Betere foto's maken
Peter van Veen
Betere foto's maken
08/27/2012
2 min
0

Over Infrarood Fotografie

08/27/2012
2 min
0
Uitleg over Infrarood FotografieInfrarood Fotografie geeft een geheel nieuwe dimensie aan het fenomeen fotograferen. Het is ook wel een beetje een apart gebied wat veel fotografen een beetje links laten liggen. Ook onder de professionals. Toch kun je het heel goed gebruiken om een compleet ander effect in een simpele foto te krijgen. Infrarood fotografie is echt heel anders fotograferen dan elk ander vlak in de fotografie. Je hebt namelijk net even wat andere dingen nodig dan bij ‘gewone’ fotografie.

Een overzicht

Infrarood Fotografie refereert aan een special type fotografie waarbij speciale films of sensors gebruikt worden die gevoelig zijn voor infrarood licht. Het inzetten van infrarood licht in fotografie kan heel speciale effecten geven door de negatieve kleuren in de landschappen en zelfs ook bij portretten. Wanneer je de beginselen van Infrarood Fotografie zul je zien dat dit type foto’s in staat is om dwars door lichte nevel heen gaat en zo een heldere foto kan opleveren. De golflengte van het licht in deze foto’s is langer dan die van het zichtbare licht, wat helpt om een heldere foto te maken ondanks de vervuiling die aanwezig is in de lucht. Een ander voordeel van het gebruik van infrarood licht is dan het nooit leidt tot negatieve kleuren in zwart en wit, tenzij de fotograaf dit bewust toepast. En hoewel het gebruik van infrarood technologie van vitaal belang is gebleken voor zwart-wit fotografie, is het praktisch overbodig geworden voor kleurenfotografie. Uitleg over Infrarood Fotografie

Diverse Soorten Infrarood Fotografie

Infrarood Fotografie heeft zicht door de tijd heen behoorlijk ontwikkeld. Verschillende nieuwe ontwikkelingen hebben zicht voorgedaan op dit gebied. Het is daarom best de moeite waard om eens een blik te werpen op de diverse soorten infrarood Fotografie. Analoog: Analoge Infrarood Fotografie is een subonderdeel binnen infrarood Fotografie. Je hebt film nodig die gevoelig is voor infrarood licht. Hoewel er nog steeds mensen analoog fotograferen, ook infrarood, kan ik hier niet al te veel over vertellen. Analoog is nu eenmaal niet mijn piece of cake. ;-) Digitaal: Dit subonderdeel is veel populairder dan het analoge deel. Camera’s die bedoeld zijn voor infrarood fotografie zijn uitgerust met een sensor die zeer gevoelig is voor het infrarode licht. Tegenwoordig zijn de meeste digitale camera’s uitgerust met een zogenaamd ‘infrarood blokkeringsfilter’ waarmee het infrarode licht –wat normale fotografie bemoeilijkt- wordt tegengehouden. Toepassingen: Soms lijkt het wel of (gewone) digitale fotografie en wellicht HDR Fotografie het fotografielandschap totaal domineren. Toch zijn er nog wel toepassingen te bedenken waarbij infrarood fotografie zijn waarde bewijst. • Voorheen één van de meest voorkomende toepassingen van infrarood Fotografie: het fotograferen in de donkere kamer. • Natuurfotografie tijdens nachtelijke uren in volslagen duisternis. • Fotograferen in oorlogsgebieden waar hoegenaamd geen licht beschikbaar is gedurende de avond en nacht. Voor de meesten onder ons zullen bovengenoemde toepassingen wat ver van ons bed zijn. Ik vind dat de hedendaagse meerwaarde van infrarood fotografie ligt in het afwijkende en het wat wereldvreemde resultaat waarmee je je fotografie en je portfolio met unieke beelden kunt verrijken!
Reacties
Categorieën