Review
Peter van Veen
Review
11/30/2013
5 min
0

Review Vanguard The Heralder 46 Daypack

11/30/2013
5 min
0
Review Vanguard Heralder 46 DaypackDe firma Vanguard heeft op het gebied van draagsystemen voor fotoapparatuur (tassen, rugtassen, rugzakken) een jarenlange geschiedenis. We kregen onlangs een dagrugzak (daypack) aangeboden om er een review over te schrijven. We hebben het daypack, Vanguard The Heralder 46, eerst uitgebreid getest op de verschillende gebruiksmogelijkheden alvorens het review te schrijven. We hebben gekeken naar de door Vanguard opgegeven kenmerken en capaciteit van de daypack en die gerelateerd aan de door ons gebruikte uitrusting.

KENMERKEN

Wij kenden het Vanguard draagsysteem Arlen 23, een intelligente combinatie van schoudertas die met een extra draagvoorziening kon worden aangepast tot rugzak. Dat alles in een prachtige, klassieke uitvoering. The Heralder 46 maakt deel uit van een serie van 3. Er is een maat grotere dagrugzak, The Heralder 48 en een echte Backpack, The Heralder 49. Daarmee voorziet Vanguard in een grote mate aan gebruiksbehoefte en -omvang in deze serie. Als kenmerken voor The Heralder 46 gelden volgens Vanguard dat de dagrugzak de ultieme biedt aan bescherming van foto apparatuur en accessoires, bruikbaarheid en stijl. Met zijn dikke gewatteerde buitenkant en ergonomisch verstelbare draagbanden kun je je comfortabel en in alle gemoedsrust concentreren op je fotografie. Pak je spullen in een oogwenk met gebruikmaking van de snelle toegang via de zijkant of van de volledige frontale toegang. Andere belangrijke kenmerken zijn een grote capaciteit, verstelbare tussenschotten, een statief draagsysteem en een laptop compartiment. Daarbij komt als voorziening ook nog een tablet compartiment. Met gebruikmaking van een stevige band aan de achterzijde kan de rugzak in een oogwenk op een trolley worden gemonteerd. Als bonus is er een los etui voor de mobiele telefoon dat met een stevige klittenband voorziening aan een (linker of rechter) schouderriem kan worden vastgemaakt.

CAPACITEIT

Een belangrijk gegeven van een (dag)rugzak in het algemeen is de capaciteit in relatie tot het draagcomfort en het draagvermogen (van de rug de rug) van de drager. Vanguard geeft een onderscheiden capaciteitslijstje voor de drie (dag)rugzakken. We beperken ons tot het lijstje van The Heralder 46 in termen van beoordeling op - draagcomfort waarbij inbegrepen de bereikbaarheid van de inhoud - gewicht Voor de Heralder 26 wordt de volgende inhoud opgegeven
  • 1 professionele spiegelreflex met lens tot maximaal 1:2.8/70-200mm
  • 2 à 3 extra lenzen
  • 1 reportageflitser
  • accessoires (geheugenkaarten, kabeltjes, batterij en -oplader)
  • 1 laptop computer met maximaal een 14" scherm
  • 1 tablet zoals een iPad
  • 1 statief

