Springstaartje in huis gefotografeerd
Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
10/04/2023
2 min
0

Springstaartje in huis gefotografeerd

10/04/2023
2 min
0
Tja, volgens mij mijn eerste springstaartje. Volgens mijn bronnen leven die tussen de bladeren op de grond. Dit exemplaar vond mw. Moorfotografie op onze vensterbank, in huis dus. In eerste instantie was het niet duidelijk wat voor beestje het eigenlijk was, zo miniem was het. En met miniem bedoel ik: amper ter grootte van een speldenknop. Hetty kwam met haar telefoon en macrolens een heel eind, maar ik kwam net iets verder met mijn macrolens en tussenring. Bizar om te zien dat het beestje oogjes heeft en wat voor oogjes... Het lijken wel druiventrosjes. Hoewel ik hem liever in een natuurlijke setting had gefotografeerd ben ik erg content met dit resultaat. Springstaartje in huis gefotografeerdDe truc om een klein dier zo groot te fotograferen is allereerst de macrolens. Om een extremere vergroting te krijgen heb ik daar een tussenring van 36mm tussen geplaatst. Het 'probleem' dat daarbij ontstaat is het verlies van licht en een nog kleinere scherptediepte. Ook al gebruik je bijvoorbeeld een heel klein diafragma als f/16, dan nog is de scherptediepte minder dan minimaal. En het bijkomend effect van een klein diafragma is ook dat er weinig licht binnenkomt. Dat vraagt eigenlijk om een lange sluitertijd en dat is vaak niet mogelijk omdat jij of het springstaartje beweegt. De ultieme oplossing is dat de flitser. Gewoon een reportageflitser op de camera. En ja, ook die heeft een nadeel. En dat is: hard licht. Veelal gaat een insect glanzen of slaat op plekken wit uit. Daar heb ik een mooie oplossing voor bedacht. De macroflitsdiffuser. Dat is een soort softbox die op de reportageflitser geplaatst is en schuin naar beneden, naar het onderwerp, het springstaartje, is gericht. Het oppervlak van deze softbox is vele malen groter dan het springstaartje zelf, waardoor het als het ware omringt wordt door zacht licht. Hieronder zie je een foto, dan heb je een idee waar ik het over heb: Springstaartje in huis gefotografeerd Dit is een variant die ik zelf gemaakt hebt. Gewoon van enkele stukken karton en wat papier. Een een hoop zwarte ductape. Hoe ik dat gedaan heb en hoe ik de juiste maten voor mijn flitser heb bepaald kun je terugvinden in onze Fotografie Praktijkschool, daar heb ik in enkele videolessen laten zien hoe ik deze heb gemaakt. Springstaartje in huis gefotografeerd Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie plaatst en laat weten wat jij er van vindt. Hou je ook van deze tak van sport? Of fotografeer je liever andere dingen? Let me know!
Reacties
Categorieën