Nieuwe Camera Gekocht? Ontdek deze Tips voor een Snelle Start
Elke keer als ik een nieuwe camera heb gekocht, heb ik de neiging om de doos een poosje te laten staan. Even een paar dagen er aan wennen, om het zo maar te zeggen. Of soms zelfs weken voordat ik de boel uitpak en er mee aan de slag ga. Vreemde gewoonte, ik weet het . Hoewel ik al enkele camera’s heb gehad in mijn leven voel ik me altijd wat ‘geïntimideerd’ wanneer mijn collectie wordt uitgebreid. In het algemeen ben ik best wel bekend met de meeste nieuwe camera features, dus echte verrassingen zijn er dan bijna niet meer. Om een of andere reden is er toch altijd een barrière waar ik doorheen moet.
Door de jaren heen heb ik voor mezelf een lijstje met tips gemaakt die dit proces wat kunnen versnellen. Kijk maar eens of ze voor jou ook handig zijn.
Lees de handleiding van de camera. Vaak erg technisch en niet echt lekker om te lezen, maar toch. Dit boek is speciaal geschreven voor de camera die jij nu in je handen hebt. Verder kun je altijd even kijken of er boeken geschreven zijn voor jouw camera. Die zijn vaak net wat gemakkelijker leesbaar. Hou de camera erbij wanneer je aan het lezen bent en probeer elk nieuw snufje uit wat er op zit en wat je nog niet kent.
Lees alle menuschermen. Natuurlijk zitten er menuschermen tussen die wat verwarrend zijn, maar je moet je goed realiseren dat menu’s het dashboard van je camera zijn. Hoe beter je daarmee bekend bent, hoe beter, sneller en gemakkelijk jij je camera naar je hand kunt zetten.
Zolang je de camera nog niet kunt dromen, zorg je dat de handleiding altijd in je tas zit. Hoe frustrerend is het wanneer je ergens bent, een functie nodig hebt, en je weet niet hoe die te vinden op je camera. Natuurlijk kun je dat thuis opzoeken, maar dan is het moment en de gelegenheid alweer voorbij. Nog handiger: de handleiding als pdf document op je telefoon of tablet zetten. Zo’n document is op woorden doorzoekbaar, wat veel zoektijd kan schelen.
Maak veel foto’s. Fotograferen is, zoals elk ambacht, vooral een proces van ‘leren door te doen’. Hoe meer foto’s je maakt, hoe meer eigen je camera voor je wordt. En hoe gemakkelijker je daardoor gaat experimenteren.
Ga niet in het wilde weg een beetje plaatjes maken. Neem de tijd om na te denken over elke foto die je maakt. Denk in kwaliteit, niet in hoeveelheid.
Verlaat zo snel mogelijk de Automaatstand, ga dan liever in de P-stand werken zodra je ook maar een beetje aan de camera gewend bent. Beter om foto’s te maken op ‘eigen kracht’ dan steeds maar rond te blijven hangen in de automatische functies. Laat je niet intimideren door de complexiteit van je eigen camera. Leer te werken in de A-stand (diafragmavoorkeuze).
Wees niet bang om te experimenteren met alle functies die op de camera zitten. Probeer alle belichtingsprogramma’s eens uit (P S A M). Zoek uit en speel met de wat meer ongebruikelijke functies zoals Flitslichtcompensatie. Ook hier geldt weer: lees de handleiding en oefen met de functies. Tenzij je de camera op de grond laat stuiteren kan er niks kapot gaan. Er zit een resetknop op de camera (check de handleiding hiervoor) waarmee je weer terug kunt naar de fabrieksinstellingen mocht je hopeloos in de knoei komen.
Maak geregeld een (grote) afdruk van je foto’s, zodat je de mislukkingen en de successen helder en duidelijk kunt zien. Er gaat niets boven een 20x30cm afdruk om je zelfvertrouwen een boost te geven. Of, als je toch wat tegenvalt, om je te laten zien waar het mis is gegaan.
Blijf vooral niet in je eigen creatieve vacuüm rondhangen! Meld je aan bij een foto community (bijvoorbeeld onze Fotografie Praktijkschool) aan waar je je foto’s kunt delen en waar je tips en adviezen kunt krijgen. Er zijn altijd wel mensen met dezelfde camera die je van veel handige tricks voorzien.