Review
Peter van Veen
Review
11/27/2014
4 min
153

Review Praktijkboek Weer, Nacht en Natuurverschijnselen

11/27/2014
4 min
153
Van de Nederlandse community Nederpix heb ik het boek 'Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen' van de hand van diverse auteurs ontvangen om het te lezen en er een review over te schrijven. Het Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen is het vierde deel in de reeks Praktijkboeken. In 2012 verscheen het Praktijkboek Vogelfotografie, in 2013 het Praktijkboek Landschapsfotografie en eerder in 2014 het Praktijkboek Macrofotografie.

De schrijvers

Review Praktijkboek Weer, Nacht & NatuurverschijnselenTja, wie is nu eigenlijk de schrijver van dit boek? De community Nederpix heeft het uitgegeven, het boek zelf is een coproductie van diverse schrijvers: Karin Broekhuijsen, Peter den Hartog, Bob Luijks en Johan van der Wielen. In tegenstelling tot de vorige boeken heeft dit wel wel een pagina besteed aan een kleine introductie van de schrijvers. Dat is wel fijn, zo heb je een globaal beeld bij wie dit boeken geschreven hebben. Deze pagina staat wel helemaal achterin, even op letten dus. Wil je meer over ze weten en hun beelden online zien, dan kun je via bovenstaande linkjes meer te weten komen over de schrijvers.

Het boek

Review Praktijkboek Weer, Nacht & NatuurverschijnselenOgenschijnlijk is dit boek een beetje een samenraapsel van diverse facetten die deels aan fotografie gelinkt zijn, maar waar we als fotograaf wel heel vaak mee te maken hebben. Zoals ook bij de eerdere Praktijkboeken uit deze reeks waren de verwachtingen heel hoog. Al had ik niet echt een beeld bij wat ik kon verwachten in dit boek. Bij nachtfotografie heb ik nog wel een beeld, maar bij Weer en Natuurverschijnselen...? Zou het dan een boek worden over het weer? Hoewel vooraf gesteld wordt het het boek per onderdeel niet de intentie heeft om volledig en compleet te zijn, vind ik dat veel belangrijke facetten voor ons als fotograaf goed afgedekt zijn. En dat is fijn. Geen overload in informatie, maar wel de elementaire zaken. De hoofdstukken zijn niet al te lang of langdradig. Wel afgewisseld met zeer fraaie foto's, waarbij ook steeds de EXIF vermeld wordt. Dat is altijd aardig om te weten. Net zoals de locatie en het tijdstip. Ook dit boek mag je gerust weer zien als een nuttig naslagwerk waar je vaak nog eens even in terugkijkt. Review Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen De layout en structuur van het boek zijn gelijk aan de andere boeken uit de serie. Prima herkenbaar. Het is een handzaam boek van vierkant formaat met een harde omslag. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Groot, hoog van kwaliteit en duidelijk. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-) Review Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen Het boek beslaat ruim 200 pagina's en heeft een prima verdeling van informatie. Echter zijn de afzonderlijke elementen niet afgebakend in het boek. Het heeft zoveel met elkaar te maken, dat het ook in het boek wat door elkaar heen loopt. Dat is niet erg, want het leest allemaal gemakkelijk weg. Het eerste deel (hoofdstukken 1-2) gaat over de voorbereiding, visie, compositie en apparatuur. In het tweede deel (hoofdstukken 3-12) loopt alles wat door elkaar. Ik noem even de onderdelen: weersverwachting, wolken, wind, regen en onweer, sneeuw en ijs, nacht, de maan, de zon, de sterren en tenslotte optische verschijnselen. Doorspekt met informatieve kaders en een enkel interview of reportage. Review Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen

De conclusie

Het Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen is een perfect boek voor iedereen die buiten de deur -dus in de natuur- wil fotograferen. En daarbij niet onvoorbereid op pad wil gaan. Met de informatie die in dit boek gedeeld wordt, is natuurfotografie in al zijn facetten veel minder een stuk gokwerk. Beter voorbereid op pad gaan dus! Net als bij de vorige Praktijkboeken is de keuze om met meerdere schrijvers te werken goed geweest. Ieder heeft toch weer z'n eigen vakgebied en inzichten en dat houdt het geheel afwisselend en ook heel goed leesbaar. Het is een interessant boek met veel nuttige informatie die goed afgewisseld wordt met hele mooie beelden. Ook dit is weer geen boek wat je in één avond op de bank even uitleest. Daar is de tekst, maar ook de inhoud teveel voor. Lees hoofdstuk voor hoofdstuk en laat het lekker bezinken. Review Praktijkboek Weer, Nacht & Natuurverschijnselen Ook dit keer weer erg fijn leesvoer. Bij mijn weten is er geen Nederlandstalig boek wat zo compleet en helder geschreven is. Compliment aan de makers. Dit boek is niet direct gericht op fotograferen zelf, maar wel op belangrijke zaken om het fotograferen heen. Vind je dat interessant, dan mag dit boek niet op je plank ontbreken!
Reacties
Categorieën