Spelen met Water en Flitsers
16 september 2011 
0 min. leestijd

Spelen met Water en Flitsers

Ik mag graag in de weer zijn met water en flitsers. De ene keer in de vorm van druppelfotografie, de andere keer weer met iets anders. En zo heb ik nog wel wat leuke dingen in gedachten. Deze keer een heel simpele strobist uitvoering. Een glazen ijscoupe gevuld met water waarin ik een kleine aardappel laat vallen. Er staan twee flitsers gericht op de ijscoupe, beiden op ongeveer 45 graden. Als achtergrond heb ik de zwarte kan van mijn reflectiescherm gebruikt. Doordat er voldoende afstand is tussen de belichte ijscoupe en de achtergrond, valt er hoegenaamd geen licht meer op en wordt deze dus volledig zwart. Wat vindt jij er van? Geef je mening! Spelen Water Flitsers Strobist Spelen Water Flitsers Strobist Spelen Water Flitsers Strobist
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Robbie Veldwijk
Door

Robbie Veldwijk

op 16 Sep 2011

Ik vind het een gave foto! Cool qua uitvoering en de blauwe kleuren zijn heel erg gaaf, ik zou graag eens zien hoe je dit nou werkelijk doet en gewoon ook eens ermee te spelen!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Sep 2011

Dank voor je reactie, Robbie. Ik heb er globaal bij beschreven hoe ik e.e.a. heb uitgevoerd. Maar je bent natuurlijk altijd vrij om eens een strobist-workshop bij me te volgen! ;-)

Marc Hollander
Door

Marc Hollander

op 16 Sep 2011

Hoi Peter, Blijft leuk he, kleine middelen groot resultaat!! De aardappel had van mij wel iets met wat meer kleur mogen wezen om nog iets meer met de reflecties te doen.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Sep 2011

Marc, dank voor je reactie! Altijd leuk om zoiets te horen van een expert... :-) Strobistfotografie is uitermate geschikt om met huis-tuin-en-keuken materiaal de mooiste resultaten te krijgen. Daarom vind ik het ook zo mooi. De aardappel is hier bijna niet meer zichtbaar en heeft dus ook weinig kleur. Ik zal eens kijken of ik nog meer geschikt materiaal heb.

Bianca
Door

Bianca

op 16 Sep 2011

Zelf heb ik een aquarium staan, daar wil ik nog een keer mee testen, en dan met fruit ofzo in water laten vallen, schijnt ook een heel leuk effect te geven! Maar dit ziet er ook al super geslaagd uit!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Sep 2011

Gewoon DOEN Bianca, gewoon doen. Ik heb dit ook een keer gedaan met snoeptomaatjes. Geeft inderdaad een leuk effect!

Robbie Veldwijk
Door

Robbie Veldwijk

op 16 Sep 2011

Het gevoel bij die tweede foto vind ik heel erg anders... Bij de eerste heb je de fantasie over waarom er iets is gebeurt en is er ook niets van te zien. Nu bij die 2de wordt dat weggehaald want het is overduidelijk dat er een mandarijn soort voor is gebruikt. Het haalt voor mij een stukje fantasie weg...

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Sep 2011

Dat klopt, je ziet de oorzaak. Maar deze post is niet geschreven om 'de mooiste foto' te laten zien, maar om juist -te laten zien- wat de mogelijkheden allemaal zijn en hoe je dat dan doet. Maar de fantasie is er uit, daar heb je gelijk in.

Jan Henk Vink
Door

Jan Henk Vink

op 17 Sep 2011

Erg mooie foto, hoe was je opstelling precies?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Sep 2011

Ehh, eigenlijk zou ik dat een meester niet uit hoeven leggen: 'lezen'... ;-) In de tekst hierboven staat namelijk precies hoe de opstelling was!

jan
Door

jan

op 01 Oct 2011

foto 1 vind ik sterker dan foto 2 omdat bij foto 2 meer het gevoel krijg van ik mis het voetje van het glas, en aan de andere kant blijf je je afvragen wat zit er onder. ben zelf ook met een zoortgelijke project bezig en als de foto's er zo uit gaan zien als die van jou ben ik dik te vreden vriendelijke groet jan van welt

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Oct 2011

Dank voor je reactie Jan. Ik kan me je gevoel wel voorstellen! Je kunt de opstelling hierboven zien, het is echt niet moeilijk. Alleen veel proberen. Doen dus. Succes met je project!

