Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
04/08/2010
1 min
0

Plannen van je foto - tijd en locatie

04/08/2010
1 min
0
Eerder heb ik al eens geschreven over fotograferen tijdens het gouden uurtje.

Het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste uur zonlicht op de dag, waarbij de speciale kwaliteit van het licht bijzonder fraaie foto's kan opleveren. Maar wanneer is dat nu precies, dat eerste en laatste uur? Want wie weet nu precies wanneer de zon opkomt en ondergaat? Ik in ieder geval niet.

Maar er zijn ook vaak situaties dat ik van tevoren wel zou willen weten hoe de zon staat op een bepaalde locatie op een bepaald moment. Stel dat je een leuke locatie hebt gezien en je wilt daar nog eens naar terug om te fotograferen. Dan is het erg sneu als je daar aankomt en het blijkt dat de zonnestand totaal anders is dan jij in gedachten had. Weg fotomoment!
Maar gelukkig is daar ook een oplossing voor: Photographer’s Ephemeris. Een gratis applicatie waarmee je uitstekend je fotomoment tot in detail kunt plannen. Het enige waar je dan eigenlijk nog afhankelijk van bent is: schijnt de zon wel op het uur U.... Moor Fotografie Planning Fotomoment Fotolocatie Photographer's Ephemeris Kenneth Verburg van DigitaleFotografieTips heeft er een uitstekend artikel over geschreven, ik verwijs je dan ook met plezier naar zijn informatieve site door! Hieronder een tweetal video's over de werking van Photographer's Ephemeris:
Reacties
Categorieën