Fotobewerking
Peter van Veen
Fotobewerking
04/27/2010
4 min
0

Adobe Lightroom Metadata Presets

04/27/2010
4 min
0
Eén van de sleutelvoorwaarden bij het organiseren van je afbeeldingen is de metadata. Er zijn meerdere soorten metadata die Lightroom kan verwerken. Twee van deze groepen metadata zijn EXIF en IPTC. Adobe Lightroom Metadata PresetsEXIF staat voor EXchangeable Information File en bevat alle details die door de camera aan de afbeelding zijn toegekend. Normaal gesproken is het ‘not done’ om de EXIF gegevens aan te passen na de opname. Het aanpassen van de tijd en datum worden in het algemeen wel door de vingers gezien. IPTC (International Press Telecommunications Council) is waar we de meeste beschrijvende informatie plaatsen die niet direct te maken hebben met de technische details van de opname of afbeelding. Dan heb ik het over omschrijvingen, keywords, de maker, copyright info, etc. Lightroom laat de metadata helder en duidelijk zien in de Library Module in het rechterpaneel. Adobe Lightroom Metadata Presets
Natuurlijk is het gewenst om van tevoren, in de camera, al zoveel mogelijk data vast hebben te staan. Die komt dan vanzelf in de afbeelding. Als aanvulling biedt Lightroom ook nog uitgebreide mogelijkheden waarmee je achteraf nog diverse algemene data kunt toevoegen. Die wordt dan toegevoegd aan de foto’s tijdens het importeren. Deze eigenschap kun je in Lightroom terugvinden bij Metadata Presets. Je kunt deze Metadata Presets vanaf verschillende kanten benaderen. Ga naar het Metadata menu en klik op Edit Metadata PresetsAdobe Lightroom Metadata Presets In het Metadata paneel klik je op het Preset uitklapmenu en kies Edit PresetsAdobe Lightroom Metadata Presets Of, ga naar de Import Dialog naar de Information to Apply sectie en klik op het Metadata uitklapmenu en kies voor New… of Edit PresetsAdobe Lightroom Metadata Presets Daar aangekomen krijg je het volgende dialoogvenster te zien: Adobe Lightroom Metadata Presets Zoals je kunt zien zijn er diverse secties. Als we die allemaal dichtklappen zien we zeven secties:
  • Basic Info
  • IPTC Content
  • IPTC Copyright
  • IPTC Creator
  • IPTC Image
  • IPTC Status
  • Keywords
Een basis Preset die erg handig is en altijd van pas komt als vertrekpunt voor een andere template is een Copyright/Creator Preset. Vul de benodigde gegevens in over jezelf en jouw copyright informatie. Adobe Lightroom Metadata Presets Geef de Preset een duidelijke naam. Adobe Lightroom Metadata Presets En klik op de Create knop onderaan het Dialog venster. Adobe Lightroom Metadata Presets Met deze handige copyright/creator template kun je snel en gemakkelijk andere, meer specifieke presets maken. Wil je bijvoorbeeld extra informatie toevoegen voor een bepaalde klant waarmee je in de toekomst vaker denkt te werken, dan kun je deze template als basis nemen, de aanvullende informatie toevoegen en de preset opslaan onder een nieuwe naam. Adobe Lightroom Metadata Presets Klik op het uitklapmenu naast de naam en kies Save Current Settings as New PresetAdobe Lightroom Metadata Presets Vul de klant/opdracht informatie toe om de preset te kunnen herkennen in het volgende dialoogvenster. Adobe Lightroom Metadata Presets Hiermee ga je terug naar de Metadata Preset dialog met de nieuwe presetnaam zichtbaar in het venster. Adobe Lightroom Metadata Presets Klik op de Done button om het dialoogvenster te sluiten. Adobe Lightroom Metadata Presets Het actief gebruiken van Metadata Presets helpt je met het onderhouden van een goed georganiseerde catalogus en het maakt het eenvoudiger om snel essentiële informatie toe te voegen aan alle afbeeldingen.
Reacties
Categorieën