Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
01/22/2013
2 min
16

Wijnfles fotograferen met DIY Striplights

01/22/2013
2 min
16
Momenteel volg ik een online cursus bij de Amerikaans/Oekraïnse fotograaf Alex Koloskov. Hij doet net als ik veel aan kennisdeling via internet. Kijk maar eens op zijn website Photigy.com, waar ook een hele community achter hangt. Waar ik ook lid van ben overigens. Ontzettend interessant! Wellicht heb je zijn naam al eens voorbij zien komen in een mail van mij. Anyway, hij is al een heel stuk verder dan ik, maar doet wel het soort fotografie wat ik ontzettend leuk vind: tabletop studio fotografie. Hij doet dat met studioflitsers, ik doe het met DIY fotografiemateriaal en reportageflitsers. Een van de opdrachten die we kregen was een fles rode wijn fotograferen tegen een donkere achtergrond. Nu is een wijnfles fotograferen misschien niet zo heel moeilijk, zul je denken. Ik zeg: probeer het maar eens. Het venijn zit (zoals zo vaak) in de details. Alleen al het verkrijgen van een egale belichting zonder allerlei storende reflecties. Of om maar eens een voorbeeld te geven: een reflectie die niet helemaal doorloopt, zoals hieronder te zien is. Wat doe je daar nu weer aan? Wijnfles Fotograferen met DIY Striplights
De eerste serie om een (donkere) wijnfles te fotograferen tegen een zwarte achtergrond gaf dit resultaat: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Prachtig vond ik het. Maar ik was al wel tegen de eerste beperking aangelopen. Om een doorlopende streep licht op de fles te krijgen had ik striplights nodig. Gelukkig had ik er wel eentje, een DIY striplight, gemaakt van een oude statiefdoos. Een doorlopende streep licht aan één kant was dus geen probleem. Aan de andere kant heb ik toen een reflectiescherm geplaatst, maar dat was het toch niet helemaal. Afgelopen week heb ik me daarom beziggehouden met nog enkele DIY striplights te maken. Een paar lege dozen bij de supermarkt gescoord, voeringstof gehaald bij de stoffenwinkel, wat metaalfolie (ofwel zilverpapier), lijm en duct tape en knutselen maar. Zier hier het resultaat: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Vervolgens een tweede serie gefotografeerd, nu met een DIY striplight aan beide kanten. Dat resulteerde in deze foto: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Er is nog wat werk te doen aan de belichting van het etiket en de dop. Ook over de ondergrond ben ik nog niet tevreden. Doe moeilijkheid zit hem in het voorkomen van reflecties in de fles. Toch ben ik er inmiddels ook wel achter dat niet elke 'gelikte' productfoto altijd het resultaat is van 'one shot'. Er wordt vaak gebruik gemaakt van meerdere belichtingen die dan in Photoshop gemonteerd worden tot de uiteindelijke productfoto. Toch wil ik eens kijken hoever ik kan komen. Wat je hierboven ziet is dus nog geen eindresultaat, maar toch wilde ik dit met jullie delen. Je ziet dat ik voor deze foto's echt geen fancy high tech studiomateriaal gebruik. Drie flitsers en een Cactus triggerset is het meest bijzondere qua materiaal. Bij mijn workshops en online cursussen Strobist 1 en Strobist 2 maakt ik heel veel gebruik van DIY spullen. Dat vind ik wel een van de leukere dingen hieraan. Ook deze fotoserie dient weer als input voor de nieuw workshop. Maak jij ook weleens gebruik van DIY fotografiemateriaal?
Reacties
Categorieën