Review

Review handboek Nightscapes

Review Handboek Nightscapes van PiXfactoryVan uitgeverij PiXfactory ontving ik een exemplaar van het nieuwste boek uit de lopende 'Scapes' reeks: "Nightscapes". Met als veelbelovende ondertitel;: 'handboek spectaculaire nachtfotografie' Na jaren van prachtige en nuttige boeken in de vorm van de serie 'Praktijkboek' is het inmiddels tijd geworden voor een nieuwe reeks boeken onder de vlag van 'Scapes. Er zijn inmiddels meerdere boeken in deze Scapes serie uitgebracht, maar dit is de eerste die ik gelezen heb. Nachtfotografie. Daar draait dit boek om. Een heel duidelijke titel over een mooi afgebakend fotografiegebied. En spectaculair is het al snel kan ik wel zeggen. Want: ik zie als het donker is helemaal niets, maar mijn camera registreert dan nog vanalles! En daar zit nu juist de crux van dat boek. Wat houdt nu dat 'vanalles in de nacht' in? En dan het volgende vraagstuk: hoe leg je het mooi vast? Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory De beelden die ik van dit boek en ook andere boeken uit deze serie heb gezien, drukten mij weer eens met de neus op de feiten dat je altijd nog dingen kunt leren. Ook al denk je dat je iets kunt, of al eens gedaan hebt. Er zijn altijd specialisten die veel en veel meer ervaring hebben. En daar kun je alleen maar van leren. Dat specialist zijn, dat brengt me bij het volgende punt van dit boek. Lees even verder.

De Schrijver

Waar de Praktijkboeken geschreven werden door meerdere schrijvers, is dat nu anders. De Scapes serie boeken worden geschreven door één persoon. De specialist op dat gebied dus. En in dit geval is dat Rutger Bus. Je kunt hem volgen op Instagram en Facebook. Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory In het voorwoord stelt Rutger zich uitgebreid voor en dan kun je lezen dat hij (net zoals eigenlijk iedereen) als hobbyfotograaf hiermee is begonnen. Hij heeft zich hierin verder gespecialiseerd en dat maakt hem tot de nachtfotograaf die hij nu is. En dat biedt een mooi perspectief. Want: als hij het kan, kan ik het ook. In het boek vind je de theorie en de inspiratie. Het enige dat je zelf nog moet doe is het veld in en oefenen!

Het Handboek Nightscapes

De layout en structuur van het boek zijn gelijk aan te andere boeken uit de Scapes serie, maar wel wat kleiner dan de eerdere Praktijkboeken. Het is wel een handzaam boek van iets rechthoekig formaat met een harde omslag. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Groot, hoog van kwaliteit en duidelijk. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-) En voor de liefhebber zijn veel foto's voorzien van de nodige informatie, zoals locatie en tijdstip en de EXIF-gegevens. Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Het boek beslaat ruim 190 pagina's. Niet een boekje waar je in een avond doorheen bent, maar tegelijk ook niet een dik naslagwerk waarbij je de moed in de schoenen zinkt. Het is opgedeeld in zeven hoofdstukken, waarin feitelijk alles wat je nodig hebt of moet weten voor nachtfotografie de revue passeert. Kijk maar even mee:
  • 1. Visualisatie, over leren hoe je het resultaat alvast kunt zien
  • 2. Nachtfotografie, een inleiding hierop
  • 3. Apparatuur, alles wat je nodig hebt of kunt hebben
  • 4. In het veld, hoe ga je te plekke aan de slag
  • 5. Nabewerking, aan welke schuifjes je moet trekken
  • 6. Deep-Sky fotografie, over astro-fotografie
  • 7. Inspiratie, beelden en verhalen waardoor je direct aan de slag wilt
Met de leesbaarheid is niks mis, het zijn allemaal redelijke kleine en behapbare stukken om te lezen. Ik las het hele boek in een enkele middag uit, dat zegt wellicht genoeg. De gedeelde informatie wordt mooi gespreid. Het gaat niet alleen over apparatuur. Ook niet alleen over de sterrenhemel. Maar over het hele traject eigenlijk. Van voorbereiding thuis via werken in het veld tot de nabewerking weer thuis. En dat is heerlijk. Niet altijd over materiaal, maar juist over wat en waar we willen en kunnen fotograferen. De grote vraag is voor mij altijd: kun je iets met de geboden informatie? Of blijven het grote lijnen en moet je zelf de praktische toepassing maken? Volgens de titel garandeert het handboek "spectaculaire nachtfoto's". De praktijk moet dat natuurlijk uitwijzen. Met lezen alleen kom je er niet, maar het is wel de basis waar het begint. En daarin word je niet teleurgesteld. Een duidelijke opdeling en toch een enorme veelheid aan informatie en inspiratie. Review Handboek Nightscapes van PiXfactory

De Conclusie

Het is geen boek wat je in één avond op de bank even uitleest. (ik deed het in twee middagen, maar vooruit) Daar is de tekst, maar ook de inhoud teveel voor. Het boek is heel logisch opgebouwd zodat je eigenlijk vanaf een nulpunt kunt beginnen. Ben je al wat meer bekend met nachtfotografie, dan zullen bepaalde stukken je wel bekend voorkomen. Belangrijke vraag voor mij is altijd: Wat doet het boek met mij? Nou, dit boek maakt je begerig om de cameratas in te pakken en een trip te plannen. En dat is de kracht van dit boek. Inspireren en je de nodige kennis geven. Maar ga dan DOEN. Dan haal je het meeste uit dit boek! Is het Handboek Nightscapes een aanrader? Dat is de hamvraag. Het boek wil je inspireren om je bezig te laten zijn met de camera op een moment dat eigenlijk helemaal niet voor de hand ligt. In de nacht, wanneer voor ons mensen het licht er niet meer is. En dat maakt de inhoud wel waar. Natuurlijk moet je zelf nog de moeite doen om er op uit te gaan, maar de mogelijkheden en de informatie worden je op een presenteerblaadje aangeboden. Ben je natuurfotograaf en wil je meer en vaker met nachtfotografie bezig zijn? Dan is dit Handboek Nightscapes een absolute aanrader! Wederom een sterk boek in een (vrij nieuwe) serie. De mogelijkheden om ook in de nacht te fotograferen worden verdiepend en toch leesbaar behandeld. Dit in combinatie met sterke fotografische voorbeelden maken dit boek tot een onmisbaar boek voor iedereen die meer bezig wil zijn met nachtfotografie! Je kunt het boek hieronder via Bol.com (aff) bestellen. Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory Review Handboek Nightscapes van PiXfactory