keert je camera pakt.

Les 1 – er is altijd iemand beter dan jij. En ook slechter dan jij. Accepteer dit gewoon en ga verder.

We kunnen onszelf soms helemaal gek maken. Dat doen we allemaal, zo op zijn tijd. Jij denkt dat je geweldige foto’s maakt, totdat je andere fotografiesites bezoekt en je realiseert dat de anderen rondjes om je kunnen draaien. Qua fotografie dan. Weersta dan het gevoel om de handdoek in de ring te gooien! De belangrijkste regels is om jezelf niet te vergelijken met anderen. Focus je op beter zijn dan je gisteren was. Of anders gezegd: zoek het in je eigen verbetering in plaats van het vergelijk met een ander te zoeken. Kijk maar eens naar je werken van 1 of 2 jaar terug. Dan zul je zeker verbetering zien. 5 Lessen die je Handleiding je niet leert

Les 2 – Concentreer je op het verbeteren van één ding tegelijk.

Als ik naar foto’s van mijzelf kijk dan zie ik vaak verschillende gebieden waar nog wel wat te verbeteren valt. Maar in plaats van mezelf te laten overweldigen door het vele, richt ik me op het aanpakken van één gebied. Pas wanneer ik dat naar tevredenheid heb veranderd kijk ik verder. Belichting was ooit een moeilijk gebied (en soms is het dat nog wel). Maar door me daar eerst op te concentreren heb ik dat onder de knie gekregen. Toen ik dat eenmaal onder de knie had heb ik me gefocussed op compositie. Wat moet wel of niet in beeld? Wat komt er in de achtergrond? Enzovoorts. Stapje voor stapje dus. Denk er maar aan dat Rome ook niet op één dag werd gebouwd. 5 Lessen die je Handleiding je niet leert

Les 3 – Ken je camera.

Hierbij is het niet van belang of je nu een fullframe DSLR hebt of een cropcamera, of een compactcamera of zelfs een iPhone (of welke telefoon dan ook). Een goede fotograaf kent z’n spullen en weet wat het doet en hoe het werkt. Natuurlijk, met een DSLR kun je gemakkelijker topkwaliteit beelden maken, maar dat is geen excuus voor een slechte belichting, of een belabberde compositie. Hier is het geheim: lees verder dan de handleiding. Want die is er om je uit te leggen hoe je switcht naar de A(v)-stand of diafragmavoorkeuzestand. Maar die legt niet uit waarom je dat zou willen of wat de diafragmagetallen betekenen. En als het er al staat wordt er door de meesten onder ons gewoon overheen gelezen. Of raken het spoor nog verder bijster. Het is iets wat voor veel mensen lastige materie is. Ik heb er een ebook over geschreven. 5 Lessen die je Handleiding je niet leert

Les 4 – Observeer.

Dit is weer verbonden met les 1. Je komt dus op een moment mensen tegen die beter zijn dan jij. In plaats van moedeloos ter worden kun je ook observeren. Waarom vind jij deze foto’s eigenlijk beter? Om het licht? Om de compositie? Om de creativiteit? Wanneer ik naar een beeld kijk, denk ik vooral aan de compositie. Is er een voor- en achtergrond gebruikt? Is er een natuurlijk kader? Is er natuurlijk of juist kunstlicht gebruikt? Zijn de (hoofd)onderwerpen in beeld met elkaar verbonden of is het soort los zand? Matchen de kleuren? Probeer dat soort elementen uit een foto te halen. En zodra je dat weet kun je die toepassen in je eigen fotografie. 5 Lessen die je Handleiding je niet leert

Les 5 – Adem in, adem uit. Je bent niet perfect.

Wanneer je mij wat beter kent of volgt (Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube, 500px) dan kun je weleens zien dat ik het ook niet altijd goed heb. Bij mij gaan ook dingen mis. En mislukken zaken. Soms heb ik het eindbeeld wel goed in mijn hoofd, maar komt het er totaal niet goed uit. Dat is zowel een zegen als een vloek. Het relateert ook weer aan les 1. Wat van echt belang is, is dat je vandaag beter bent dan je gisteren deed. En gaat het vandaag niet zoals je zou willen, leer dan van je mislukkingen. Voor de meesten is fotograferen een hobby. Ik ben zelf soms zo geobsedeerd bezig met fotografie en het verbeteren van mijn kunnen, dat ik geregeld uit het oog verlies dat het ook plezier moet zijn. Gelukkig fluit mw. Moor Fotografie mij daarin op tijd terug. :-) Ik hoop dat ik je met deze 5 lessen een ander perspectief heb laten zien als het om fotograferen gaat. Van belang is dit: wees vandaag beter dan je gisteren was!