Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
11/13/2008
1 min
12

Moet je in RAW Fotograferen?

11/13/2008
1 min
12
Moet je in RAW fotograferen?Is het nu echt nodig om in RAW te fotograferen? Dat is de vraag die ik je voor wil leggen. Maar voordat ik daarop antwoord probeer te geven wil ik eerst eens aangeven wat nu de voordelen zijn van het RAW formaat.
  • Het geeft je de mogelijkheid om te werken met ongecomprimeerde bestanden. Het bevat alle informatie die van de sensor afkomstig is.
  • Het geeft je meer controle over de witbalans, schaduw- en hooglichten, contrast, helderheid, ruis, etc. Dit alles ligt opgeslagen in het 12 bits formaat van het RAW bestand.
  • Het is erg handig in ‘extreme’ omstandigheden, zoals situaties met veel contrast of wanneer weinig licht beschikbaar is.
  • Het geeft een beter eindresultaat als foto mits je handig bent met een programma als bijvoorbeeld Adobe Photoshop.
Nu kun je, nadat je dit gelezen hebt, natuurlijk zeggen: “Vanaf nu fotografeer ik alleen nog maar in RAW formaat”. Nou, dat is geen probleem, mits je kunt voldoen aan deze onderstaande voorwaarden.
  • Digitale opslag – hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn, de Gigabyte per Euro verhouding stijgt nog steeds, je krijgt steeds meer ruimte voor je Euro. Inmiddels zijn Terabyte harddisks al de standaard geworden. Maar wat is genoeg? Een gemiddeld RAW bestand is ongeveer 25-50 MB groot. Tel daarbij nog eens de omzetting naar TIFF, naar PSD en naar JPEG, en dan is een Terabyte ineens niet zoveel meer… Hou daarbij ook rekening met de trend dat de camera’s steeds meer Megapixels aan boord hebben, waardoor bovenstaand rekensommetje alleen maar nadeliger uit gaat vallen.
  • Tijd – nabewerking kost tijd, veel tijd. Als je dan ook nog eens een inefficiënte workflow hebt.
  • Ervaring met nabewerking – wat mij betreft de belangrijkste factor. Zonder goede kennis en ervaring op het gebied van fotobewerking en de kunde om een goede foto te ‘zien’, kun je aan de knoppen draaien wat je wilt, maar zul je nooit een betere foto van maken dan je DSLR er op JPEG formaat van maakt.
Ik heb je hiermee wat handvatten gegeven. Kun je nu zelf de vraag beantwoorden? Blijf je echter twijfelen of RAW wel voor je geschikt is, dan kun je altijd nog kiezen voor een tussenoplossing: RAW+JPEG. Alle spiegelreflexcamera's bieden deze mogelijkheid. Zo kun je veilig 'spelen' met de RAW bestanden, terwijl je altijd nog de veilige JPEG achter de hand hebt. Moet je in RAW fotograferen? Laat jouw mening eens horen!
Reacties
Categorieën