GEBRUIK IN DE PRAKTIJK

We zijn begonnen met het bepakken van The Heralder 46 met onze professionele apparatuur voor het gebruik tijdens een fotowandeling (deels bebouwing, deels vrij veld). Een Nikon D4 met de lenzen (allen Nikkor) 14-24/4.0, 24-35/2.8 en de 70-200/2.8. Wij zijn van mening dat de tas daar niet voor is gemaakt. Je moet voor het gebruik van dit soort apparatuur meer denken in de richting van The Heralder 49. Niet alleen is de tas uit balans door het gewicht maar het verstoort ook het draagcomfort (drukt zwaar op de onderrug). Omdat de tasindeling moet worden aangepast, ben je ook het comfort van de snelle toegang aan de zijkant kwijt. Wat nu juist een wezenlijk bruikbare voorziening bij deze dagrugzak is. Voor het werken met de Heralder 46 in de praktijk hebben we gebruik gemaakt van een 'high end' systeemcamera (micro-four third). Deze camera (met een grip), qua gewicht vergelijkbaar met een DLSR-lite camera (zonder grip), kan met een gemonteerde lens, omgerekend naar 70-200/2.8, gemakkelijk via de snelle toegang aan de zijkant worden ingepakt en uitgenomen. Dat kan zelfs wanneer de rugzak aan één schouderriem wordt gedragen. Pas wanneer je van lens moet wisselen, is het raadzaam de rugzak in zijn geheel van de schouders te nemen. Review Vanguard Heralder 46 Daypack Het gewicht bij volle bepakking komt uit op ongeveer 4,5-5 kilogram. Daarbij is het gewicht van het statief (carbon + balhoofd 1250g). Maar het is maar de vraag of je een dagrugzak voortdurend vol wilt/moet bepakken. Het type dagrugzak veronderstelt een rugzak voor korte(re) trips te zijn voor een uitrusting afgestemd op de behoefte. Wij hebben de rugzak vooral gebruikt als een dagrugzak tijdens fotowandelingen (architectuur, stadsgezichten) en workshops in het 'vrije' veld (m.n. macrofotografie). Daarbij hebben we de ruimte van het laptop compartiment gebruikt voor het vervoeren van een flashbender kit, een complete mini buiten 'studio' met gebruik van twee reportageflitsers (zie foto). Het is een voorbeeld van een mogelijkheid de tas op meerdere manieren te gebruiken. Review Vanguard Heralder 46 Daypack De rugzak heeft een waterdichte onderzijde. Je kunt hem met een gerust hart op een vochtig wegdek of in het natte gras neerzetten. De bovenkant van de rugzak wordt afgedekt door een waterdichte overslag die bij een regenbui afdoende beschermt. Overigens voorkomt het geweven polyester, het materiaal waarvan de tas is gemaakt, dat de binnenkant bij lichte regen nat wordt. Bij slecht weer - en hierbij wordt vooral gedoeld op langdurige regen - heeft de rugzak een anti regenvoorziening, opgeborgen aan de onderkant van de achterzijde. De waterdichte hoes wordt over de rugzak heen getrokken en met een elastieken (klitten)band aan de achterzijde op z'n plek gehouden. Let wel: de draagbanden blijven vrij dus is het raadzaam het telefoon etui in tas of jas op te bergen. Het etui is niet waterdicht. Alle overige apparatuur en accessoires zijn verder prima beschermd!

CONCLUSIES

Wij vinden dat Vanguard een realistische opgave doet van de kenmerken van de (dag)rugzakken in deze serie. De Heralder 46 heeft een mooi 'gesneden' model en is zorgvuldig afgewerkt. Review Vanguard Heralder 46 Daypack Een van de beste eigenschappen van deze rugzak is het draagcomfort. Ook na uren achtereen dragen blijft The Heralder 46 goed aanvoelen. De uitgekiende indeling en de mogelijkheden om die aan te kunnen passen, maakt de rugzak breed inzetbaar voor de veeleisende amateur en/of semi professional. Voor die laatste is ook The Heralder 48, met wat ruimere binnenmaten, verkrijgbaar. Voor louter professionele doeleinden heeft Vanguard in deze serie The Heralder 49 opgenomen.
Voor wie een compacte rugzak zoekt voor haar of zijn foto uitrusting met een groot draagcomfort en veel mogelijkheden om met de indeling/inhoud te variëren tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding, is The Heralder 46 een prima keuze!
Je kunt de The Heralder 46 nog verder bekijken op http://vanguardworld.nl/index.php/products/photo-video/detail-1-1-230-1018.html Vanguard heeft tot het einde van de maand december 2013 een heel interessante aanbieding. The Heralder 46 wordt als Actie Cadeau gratis aangeboden bij de aankoop van een Abeo Pro Kit Statief. Kijk daarvoor op deze link en volg de aanwijzingen. Review Vanguard Heralder 46 Daypack Review Vanguard Heralder 46 Daypack Review Vanguard Heralder 46 Daypack
Reacties
Categorieën