Fotografie

The Making Of van de BOOM! foto

The Making Of van de BOOM! fotoSinds lange tijd ben ik lid van de Pro Club van Photigy.com. Daar wordt veel kennis gedeeld, maar ook je kundigheid op de proef gesteld. Of een beetje gekieteld, net hoe je het wil zien. Ongeveer twee keer per maand wordt een Challenge georganiseerd, waarbij je beelden later in een live webinar worden besproken. Geregeld een uitdaging dus. Een paar maanden terug was een opdracht om een statisch beeld van een parfumflesje te combineren met bewegend beeld. Dat kon van alles zijn, je eigen creativiteit was de grens. Nu had ik het BOOM! parfumflesje al een tijdje in de kast staan om een keer iets mee te doen. Dit was zo'n moment. Het flesje heeft de vorm van een handgranaat en ik dacht dat een soort van 'vuurspatters' hier wel mooi bij zou combineren. Ik besloot om beide beelden afzonderlijk te fotograferen en later in Photoshop met elkaar te combineren. Het flesje heb ik op de 'normale manier' gefotografeerd. Dat wil zeggen: op een witte ondergrond, tegen een lichte achtergrond en links en rechts een flitser die door een diffuser (melkwit plexiglas) belicht. Hoewel de eindplaat een zwarte achtergrond heeft, moest ik wel tegen een lichte achtergrond fotograferen, om zo de inhoud van het flesje (roze, lekkere tegenstelling) zichtbaar te krijgen. Dan krijg je dit beeld: The Making Of van de BOOM! foto Dan het bewegende deel. Hoe krijg je vuurspatters in beeld? Dat zou ik kunnen doen met brandende staalwol, maar daar had ik de gelegenheid op dat moment niet voor. Ik zocht even in de vergaarbak 'handige dingen' en daarin lag nog een kluwen ledlichtjes uit de kerstperiode. Die waren niet al te blauw van kleur, dus dat moest kunnen. Met een wat langere sluitertijd (1-2 seconden) had ik de gelegenheid om de lichtjes te bewegen, zodat het een dynamisch geheel werd. Om toch een zwarte omgeving te behouden moest ik uiteraard wel eerst de kamer verduisteren. Dat resulteerde in heel veel van dit soort beelden: The Making Of van de BOOM! foto The Making Of van de BOOM! foto The Making Of van de BOOM! foto The Making Of van de BOOM! foto The Making Of van de BOOM! foto The Making Of van de BOOM! foto Uit al die bewegende beelden, ik had er een stuk of 50 gemaakt, heb ik er een paar geselecteerd die qua vorm en (on)scherpte pasten bij de parfumfles. Dan is het een kwestie van die beelden in Photoshop combineren. Hier wat schuiven, daar wat uitrekken, ergens anders nog wat wegvegen, enzovoorts. En dan ontstaat uiteindelijk het eindbeeld: The Making Of van de BOOM! foto Inmiddels zijn we al weer een paar maanden en wat Challenges verder. Met de kennis die ik in die tussentijd heb opgebouwd, met name over het gebruik van Photoshop, kan ik nu al wel stellen dat ik bovenstaande plaat een stukje anders zou uitvoeren. Maar ja, zo gaat het in het leven hè? Hoe zou jij dat vinden, elke maand een Challenge met live fotobeoordeling? Laat het me even weten via de mail: info op moorfotografie punt nl