Betere foto's maken

Verander het Perspectief eens ...

Perspectief, een belangrijk element

De keuze voor een bepaald brandpuntsafstand (ook wel focale lengte genoemd) speelt een belangrijke rol in hoe je de wereld om je heen vastlegt. Groothoeklenzen (alles beneden de 28mm, o.b.v. 35mm) overdrijven het perspectief, terwijl een telelens (100mm en daarboven, o.b.v. 35mm) het beeld samendrukt. Verander het perspectief eens!

Soorten lenzen

Beide soorten, zowel groothoeklens als telelens, hebben zo hun eigen voor- en nadelen wat betreft de compositie. Een groothoeklens geeft meer van de omgeving weer. Het is relatief eenvoudig om een dramatisch beeld te maken. Simpelweg door de lens naar boven of naar beneden te draaien en je kunt die prachtige wolkenlucht of de details op de voorgrond mooi meenemen. En dat allemaal zonder van positie te hoeven veranderen! Verander het perspectief eens! Hoewel het natuurlijk wel lastiger wordt om een interessant deel te isoleren. Een telelens kan je daarbij beter helpen. Daarmee is het eenvoudiger om je compositie te beperken tot de meest belangrijke elementen. Voel je vooral niet verplicht om een foto te maken vanaf dezelfde positie als dat je met de groothoeklens gedaan hebt!

Wees niet bang om eens te verplaatsen

Een van de beste fotografische hulpjes is een statief. Het gebruik ervan vertraagt de snelheid van fotograferen, en het zorgt er voor dat je met wat meer nadruk denkt over de juiste compositie. Maar zet je camera niet meteen vast op het statief! Beslis eerst vanuit welke hoek je de foto wilt maken. Het is namelijk zo verleidelijk om vanuit een vaste positie foto’s te maken! Dus, blijf niet altijd hangen in de eerste positie die je uitkiest. Ik zeg daarmee niet dat je (kilo)meters moet verplaatsen, maar zelfs een paar decimeter naar links of rechts kan al een behoorlijk ander effect in de compositie opleveren. Verander het perspectief eens!

Standpunt is belangrijk!

Denk daarbij dan ook aan de hoogte waarop je bezig bent. We zijn in het algemeen gewend aan het fotograferen op ooghoogte. Dus een stukje naar boven of beneden, door bijvoorbeeld door de knieën te gaan, op de grond te gaan liggen of je statief op maximale hoogte te zetten, kan al een heel wat interessantere compositie opleveren. Foto’s van kinderen en dieren hebben meestal baat bij een compositie op hun ooghoogte. Het geeft vooral een groter gevoel van intimiteit en connectie met het onderwerp. Verander het perspectief eens!