Wijnfles fotograferen met DIY Striplights
22 januari 2013 
2 min. leestijd

Wijnfles fotograferen met DIY Striplights

Momenteel volg ik een online cursus bij de Amerikaans/Oekraïnse fotograaf Alex Koloskov. Hij doet net als ik veel aan kennisdeling via internet. Kijk maar eens op zijn website Photigy.com, waar ook een hele community achter hangt. Waar ik ook lid van ben overigens. Ontzettend interessant! Wellicht heb je zijn naam al eens voorbij zien komen in een mail van mij. Anyway, hij is al een heel stuk verder dan ik, maar doet wel het soort fotografie wat ik ontzettend leuk vind: tabletop studio fotografie. Hij doet dat met studioflitsers, ik doe het met DIY fotografiemateriaal en reportageflitsers. Een van de opdrachten die we kregen was een fles rode wijn fotograferen tegen een donkere achtergrond. Nu is een wijnfles fotograferen misschien niet zo heel moeilijk, zul je denken. Ik zeg: probeer het maar eens. Het venijn zit (zoals zo vaak) in de details. Alleen al het verkrijgen van een egale belichting zonder allerlei storende reflecties. Of om maar eens een voorbeeld te geven: een reflectie die niet helemaal doorloopt, zoals hieronder te zien is. Wat doe je daar nu weer aan? Wijnfles Fotograferen met DIY Striplights
De eerste serie om een (donkere) wijnfles te fotograferen tegen een zwarte achtergrond gaf dit resultaat: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Prachtig vond ik het. Maar ik was al wel tegen de eerste beperking aangelopen. Om een doorlopende streep licht op de fles te krijgen had ik striplights nodig. Gelukkig had ik er wel eentje, een DIY striplight, gemaakt van een oude statiefdoos. Een doorlopende streep licht aan één kant was dus geen probleem. Aan de andere kant heb ik toen een reflectiescherm geplaatst, maar dat was het toch niet helemaal. Afgelopen week heb ik me daarom beziggehouden met nog enkele DIY striplights te maken. Een paar lege dozen bij de supermarkt gescoord, voeringstof gehaald bij de stoffenwinkel, wat metaalfolie (ofwel zilverpapier), lijm en duct tape en knutselen maar. Zier hier het resultaat: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Vervolgens een tweede serie gefotografeerd, nu met een DIY striplight aan beide kanten. Dat resulteerde in deze foto: Wijnfles Fotograferen met een DIY Striplight Er is nog wat werk te doen aan de belichting van het etiket en de dop. Ook over de ondergrond ben ik nog niet tevreden. Doe moeilijkheid zit hem in het voorkomen van reflecties in de fles. Toch ben ik er inmiddels ook wel achter dat niet elke 'gelikte' productfoto altijd het resultaat is van 'one shot'. Er wordt vaak gebruik gemaakt van meerdere belichtingen die dan in Photoshop gemonteerd worden tot de uiteindelijke productfoto. Toch wil ik eens kijken hoever ik kan komen. Wat je hierboven ziet is dus nog geen eindresultaat, maar toch wilde ik dit met jullie delen. Je ziet dat ik voor deze foto's echt geen fancy high tech studiomateriaal gebruik. Drie flitsers en een Cactus triggerset is het meest bijzondere qua materiaal. Bij mijn workshops en online cursussen Strobist 1 en Strobist 2 maakt ik heel veel gebruik van DIY spullen. Dat vind ik wel een van de leukere dingen hieraan. Ook deze fotoserie dient weer als input voor de nieuw workshop. Maak jij ook weleens gebruik van DIY fotografiemateriaal?
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Robert van Brug
Door

Robert van Brug

op 22 Jan 2013

Hoi Peter,MacGyver zou trots op je geweest zijn, mooi geknutseld hoor.Robert van Brug

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 22 Jan 2013

Haha, hoewel ik niet zo heel handig ben, hou ik toch veel van dit soort projecten!

Robert Stienstra
Door

Robert Stienstra

op 22 Jan 2013

Die Striplights, zijn die alleen voor de reflectie?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 22 Jan 2013

Nee nee, die zorgen voor het licht. Het zijn in principe smalle rechthoekige softboxen.Of bedoel je het effect? In de foto's hierboven zorgen de twee striplights juist voor de dunne witte streep licht langs de fles. Een soort van contourlicht dus.

Robert Stienstra
Door

Robert Stienstra

op 23 Jan 2013

hmm interessant, en daar had je je flitsers is of een vaste lamp. Vind het effect mooi.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 23 Jan 2013

Flitsers. Vind het zelf ook ontzettend gaaf!

Elbee
Door

Elbee

op 01 Feb 2013

Wat een geweldige uitvinding, deze striplights, ik ga dat zeker eens proberen. Heb je de onderkant open gelaten om er zo de flitser in te zetten? En is het niet brandgevaarlijk met voeringstof? Voeringstof is meestal van nylon en dat ontbrandt gemakkelijk bij hoge temperatuur

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 01 Feb 2013

Er zit inderdaad een opening aan de achterkant waardoor net een flitskop past. En die raakt de voeringstof niet eens. En dan nog, je flitst toch niet hi-speed. Ik denk dat je flitser eerder in rook op gaat dan dat de stof vlam vat.

Iwan Bronkhorst
Door

Iwan Bronkhorst

op 30 Oct 2013

Goed begin, ben je hiermee nog verder gegaan? Kon het vervolg niet vinden namelijk.Zelf gebruik ik veel DIY spullen, tot onderdelen van drumstellen toe. Ik zeg altijd; het maakt niet uit wat het is of gekost heeft, maar wel wat je er mee doet. Zie het resultaat van dit artikel :-)

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Nov 2013

Nee, nog niet mee verder gegaan... Staat nog op de agenda. :-)

Luc D'Hollander
Door

Luc D'Hollander

op 04 Jan 2014

Hoi Peter, ik had stripboxen gemaakt met aan bovenzijde een opening voor de flitser. Nu bots ik op hetzelfde probleem in hals geen goede belichting. Deze foto wordt gemaakt voor cursus en mag niet nabewerkt worden. Heb je soms een oplossing.Ik kom zeker dit jaar de 3 workshops volgen, maar moet eerst even herstellen en zorgen dat ik mijn camera terug goed kan hanteren. Alvast bedankt, Luc

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Jan 2014

Hoi Luc, eerst maar herstellen en dan zie ik je wel!Het probleem met de hals betekent dat je striplight tekort is. Ofwel de hals reflecteert alles schuin van boven. En als daar geen striplight zichtbaar is, wordt de lichtstreep onderbroken.Succes!

Iwan Bronkhorst
Door

Iwan Bronkhorst

op 04 Jan 2014

Striplicht dichter naar de fles toe zetten zou het ook op moeten lossen.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Jan 2014

Ook een goede tip!

Heleen van Houten
Door

Heleen van Houten

op 10 Jul 2017

Hallo Peter, prachtige soft belichting. ik ga proberen de DIY lichtboxen in elkaar te knutselen. Wat is de plaatsing van de metaalfolie ten opzichte van de voeringstof. Begrijp ik het goed dat je 2 boxen met voeringstof en 1 met metaalfolie gebruikt?.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 11 Jul 2017

De binnenkant is geheel bekleed met alufolie, de voorkant is afgedekt met voeringstof. Alle striplights zijn dus hetzelfde uitgevoerd.

Reactie plaatsen