Jan Haitsma
Door

Jan Haitsma

op 01 Oct 2011

Beste Peter Erg fraai! Naast dat het mooie plaatjes oplevert heeft het ook een fun factor. Zelf heb ik een keer geoefend met jouw medeblogger Liesbeth en met Ernst Hartwich, een ervaren strobist fotograaf. Liesbeth had wat kleine tomaatjes meegenomen die we in een kom lieten plonzen. Juist door wat extra kleur mee te geven in de foto (in ons geval dus rood) maakt het de foto nog iets sprankelender, wat een fraai resultaat opleverde. Graag zie ik nog wat meer voorbeelden van je. Groet Jan

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Oct 2011

Dank voor je reactie Jan. Liesbeth en Ernst zijn inderdaad ervaren fotografen op dit gebied! Hoe deed je dat dan, kleur toevoegen? Dit zijn leuke, relatief kleine, projectjes om te doen. Er zal dus zeker nog wel zoiets langskomen in de toekomst. :-)

Jan Haitsma
Door

Jan Haitsma

op 03 Oct 2011

Hoi Peter, De rode kleur in de foto kwam omdat we juist heel bewust het tomaatje in zijn geheel hebben meegenomen in de foto. (dus in het water) Met een zwarte achtergrond geeft dit een geweldig resultaat. Zelf wil ik hiermee ook nog eens gaan mee experimenteren. Erg leuk om te doen.

Michel
Door

Michel

op 02 Oct 2011

Hoi Peter , mooie foto`s !! ik heb de opstelling gezien , perfect zou ik zeggen !! Zelf heb ik ook al wat "druppels" fotografeerd , maar wel met 1 flitser en dan indirect geflitst en met verschillende witbalans instellingen , ik ga zeker een volgende keer weer iets anders proberen ! Misschien wel met jou tips , wie weet !! groeten Michel

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Oct 2011

Dankjewel Michiel! De opstelling die jij hebt gebruikt is ook wel de meest gangbare voor druppelfotografie. Ik zeg: veel doen. En laat eens een foto zien hier!

Fotodag
Door

Fotodag

op 06 Oct 2011

Wat voor apparatuur heb je gebruikt, naast je camera en reflectiescherm? Ik zit straks 2 weken thuis, dus ik heb wel zin in een verzetje (die niet te duur is :)) Resultaat is namelijk érg gaaf!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 06 Oct 2011

Zie bovenstaand belichtingsdiagram... Dus niets meer dan 2 flitsers die met een Cactus triggerset werden aangestuurd. En een zwart stuk papier als achtergrond. Over low-budget gesproken... :-)

Fotodag
Door

Fotodag

op 09 Oct 2011

belichtingsdiagram? Cactustriggerset? Ik ben een beetje blond (en blind ;-)) hoor :) Overigens wordt het in mijn keuken kansloos ivm te weinig ruimte dus ik denk dat ik de woonkamer gewoon verbouw :))

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 10 Oct 2011

Haha... ;-) Het belichtingsdiagram is het laatste (3e) plaatje hierboven. Daarop kun je zien hoe de opstelling was die ik heb gebruikt. Een Cactus is een triggerset. Dat is een zender op de camera (op de plaats van de externe flitser) en verder ontvangers onder iedere flitser. Daarmee kan ik de flitser af laten gaan zonder dat ze fysiek met de camera verbonden zijn. Leesvoer: Strobist: het materiaal en Inleiding Strobist fotografie.

Ineke Moerland
Door

Ineke Moerland

op 16 Apr 2012

Ik vind de blauwe echt geweldig heb al veel rond gekeken bij al je foto's en hoop van de week het ook te proberen als het lukt komt het op flickr.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Apr 2012

Ik ben heel benieuwd naar de resultaten Ineke!

Ineke Moerland
Door

Ineke Moerland

op 19 Apr 2012

Ben gisteren bezig geweest helaas kon ik maar één flitser gebruiken, SB900, want de andere, SB600, kan geen kleurtje voor. Dus aan de slag met één flitser en een oranje kleurtje. Gin g niet helemaal soepel zoals je kan zien in de groep van Flickr. Maar vond het wel erg leuk en hopelijk gaat het ook nog eens lukken met twee flitsers. Had gisteren al een heel epistel geschreven maar is niet goed gegaan denk ik. Ben wel benieuwd naar je reactie.

Reactie plaatsen